Svartvinbärspaj
Svartvinbärspaj med smuldeg är gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Paj med svarta vinbär täckt med knaprig smuldeg.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en pajformen (ca 24 - 26 cm diameter) eller sex portionsformar (ca 10 cm diameter).
- Fördela och bred ut bär i botten.
- Strö över socker.
- Blanda ihop smuldegen av smör, mjöl och socker samt salt.
- Bred ut i ett jämnt lager över bären.
- Grädda stor paj i 25 minuter. Portionspajer gräddar du i 20 minuter.
- Ta ut och låt svalna något.
- Servera svartvinbärspajen med valfritt tillbehör som vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.
Varianter
- Till vinbärspajen kan du också blanda i röda vinbär, hallon, blåbär, strimlad rabarber eller krusbär.
- Använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl över bären i formen.
Serveringsförslag
Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.
Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal