Svamprisotto med champinjoner

Introduktion och förberedelse för tillagning

Svamprisotto är gott tillbehör till det mesta. Italiensk risotto med svamp. Risotto med svamp passar som vegetarisk rätt eller som tillbehör.

Serverar du risotton som vegetarisk huvudrätt räcker nedan recept. Om den ska vara enbart tillbehör så kan du minska riset till 3 dl.

Gott till risotto är grönsallad, avokado, tomat osv.

5 portioner svamprisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl rundkornigt risottoris som avorio- eller carnaroliris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 buljongtärningar av grönsak eller kyckling
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl riven parmesan eller grano padana
  • 1 msk smör till svampen
  • 200 gram champinjoner

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  5. Salta och peppra.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Koka risotton på medelvärme i 25 minuter och rör då och då.
  8. När vittvinet kokat ner till hälften och risotton tjocknar så börjar du tillsätta någon dl buljong i taget, röra om och koka ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  9. Riv under tiden osten fint.
  10. Hacka champinjonerna och fräs i smöret några 2 minuter.
  11. Vänd i all svamp eller hälften av svampen i risotton (fördela resterande svamp över risotton vid servering).
  12. Innan servering så smakar du av risotton med minst 0,5 dl riven ost, salt, peppar och ev. en klick smör.
  13. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  14. Garnera risotton med resterande svamp samt mer riven ost.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.