Svartvinbärspaj med smuldeg

Svartvinbärspaj med smuldeg är gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde. Paj med svarta vinbär täckt med knaprig smuldeg. Du kan också blanda med röda vinbär, hallon, blåbär, strimlad rabarber eller krusbär. 

Räkna att paj i en form räcker till ca 4 portioner eller baka i fyra minismulpajer i fyra portionsformar.

Använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl över bären i formen.

1 svartvinbärspaj eller 4 portionspajer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 8 dl svarta vinbär (använder du frysta bär så strö över 1 tsk potatismjöl i formen)
  • 2,5 msk strösocker
  • Smuldeg: 100 gram smör
  • 3 dl vanligt vetemjöl
  • 1 msk strösocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en pajformen (ca 26 cm diamter) eller fyra portionsformar (ca 13 cm diameter).
  3. Fördela och bred ut bär i botten.
  4. Strö över socker.
  5. Blanda ihop smuldegen av smör, mjöl och socker.
  6. Bred ut i ett jämnt lager över bären.
  7. Grädda stor paj i 25 minuter. Portionspajer gräddar du i 20 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna något.
  9. Servera svartvinbärspajen med valfritt tillbehör som vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 3.7 (16 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer