Snabb kimchi

Introduktion och förberedelse

Snabb kimchi är en snabblagad variant på kimchi - den tar två dygn. Smaksatt med äpple, lök, vitlök, ingefära, chilipeppar och gochugaru koreanskt chilipulver.

Serveringsförslag

Varianter

  • Jag har även en annan variant på kimchi med lite längre rekommenderad jästid - 7 dygn samt med mer tips och varianter.
  • Andra grönsaker som passar i kimchi är purjolök, salladslök, zucchini, morot, rättika, gurka, rädisa med mera.
  • Salladskål kan bytas mot lila salladskål, vitkål, spetskål, rödkål, grönkål, svartkål, bok choy eller savoykål.

Tips

Om inte vätskan från kålen täcker så kan du fylla på med mer saltat vatten så du har vätska som täcker. Väg upp vatten och blanda i 1,5% salt.

1 liter kimchi

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 2 dagar
  • Klart på: 2 dagar 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg salladskål
  • 15 gram salt
  • KRYDDNING: 1 litet äpple
  • 1/2 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 20 gram färsk ingefära
  • 1/2 röd chilipeppar
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk gochugaru koreanskt chilipulver
  • 1 msk vatten

Tillagning

  1. Skölj och strimla salladskålen. Lägg i en stor bunke.
  2. Tillsätt salt och blanda runt. Låt stå 20 minuter.
  3. Massera kålen några minuter så den börjar tappa vätska.
  4. Låt stå en timme. Sätt gärna kålen i press med något tungt över ex. en skål med en kanna eller stor flaska vatten.
  5. Blanda kryddblandingen genom att mixa hackad gul lök, tärnat äpple - skal kan vara med, skalad och skivad vitlök, skalad och skivad ingefära, strimlad chili, fisksås, vatten och gochugaru chilipulver. Du kan mixa i ett hög smalt kärl med stavmixer eller i en matberedare.
  6. Massera kålen några minuter till. Krama ur vätska. Det ska rinna från kålen när du kramar ur den.
  7. Tillsätt kryddblandningen och blanda runt.
  8. Lägg upp kålen i en ren 1,5 liters glasburk med snäpplock och gummiring.
  9. Tryck ner kålen och alla ingredienser så att allt är under ytan.
  10. Mät upp 5 dl vatten i en måttkanna och tillsätt 7,5 gram salt. Blanda tills det löst sig.
  11. Lägg i en 1-2 liters plastpåse och fyll på med en del av det saltade vattnet så påsen tynger ner kålen och hindrar kål eller ingredienser från syre. Knyt åt eller förslut påsen med så lite luft kvar det går och så att den får plats när man stänger locket. Snäpp på locket med gummiringen.
  12. Låt stå i rumstemperatur 18-23 grader att jäsa minst två dygn. Har du tid kan den stå upp till 7 dygn.
  13. Ställ burken på en djup tallrik eller i en bunke då det kan bubbla över lite när det jäser. Du kan öppna locket och lufta några gånger.
  14. Kimchin kan nu ätas men får godare smak om den får stå i kylen 1-7 dagar.
  15. Kimchin håller i kylen flera veckor och blir bara godare.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 6 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-27

Tillbehör och liknande recept: