Inlagda polkabetor och gulbetor

 En variant på vanliga inlagda rödbetor. Du kan blanda betor efter tycke. Inlagda betor är lätt att laga och mycket gott att ha som tillbehör. Dessutom nyttigt. Här har jag skalat och kokt betor samt sedan lagt in i 1-2-3 lag (ättikslag av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten). Du kan lätta öka eller minska mängden inlagda betor genom att minska eller öka på mängden lag så att det täcker betorna. Överbliven lag är bara att hälla ut eller spara till annat. 

Vill du att det inte ska bli så rött så tänk på att ej ta med vanliga rödbetor som ger mycket färg. Det finns betmix och gulbetor mm i 600 grams påsar. Här har jag räknat 2x600 gram. Receptet kan även halveras om du bara vill lägga in en burk med betor. Sterilisera burkar innan för extra hållbara betor. Har du dem i kylen och äter upp dem inom några veckor så behövs det ej. 

Smaksättning är valfritt. De är goda som de är och ta ej i för mycket som du sedan ej kan ta bort. Välj mellan en bit kanelstång, kryddpeppar, svartpeppar, liten bit stjärnanis, lite skivad ingefära eller pepparrot är mina tips. Pepparrot och ingefära är antibakteriella så de är bra att tillsätta om du ska spara betorna längre. 

2 stora bukar inlagda betor, 2 liter

 • Förberedelse: 1 tim
 • Tillagning: 12 tim
 • Klart på: 13 tim

Ingredienser

 • 1,2 kg betor som gulbetor och hälften polkabetor eller efter tycke
 • 4 dl ättika 12%
 • 8 dl strösocker
 • 1,2 liter vatten
 • 40 gram färsk ingefära eller pepparrot (valfritt)

Tillagning

 1. Ta bort blasten och skölj betorna. Täck betorna med vatten i en stor kastrull och koka dem mjuka i 35 minuter - ev. längre beroende på storlek. Stick i med en kniv och känn så de är kokta.
 2. Häll av betorna i ett durkslag, lägg tillbaka i kastrullen och sätt att spola kalla med kallt vatten.
 3. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Rör om så sockret löser sig. Sätt åt sidan.
 4. Skala betorna. Tips är att vrida av skalet med händerna över kastrullen med lite rinnande kallt vatten. Ta en skalkniv samt potatisskalare och putsa bort ev. fulheter med.
 5. Skala ingefära eller pepparrot om du vill ha det i. Skär i grova bitar.
 6. Skär betorna i skivor, tärningar eller klyftor. Lägg i rena glasburkar. Fyll på med lagen så det täcker. Fördela även valfri smaksättare bland betorna. Lägg förslagsvis någon bit färsk ingefära eller pepparrot i mitten och på toppen av betorna.
 7. Låt de inlagda polka- och gulbetorna stå kallt (i kyl eller skafferi) i minst 12 timmar gärna ett dygn eller längre innan du serverar dem. Håller flera månader om burken är oöppnad, betorna täckta med lag och förvarad mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen - häller några veckor.
 8. Överbliven lag kan du slänga eller spara till annan inläggning.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer