Svamprisotto med champinjoner

Svamprisotto är gott tillbehör till det mesta. Italiensk risotto med svamp. Risotto med svamp passar som vegetarisk rätt eller som tillbehör.

Serverar du risotton som vegetarisk huvudrätt räcker nedan recept. Om den ska vara enbart tillbehör så kan du minska riset till 3 dl.

Gott till risotto är grönsallad, avokado, tomat osv.

5 portioner svamprisotto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl rundkornigt risottoris som avorio- eller carnaroliris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl vatten
  • 2 buljongtärningar av grönsak eller kyckling
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl riven parmesan eller grano padana
  • 1 msk smör till svampen
  • 200 gram champinjoner

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  5. Salta och peppra.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Koka risotton på medelvärme i 25 minuter och rör då och då.
  8. När vittvinet kokat ner till hälften och risotton tjocknar så börjar du tillsätta någon dl buljong i taget, röra om och koka ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  9. Riv under tiden osten fint.
  10. Hacka champinjonerna och fräs i smöret några 2 minuter.
  11. Vänd i all svamp eller hälften av svampen i risotton (fördela resterande svamp över risotton vid servering).
  12. Innan servering så smakar du av risotton med minst 0,5 dl riven ost, salt, peppar och ev. en klick smör.
  13. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  14. Garnera risotton med resterande svamp samt mer riven ost.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer