Toscasmet
Toscasmet med hackad mandel även kallad knäckglasyr.
Tillagning
- Har du köpt mandel med skal så kokar du den i lite vatten i 2 minuter. Häll av i durkslag och skölj kall. Kläm bort skalen.
- Hacka mandeln med kniv eller hacka i matberedare med kniv.
- Lägg mandel, smör, sirap, socker, mjölk och vetemjöl i en stor stekpanna.
- Smält smöret och rör ihop till en röra utan klumpar med en slev.
- Låt smeten koka upp.
- Toscasmeten är klar att använda.
- Förslagsvis toppar och fördelar du smeten över det bakverk, bullar, efterrätt eller kaka du bakar. För toscakaka så bakas först sockerkakan som sedan tas ut och toscasmeten breds över för att gräddas ytterligare 15 minuter i övre delen av ugnen på 175 grader vanlig ugn tills toscasmeten har fin färg. För bullar, pajer, päron, äpplen, ananas och liknande efterrätter så fördelas toscasmeten på innan gräddning.
Användning
- Toscasmet passar till att toppa kakor, bakverk, bullar, pajer och efterrätter.
- Använd förslagsvis till toscakaka, nötrutor, toscamuffins eller bullar.
- Eller efterrätter som ananas eller äpplen med tosca eller toscapäron Diana.
- Toppa till knäckiga pajer som äppelpaj eller rabarberpaj.
Varianter
- Toscasmeten kan du också koka några minuter till så den blir lite mörkare och då passar den att garnera och toppa kakor som mazariner. Då kan man även hacka mandlarna lite finare.
- Man kan byta ut mandel mot andra nötter som hasselnötter, pekannötter, pistagenötter eller valnötter. Eller blanda.
Skållad sötmandel
- Du kan göra toscasmeten på egna skållade mandlar eller köpt hel skalad mandel du hackar grovt, hackad skalad mandel, flagad mandel eller mandelspån.
- Det går också fint att använda oskalade hackad mandlar men bäst blir det med skalade mandlar tycker jag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 432 kcal