Inlagda polkabetor och gulbetor

Inlagda polkabetor och gulbetor. En variant på vanliga inlagda rödbetor. Betor är lätt att lägga in själv och mycket gott och nyttigt tillbehör.

Här har jag skalat och kokt betorna samt sedan lagt in i 1-2-3 lag - som är en ättikslag av en del ättika, två delar socker och tre delar vatten.

Du kan öka eller minska mängden inlagda betor genom att minska eller öka på mängden lag så att det täcker betorna. Överbliven lag är bara att hälla ut eller spara till annat.

Det finns betmix och gulbetor mm i 600 grams påsar. Här har jag räknat 2x600 gram. Vill du inte att det ska bli rött så tänk på att ej ta med vanliga rödbetor som ger mycket färg.

Receptet kan även halveras om du bara vill lägga in en burk med betor.

Sterilisera burkar innan för extra hållbara betor. Har du dem i kylen och äter upp dem inom några veckor så behövs det ej.

Smaksättning:

Smaksättning är valfritt. De är goda som de är och ta ej i för mycket som du sedan ej kan ta bort. Välj mellan en bit kanelstång, kryddpeppar, svartpeppar, liten bit stjärnanis, lite skivad ingefära eller pepparrot är mina tips. Pepparrot och ingefära är antibakteriella så de är bra att tillsätta om du ska spara betorna längre.

2 stora bukar inlagda betor, 2 liter

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg betor som gulbetor och hälften polkabetor eller efter tycke
  • 4 dl ättika 12%
  • 8 dl strösocker
  • 1,2 liter vatten
  • 40 gram färsk ingefära eller pepparrot (valfritt)

Tillagning

  1. Ta bort blasten och skölj betorna. Täck betorna med vatten i en stor kastrull och koka dem mjuka i 35 minuter - ev. längre beroende på storlek. Stick i med en kniv och känn så de är kokta.
  2. Häll av betorna i ett durkslag, lägg tillbaka i kastrullen och sätt att spola kalla med kallt vatten.
  3. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Rör om så sockret löser sig. Sätt åt sidan.
  4. Skala betorna. Tips är att vrida av skalet med händerna över kastrullen med lite rinnande kallt vatten. Ta en skalkniv samt potatisskalare och putsa bort ev. fulheter med.
  5. Skala ingefära eller pepparrot om du vill ha det i. Skär i grova bitar.
  6. Skär betorna i skivor, tärningar eller klyftor. Lägg i rena glasburkar. Fyll på med lagen så det täcker. Fördela även valfri smaksättare bland betorna. Lägg förslagsvis någon bit färsk ingefära eller pepparrot i mitten och på toppen av betorna.
  7. Låt de inlagda polka- och gulbetorna stå kallt (i kyl eller skafferi) i minst 12 timmar gärna ett dygn eller längre innan du serverar dem. Håller flera månader om burken är oöppnad, betorna täckta med lag och förvarad mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen - häller några veckor.
  8. Överbliven lag kan du slänga eller spara till annan inläggning.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer