Rödavinbärspaj med smuldeg

Rödavinbärspaj med smuldeg är gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde. Paj med röda vinbär täckt med knaprig smuldeg. Du kan också blanda med svarta vinbär, hallon, blåbär, strimlad rabarber eller krusbär.

Räkna att paj i en form räcker till ca 4 portioner eller baka i fyra minismulpajer i fyra portionsformar.

Använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl över bären i formen.

1 rödavinbärspaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 dl röda vinbär
  • 2,5 msk strösocker
  • 100 gram smör
  • 3 dl vanligt vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • Tillbehör: 4 port vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en pajformen (ca 26 cm diamter) eller fyra portionsformar (ca 13 cm diameter).
  3. Fördela och bred ut bär i botten.
  4. Strö över socker.
  5. Blanda ihop smuldegen av smör, mjöl och socker.
  6. Bred ut i ett jämnt lager över bären.
  7. Grädda stor paj i 25 minuter. Portionspajer gräddar du i 20 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna något.
  9. Servera rödavinbärspajen med valfritt tillbehör som vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4.2 (49 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept