Snabb kimchi
Introduktion och förberedelse
Snabb kimchi är en snabblagad variant på kimchi - den tar något dygn. Smaksatt med äpple, lök, vitlök, ingefära, chilipeppar och guchugaru koreanskt chilipulver.
Serveringsförslag
- Kimchi passar som tillbehör till Bap - koreanskt ris och den mesta koreansk mat och Bibimbap, bulgogi och stekt fläsk med gochujang.
- Passar även som hett och pikant tillbehör till grillat, Koreanska revbensspjäll, hamburgare med mera.
- Servera gärna med andra goda smårätter som bok choy, frästa grönsaker, sesammarinerade böngroddar, sesammarinerad spenat och chilipicklad gurka.
Varianter
- Jag har även en annan variant på kimchi med lite längre rekommenderad jästid - 7 dygn samt med mer tips och varianter.
- Andra grönsaker som passar i kimchi är purjolök, salladslök, zucchini, morot, rättika, gurka, rädisa med mera.
- Salladskål kan bytas mot lila salladskål. Eller mot vitkål, spetskål, rödkål, grönkål, svartkål, bok choy eller savoykål - fyll på upp med saltat vatten så du har vätska som täcker. Väg upp vatten och blanda i 1,5% salt.
Tillagning
- Skölj och strimla salladskålen. Lägg i en stor bunke.
- Tillsätt salt och massera kålen med saltet 2 minuter.
- Låt stå en timme. Gärna i press.
- Blanda kryddblandingen genom att mixa hackad gul lök, tärnat äpple - skal kan vara med, skalad och skivad vitlök, skalad och skivad ingefära, strimlad chili, fisksås, vatten, salt och gochugaru chilipulver. Du kan mixa i ett hög smalt kärl med stavmixer eller i en matberedare.
- Massera kålen några minuter till. Det ska rinna från kålen när du kramar ur den.
- Tillsätt kryddblandningen och blanda runt.
- Lägg upp kålen i en ren 1 liters glasburk med snäpplock.
- Tryck ner kålen och alla ingredienser så att allt är under ytan.
- Lägg i en 1 liters plastpåse och häll i vatten så påsen tynger ner kålen och hindrar kål eller ingredienser från syre. Knyt åt påsen med så lite luft kvar det går och så att den får plats när man stänger locket. Snäpp på locket.
- Låt stå i rumstemperatur 18-23 grader att jäsa minst ett dygn. Har du tid kan den stå upp till 7 dygn.
- Ställ burken på en djup tallrik eller i en bunke då det kan bubbla över lite när det jäser.
- Kimchin kan nu ätas men får godare smak om den får stå i kylen 1-4 Låt gärna stå i kylen 1-7 dagar.
- Kimchin håller i kylen flera veckor och blir bara godare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 6 kcal