Svartvinbärsbladssaft
Gör god och läskande svartvinbärsbladssaft.
Hur du kokar din egen saft av blad från svartvinbärsbusken, lite citron och socker.
En god och mycket billig saft om du har en egen svartvinbärsbuske att plocka blad från.
Saften kan EJ göras med blad från rödavinbärsbusken då dessa inte smakar som blad från svartvinbärsbusken.
Tillagning
- Rensa, skär bort stora stjälkar och skölj bladen noga.
- Lägg bladen i en stor bunke som tål hett vatten.
- Skrubba och skiva citron. Lägg med bladen.
- Koka upp vatten, socker och citronsyra. Rör under tiden så att sockret löser sig.
- Häll över bladen och citronen i bunke eller plasthink godkänd för livsmedel ex. Orthex 5 liters hink.
- Täck med gladplast och låt svalna.
- Ställ svalt att dra i 4 dygn.
- Sila av blad och citron genom en saftsil som ex. Jonas. Eller genom silduk och durkslag. Låt gärna stå och rinna en halvtimme.
- Häll upp saften med hjälp av en tratt i väl rengjorda saftflaskor samt förslut direkt.
- Saften kan också frysas i plastburk. Servera då genom att skeda upp saften fryst direkt i kanna eller glas samt blanda ut med vatten.
- Vid servering så späds saften 3-4 gånger eller efter smak. Gott kall med is. Eller blanda i kanna och ställ att kallna i kylen.
Hållbarhet
Vill du spara saften länge i skafferi och vill vara helt säker på att den håller något år kan du ta i lite konserveringsmedel som natriumbensoat.
Sockret gör annars att saften är hållbar av sig själv - några månader - förvarad mörkt och svalt.
Se till att hälla upp på rena flaskor - jag tog saftflaskor med patentkork - flipkork. Sterilisera dem gärna för bästa hållbarhet.
Öppnad saftflaska förvaras i kylen.
Varianter
Du kan även blanda i annan smaksättning i saften - några förslag är:
- Hälften fläderblommor eller strimlad rabarber.
- 50 gram skalad skivad ekologisk ingeföra.
- Ekologisk lime istället för citron.
- 1/3 stång vanilj, delad och urkärnad.
- 1 stång kanel.
- Några dl blad från citronmeliss eller mynta.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal