Stekt fläsk med löksås

Introduktion och förberedelse

Stekt fläsk med löksås är klassisk svensk husmanskost. Vit sås med söt aromatisk lök är jättegott med salt stekt rimmat fläsk och god kokt potatis.

Löksås kallas även bondsås. Köp svenskt fläsk.

Serveringsförslag

  • Lite gröna blad som mangoldskott, valfri påssallad eller babyspenat samt kokta morötter passar till.
  • Eller en sidosallad; eller enkel sallad med råriven morot, babyspenat eller påssallad, tärnad tomat och lite olivolja, vinäger samt salt.
  • Du kan koka potatis som vinterpotatis med skal och servera som skalpotatis till eller ta annan valfri potatis som färskpotatis eller delikatesspotatis.
  • Kan även serveras med råris, tagliatelle, gnocchi eller kokta grönsaker som blomkål, morot och broccoli.

Vego varianter

Fläsket kan bytas mot stekt skivad halloumi för vegetarisk variant - den är salt och god till löksåsen.

För vegan variant kan steka falafel, tzayspett eller skivad aubergine och zucchini till.

Byt ut smör mot mjölkfritt margarin eller rapsolja. Istället för mjölk kan du ta havremjölk samt en halv grönsaksbuljongtärning och någon dl sojagrädde eller havregrädde på slutet.

Glutenfri eller laktosfri löksås

Istället för vetemjöl kan du reda såsen med 2 msk maizenastärkelse. Ta undan 2 dl vätska i början och vispa ihop med 2 msk maizena samt rör i såsen på slutet och koka i 2 minuter. Justera såsen om den blir för tjock med lite vatten.

Löksås kan även lagas med vatten och en tärning grönsaksbuljong istället för mjölk.

Stekt rimmat fläsk med löksås, grönsallad, kokt morot och potatis på tallrik.
Knaperstekt rimmat fläsk med fyllig löksås är gott med en grönsallad som småbladig sallad, kokt morot och potatis.

4 portioner stekt fläsk med löksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram lök, ca 4 gula lökar
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 tsk kinesisk soja (valfritt)
  • 200 gram rimmat sidfläsk, gärna i skivor
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Gör löksåsen: Skala och dela löken. Skiva den fint mot fibrerna.
  2. Stek löken mjuk i smöret på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull. Den ska bara få lite färg.
  3. Börja koka potatis. Skrubba och koka med skal. Eller skala dem. Koka mjuka ca 20 minuter beroende på storlek.
  4. Lägg över löken i en såskastrull med tjock botten. Strö vetemjölet över löken. Rör.
  5. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning.
  6. Koka löksåsen i 10 minuter och rör då och då.
  7. Skiva fläsket om det inte är det. Skär ev. bort svålen om du vill. Stek fläsket på medelvärme tills det har fått färg och är knaprigt men inte bränt - totalt ca 5 minuter.
  8. Smaksätt löksåsen med några krm salt, 1 krm peppar och ev. lite soja och hackad persilja. Späd ev. med mer vätska så att såsen är en sås och inte en tjock stuvning.
  9. Servera det stekta fläsket med löksåsen samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 501 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-05

Tillbehör och liknande recept: