Inlagda polkabetor och gulbetor

 En variant på vanliga inlagda rödbetor. Du kan blanda betor efter tycke. Inlagda betor är lätt att laga och mycket gott att ha som tillbehör. Dessutom nyttigt. Här har jag skalat och kokt betor samt sedan lagt in i 1-2-3 lag (ättikslag av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten). Du kan lätta öka eller minska mängden inlagda betor genom att minska eller öka på mängden lag så att det täcker betorna. Överbliven lag är bara att hälla ut eller spara till annat. 

Vill du att det inte ska bli så rött så tänk på att ej ta med vanliga rödbetor som ger mycket färg. Det finns betmix och gulbetor mm i 600 grams påsar. Här har jag räknat 2x600 gram. Receptet kan även halveras om du bara vill lägga in en burk med betor. Sterilisera burkar innan för extra hållbara betor. Har du dem i kylen och äter upp dem inom några veckor så behövs det ej. 

Smaksättning är valfritt. De är goda som de är och ta ej i för mycket som du sedan ej kan ta bort. Välj mellan en bit kanelstång, kryddpeppar, svartpeppar, liten bit stjärnanis, lite skivad ingefära eller pepparrot är mina tips. Pepparrot och ingefära är antibakteriella så de är bra att tillsätta om du ska spara betorna längre. 

2 stora bukar inlagda betor, 2 liter

 • Förberedelse: 1 tim
 • Tillagning: 12 tim
 • Klart på: 13 tim

Ingredienser

 • 1,2 kg betor som gulbetor och hälften polkabetor eller efter tycke
 • 4 dl ättika 12%
 • 8 dl strösocker
 • 1,2 liter vatten
 • 40 gram färsk ingefära eller pepparrot (valfritt)

Tillagning

 1. Ta bort blasten och skölj betorna. Täck betorna med vatten i en stor kastrull och koka dem mjuka i 35 minuter - ev. längre beroende på storlek. Stick i med en kniv och känn så de är kokta.
 2. Häll av betorna i ett durkslag, lägg tillbaka i kastrullen och sätt att spola kalla med kallt vatten.
 3. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Rör om så sockret löser sig. Sätt åt sidan.
 4. Skala betorna. Tips är att vrida av skalet med händerna över kastrullen med lite rinnande kallt vatten. Ta en skalkniv samt potatisskalare och putsa bort ev. fulheter med.
 5. Skala ingefära eller pepparrot om du vill ha det i. Skär i grova bitar.
 6. Skär betorna i skivor, tärningar eller klyftor. Lägg i rena glasburkar. Fyll på med lagen så det täcker. Fördela även valfri smaksättare bland betorna. Lägg förslagsvis någon bit färsk ingefära eller pepparrot i mitten och på toppen av betorna.
 7. Låt de inlagda polka- och gulbetorna stå kallt (i kyl eller skafferi) i minst 12 timmar gärna ett dygn eller längre innan du serverar dem. Håller flera månader om burken är oöppnad, betorna täckta med lag och förvarad mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen - häller några veckor.
 8. Överbliven lag kan du slänga eller spara till annan inläggning.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer