Svartvinbärspaj

Svartvinbärspaj med smuldeg är gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde. Paj med svarta vinbär täckt med knaprig smuldeg. Du kan också blanda med röda vinbär, hallon, blåbär, strimlad rabarber eller krusbär.

Räkna att paj i en form räcker till ca 4 portioner eller baka i fyra minismulpajer i fyra portionsformar.

Använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl över bären i formen.

1 svartvinbärspaj eller 4 portionspajer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 dl svarta vinbär (använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl i formen)
  • 2,5 msk strösocker
  • Smuldeg: 100 gram smör
  • 3 dl vanligt vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en pajformen (ca 24 - 26 cm diameter) eller fyra portionsformar (ca 13 cm diameter).
  3. Fördela och bred ut bär i botten.
  4. Strö över socker.
  5. Blanda ihop smuldegen av smör, mjöl och socker samt salt.
  6. Bred ut i ett jämnt lager över bären.
  7. Grädda stor paj i 25 minuter. Portionspajer gräddar du i 20 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna något.
  9. Servera svartvinbärspajen med valfritt tillbehör som vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 3.8 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer