Svartvinbärspaj

Introduktion och förberedelse

Svartvinbärspaj med smuldeg är gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.

Paj med svarta vinbär täckt med knaprig smuldeg.

Varianter

  • Till vinbärspajen kan du också blanda i röda vinbär, hallon, blåbär, strimlad rabarber eller krusbär.
  • Använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl över bären i formen.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

6 portioner eller en svartvinbärspaj eller 6 portionspajer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 dl svarta vinbär (använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl i formen)
  • 3 msk strösocker
  • Smuldeg: 125 gram smör
  • 3 dl vanligt vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajformen (ca 24 - 26 cm diameter) eller sex portionsformar (ca 10 cm diameter).
  3. Fördela och bred ut bär i botten.
  4. Strö över socker.
  5. Blanda ihop smuldegen av smör, mjöl och socker samt salt.
  6. Bred ut i ett jämnt lager över bären.
  7. Grädda stor paj i 25 minuter. Portionspajer gräddar du i 20 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna något.
  9. Servera svartvinbärspajen med valfritt tillbehör som vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 3.8 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 343 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.