Svartvinbärspaj med maräng

Svartvinbärspaj med maräng i knaprigt pajskal. Söt maräng och syrliga bär blir en jättegod kombination. Servera som den är till fika, fest, buffé eller dessert.

Kan garneras med lite extra färska vinbär eller andra bär och citronmeliss. Vidare kan man ha en kula vaniljglass till.

Du kan baka pajen i en avlång form som jag gjorde på bilden. Den var 35x11 cm och hade en löstagbar botten som är smidig att ta bort till servering då det är lättare att skära upp pajen snyggt. Man kan också baka pajen i en valfri form exempelvis en rund pajform på 24 cm i diameter.

Använd färska vinbär. Blir också god med andra bär som hallon, krusbär, röda vinbär, strimlade rabarber eller urkärnade körsbär.

Vintips till vinbärspajen:

Mitt val blir ett sött dessertvin som ex. franskt Sauternes till om det ska vara extra festligt.

Alternativ hållbar maräng:

Vinbärspajen är godast nybakad. Ska du spara pajen och vill ha en maräng som håller sig fin i flera dagar så ska du toppa med en varmvispad maräng.

Då bakar du ej pajen med marängen som i nedan recept utan marängen varmvispas och används sedan att toppa pajen i fint tjockt mönster och bränns med en gasbrännare lite lätt på toppen för att få färg.

12 bitar vinbärspaj med maräng

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 125 gram kallt smör
  • 1 äggula
  • FYLLNING: 0,4 liter svarta eller röda vinbär, cirka 300-400 gram
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk potatismjöl
  • MARÄNG: 2 äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1/2 tsk citron

Tillagning

  1. PAJDEG: tärna smör och knåda hastigt ihop med en äggula i en bunke eller matberedare. Ställ att vila 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Rensa vinbären.
  4. Tryck ut degen i en avlång pajform eller en rund pajform. Eller ta en valfri ugnsform. Det är valfritt att smörja formen med smör. Man kan också kavla ut degen och lägga i pajformen.
  5. Grädda pajskalet i 10 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
  6. Fördela vinbär i botten på pajformen. Strö över potatismjöl blandat med sockret.
  7. Grädda vinbären i pajskalet i nedre delen av ugnen i ytterligare 10 minuter.
  8. MARÄNG: vispa äggvitorna först på medel hastighet till ett löst skum.
  9. Häll i hälften av sockret och ättika och vispa på hög fart till ett hårt skum. Tillsätt resten av sockret på slutet och kör någon minut på hög hastighet tills man kan vända upp och ner på skålen.
  10. Fördela marängen över vinbären.
  11. Grädda pajen ytterligare i 15 minuter i mitten av ugnen tills marängen har fin färg.
  12. Ta ut och servera nybakad som den är eller med en kula vaniljglass vardera. Vidare kan man garnera pajen med färska vinbär eller andra bär samt citronmeliss.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer