Rödavinbärspaj med smuldeg

Introduktion och förberedelse

Rödavinbärspaj med smuldeg är gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.

Paj med röda vinbär täckt med knaprig smuldeg.

Varianter

  • Du kan också blanda med röda eller vita vinbär, hallon, blåbär, strimlad rabarber eller krusbär.
  • Använder du frysta vinbär så strö över 1 tsk potatismjöl över vinbären i formen.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

6 portioner eller en rödavinbärspaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 dl röda vinbär
  • 4 msk strösocker
  • 125 gram smör
  • 3 dl vanligt vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • TILLBEHÖR: 6 port vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajformen (ca 24-26 cm diameter) eller sex portionsformar (ca 13 cm diameter).
  3. Fördela och bred ut bär i botten.
  4. Strö över socker.
  5. Blanda ihop smuldegen av smör, mjöl och socker.
  6. Bred ut i ett jämnt lager över bären.
  7. Grädda stor paj i 25 minuter. Portionspajer gräddar du i 20 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna något.
  9. Servera rödavinbärspajen med valfritt tillbehör som vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4.1 (60 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.