Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås är klassisk svensk husmanskost. Vit sås med söt aromatisk lök är jättegott med salt stekt rimmat fläsk och god kokt potatis. Löksås kallas även bondsås.

Lite gröna blad som mangoldskott, valfri påssallad eller babyspenat samt kokta morötter passar till. Eller en sidosallad; eller enkel sallad med råriven morot, babyspenat eller påssallad, tärnad tomat och lite olivolja, vinäger samt salt.

Du kan koka potatis som vinterpotatis med skal och servera som skalpotatis till eller ta annan valfri potatis som färskpotatis eller delikatesspotatis.

Kan även serveras med råris, tagliatelle, gnocchi eller kokta grönsaker som blomkål, morot och broccoli.

Köp svenskt fläsk.

Vego varianter:

Fläsket kan bytas mot stekt skivad halloumi för vegetarisk variant - den är salt och god till löksåsen. För vegan variant kan steka falafel, tzayspett eller skivad aubergine och zucchini till.

Glutenfri, laktosfri eller vegan löksås:

Istället för vetemjöl kan du reda såsen med 2 msk ljus maizenaredning. Då blir såsen glutenfri men också lätt att reda till en lagom tjock sås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för mjölk.

För vegan löksås byt ut smör mot margarin eller rapsolja, istället för mjölk kan du ta enbart vatten och en eventuellt en halv grönsaksbuljongtärning samt någon dl sojagrädde eller havregrädde. Vidare kan du ta rismjölk, havremjölk eller sojamjölk - då blir såsen dock rätt söt.

4 portioner stekt fläsk med löksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram lök, ca 4 gula lökar
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 tsk kinesisk soja (valfritt)
  • 200 gram rimmat sidfläsk, gärna i skivor
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Gör löksåsen: Skala och dela löken. Skiva den fint mot fibrerna.
  2. Stek löken mjuk i smöret på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull. Den ska bara få lite färg.
  3. Börja koka potatis. Skrubba och koka med skal. Eller skala dem. Koka mjuka ca 20 minuter beroende på storlek.
  4. Lägg över löken i en såskastrull med tjock botten. Strö vetemjölet över löken. Rör.
  5. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning.
  6. Koka löksåsen i 10 minuter och rör då och då.
  7. Skiva fläsket om det inte är det. Skär ev. bort svålen om du vill. Stek fläsket på medelvärme tills det har fått färg och är knaprigt men inte bränt - totalt ca 5 minuter.
  8. Smaksätt löksåsen med några krm salt, 1 krm peppar och ev. lite soja och hackad persilja. Späd ev. med mer vätska så att såsen är en sås och inte en tjock stuvning.
  9. Servera det stekta fläsket med löksåsen samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept