Inlagda polkabetor och gulbetor

Introduktion och förberedelse

Inlagda polkabetor och gulbetor. En variant på vanliga inlagda rödbetor. Betor är lätt att lägga in själv och mycket gott och nyttigt tillbehör.

Här har jag skalat och kokt betorna samt sedan lagt in i 1-2-3 lag - som är en ättikslag av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten.

Du kan öka eller minska mängden inlagda betor genom att minska eller öka på mängden lag så att det täcker betorna. Överbliven lag är bara att hälla ut eller spara till annat.

Det finns betmix och gulbetor mm i 600 grams påsar. Här har jag räknat 2x600 gram. Vill du inte att det ska bli rött så tänk på att ej ta med vanliga rödbetor som ger mycket färg.

Receptet kan även halveras om du bara vill lägga in en burk med betor.

Sterilisera burkar innan för extra hållbara betor. Har du dem i kylen och äter upp dem inom några veckor så behövs det ej.

Smaksättning:

Smaksättning är valfritt. De är goda som de är och ta ej i för mycket som du sedan ej kan ta bort. Välj mellan en bit kanelstång, kryddpeppar, svartpeppar, liten bit stjärnanis, lite skivad ingefära eller pepparrot är mina tips. Pepparrot och ingefära är antibakteriella så de är bra att tillsätta om du ska spara betorna längre.

2 stora bukar inlagda betor, 2 liter

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg betor som gulbetor och hälften polkabetor eller efter tycke
  • 4 dl ättika 12%
  • 8 dl strösocker
  • 1,2 liter vatten
  • 40 gram färsk ingefära eller pepparrot (valfritt)

Tillagning

  1. Ta bort blasten och skölj betorna. Täck betorna med vatten i en stor kastrull och koka dem mjuka i 35 minuter - ev. längre beroende på storlek. Stick i med en kniv och känn så de är kokta.
  2. Häll av betorna i ett durkslag, lägg tillbaka i kastrullen och sätt att spola kalla med kallt vatten.
  3. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Rör om så sockret löser sig. Sätt åt sidan.
  4. Skala betorna. Tips är att vrida av skalet med händerna över kastrullen med lite rinnande kallt vatten. Ta en skalkniv samt potatisskalare och putsa bort ev. fulheter med.
  5. Skala ingefära eller pepparrot om du vill ha det i. Skär i grova bitar.
  6. Skär betorna i skivor, tärningar eller klyftor. Lägg i rena glasburkar. Fyll på med lagen så det täcker. Fördela även valfri smaksättare bland betorna. Lägg förslagsvis någon bit färsk ingefära eller pepparrot i mitten och på toppen av betorna.
  7. Låt de inlagda polka- och gulbetorna stå kallt (i kyl eller skafferi) i minst 12 timmar gärna ett dygn eller längre innan du serverar dem. Håller flera månader om burken är oöppnad, betorna täckta med lag och förvarad mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen - häller några veckor.
  8. Överbliven lag kan du slänga eller spara till annan inläggning.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 23 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept