Svartvinbärspaj

Svartvinbärspaj med smuldeg är gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde. Paj med svarta vinbär täckt med knaprig smuldeg. Du kan också blanda med röda vinbär, hallon, blåbär, strimlad rabarber eller krusbär.

Räkna att paj i en form räcker till ca 4 portioner eller baka i fyra minismulpajer i fyra portionsformar.

Använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl över bären i formen.

1 svartvinbärspaj eller 4 portionspajer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 dl svarta vinbär (använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl i formen)
  • 2,5 msk strösocker
  • Smuldeg: 100 gram smör
  • 3 dl vanligt vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en pajformen (ca 24 - 26 cm diameter) eller fyra portionsformar (ca 13 cm diameter).
  3. Fördela och bred ut bär i botten.
  4. Strö över socker.
  5. Blanda ihop smuldegen av smör, mjöl och socker samt salt.
  6. Bred ut i ett jämnt lager över bären.
  7. Grädda stor paj i 25 minuter. Portionspajer gräddar du i 20 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna något.
  9. Servera svartvinbärspajen med valfritt tillbehör som vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 3.8 (19 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.