Saltsill med löksås

Saltsill med löksås, kokt potatis och lite grönt. Den salta sillen smakar mycket bra ihop med söt löksås och potatis.

Saltsill var vanlig husmanskost förr i tiden - jag tycker det är jättegott.

Välj sill fiskad i Nordhavet, runt Island eller liknande (inte Östersjön) - ursprung står på paketet.

2 portioner saltsill med löksås

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 12 tim 35 min

Ingredienser

  • Löksås: 1-2 gula lökar, ca 100 gram
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk eller byt mot hälften vatten
  • 1 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 4 filéer steksill eller urvattnad saltsill. 300-400 gram sill utan lag. Förslag 2 pkt med Abbas steksill i lag på 385 gram styck (varav 185 gram sill).
  • 1 stort ägg eller två små
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl ströbröd
  • 25 gram smör
  • Tillbehör: 400 gram potatis, ca 6 potatisar av fast sort eller 8 färskpotatis.
  • Garnering: 25 gram ärtskott, hackad gräslök eller dill

Tillagning

  1. Vattna ur saltsill: lägg den i en bunke med kallt vatten och ställ i kylen 10-12 timmar eller över natten. Steksill behövs ej vattnas ur (kontrollera så att det står att saltsillen är urvattnad på paketet).
  2. Löksås: Skala, dela och strimla löken mot fibrerna.
  3. Stek löken mjuk i smör i en stor stekpanna med höga kanter i 10 minuter. Rör då och då. Den ska stekas mjuk och lite brynt kan den vara men inte bränd.
  4. Börja förbered och koka potatis.
  5. Häll av sillen och skölj den med kallt vatten. Lägg upp på en tallrik och torka hyfsad torra med lite hushållspapper.
  6. Dra försiktigt bort skinnet från saltsillen om du vill. Lättast från halsen och nedåt. Saltsill säljs även utan skinn.
  7. Dags att panera sillen: Lägg upp vetemjöl och ströbröd i två skålar eller djupa tallrikar. Knäck ägg och rör ihop i en skål. Vänd en sillfilé i taget först i mjöl, sedan ägg och sist i ströbröd. Lägg över på en tallrik.
  8. Fortsätt med löksåsen: Strö vetemjölet (1 msk) över löken. Rör om. Stek en halv minut till. Lägg eventuellt över i en såskastrull med tjock botten. Tillsätt mjölk eller vatten eller blanda. Tillsätt grädde.
  9. Koka löksåsen i minst 10 minuter på medelvärme och rör då och då. Akta så den inte bränns. Smaksätt löksåsen med något krm salt och lite peppar. Låt koka medan du steker sillen.
  10. Värm en stekpanna och smält smöret. Stek den panerade saltsillen några minuter på varje sida på lite över medelvärme. Den ska få färg. Vänd försiktigt. Kan kryddas med en nypa vitpeppar - salt behövs inte såklart.
  11. Servera den stekta saltsillen med löksåsen och kokt potatis samt valfri garnering och tillbehör (se förslag ovan).
Servera saltsillen med löksås, kokt potatis - gärna färskpotatis eller skalpotatis - samt lite grönt som ärtskott och tomatsallad.
Servera saltsillen med löksås, kokt potatis - gärna färskpotatis eller skalpotatis - samt lite grönt som ärtskott och tomatsallad.
Den urvattnade saltsillen dubbelpaneras med mjöl, ägg och skorpmjöl.
Den urvattnade saltsillen dubbelpaneras med mjöl, ägg och skorpmjöl.
Stek saltsillen i smör tills den har fin ljus brun färg på lite över medelvärme.
Stek saltsillen i smör tills den har fin ljus brun färg på lite över medelvärme.

Portionsberäkning

Till två portioner har jag räknat 4 filéer urvattnad saltsill eller steksill. 300-400 gram sill utan lag för två portioner. 1,5-2 hela filéer per portion.

Eller köp 2 paket med Abbas steksill i lag på 385 gram styck (varav 185 gram sill).

Saltsill behöver du vattna ur

Saltsill är stora sillfiléer som lagts in i saltlag. Den kan du köpa som just saltsill men det finns också urvattnad saltsill att köpa som då kallas steksill.

Här är tillagningstiden rätt lång men det är för att saltsillen ska vattnas ur. Saltsillen lägger du i en bunke med vatten och ställer i kylen över natten eller 10-12 timmar.

Saltsill finns med eller utan skinn. Du kan gärna dra bort skinnet om det är kvar men det är valfritt - tips är att dra av skinnet från halsen så lossar det lättare tycker jag.

Med urvattnad steksill

Steksill är urvattnad saltsill som är klar att steka - den är dock dyrare än saltsill men då slipper du urvattna sillen.

Tillbehör

  • Du kan koka färskpotatis eller delikatesspotatis till eller vinterpotatis med skal och servera som skalpotatis delikatesspotatis. Eller valfri potatis.
  • Ärtskott (som på bilden), färsk dill, hackad persilja eller gräslök passar att garnera med.
  • Vidare är det gott med något grönt till som ex. en tomatsallad som på bilden. Eller bara lite gröna blad som mangoldskott, valfri påssallad, babyspenat samt kokta morötter.
  • En sidosallad; eller enkel sallad med råriven morot, babyspenat eller påssallad, tärnad tomat och lite olivolja, vinäger samt salt är andra alternativ.

Varianter

Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken.

Du kan också ha i någon dl grädde i löksåsen.

Sillen till löksåsen kan bytas mot stekt rimmat fläsk (för de som ej gillar sill) eller skivad halloumi för vegetarisk variant.

Glutenfri löksås

Istället för vetemjöl kan du reda såsen med maizenastärkelse enligt paket.

E-mail
Medel: 4.4 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06