Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås är klassisk svensk husmanskost. Vit sås med söt aromatisk lök är jättegott med salt stekt rimmat fläsk och god kokt potatis. Löksås kallas även bondsås. 

Lite gröna blad som mangoldskott, valfri påssallad, babyspenat samt kokta morötter passar till. Eller en sidosallad; eller enkel sallad med råriven morot, babyspenat eller påssallad, tärnad tomat och lite olivolja, vinäger samt salt.

Du kan koka vinterpotatis med skal och servera som skalpotatis till eller ta annan valfri potatis som färskpotatis eller delikatesspotatis. Fläsk med löksås kan även serveras med råris, tagliatelle, gnocchi eller kokta grönsaker som blomkål, morot och broccoli.

Vego varianter:

Fläsket kan bytas mot stekt skivad halloumi för vegetarisk variant - den är salt och god till löksåsen. För vegan variant kan steka falafel, tzayspett eller skivad aubergine och zucchini till.

Glutenfri, laktosfri eller vegan löksås:

Istället för vetemjöl kan du reda såsen med 2 msk ljus maizenaredning. Då blir såsen glutenfri men också lätt att reda till en lagom tjock sås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för mjölk. För vegan löksås byt ut smör mot margarin eller rapsolja, istället för mjölk kan du ta enbart vatten och en eventuellt en halv grönsaksbuljongtärning samt någon dl sojagrädde eller havregrädde. Vidare kan du ta rismjölk, havremjölk eller sojamjölk - då blir såsen dock rätt söt. 

 

4 portioner stekt fläsk med löksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram lök, ca 4 gula lökar
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 tsk kinesisk soja (valfritt)
  • 200 gram rimmat sidfläsk, gärna i skivor
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Gör löksåsen: Skala och dela löken. Skiva den fint mot fibrerna.
  2. Stek löken mjuk i smöret på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull. Den ska bara få lite färg.
  3. Börja koka potatis. Skrubba och koka med skal. Eller skala dem. Koka mjuka ca 20 minuter beroende på storlek.
  4. Lägg över löken i en såskastrull med tjock botten. Strö vetemjölet över löken. Rör.
  5. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning.
  6. Koka löksåsen i 10 minuter och rör då och då.
  7. Skiva fläsket om det inte är det. Skär ev. bort svålen om du vill. Stek fläsket på medelvärme tills det har fått färg och är knaprigt men inte bränt - totalt ca 5 minuter.
  8. Smaksätt löksåsen med några krm salt, 1 krm peppar och ev. lite soja och hackad persilja. Späd ev. med mer vätska så att såsen är en sås och inte en tjock stuvning.
  9. Servera det stekta fläsket med löksåsen samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer