Stekt lever med lök
Introduktion och förberedelse
Stekt lever med lök- och gräddig skysås samt kokt potatis. Servera stekt skivad lever med finrivna morötter och lingon.
Lever är nyttig och billig mat. Lever innehåller A, B och D-vitamin.
Val av lever
Du kan ta ungnötslever eller kalvlever som båda är möra och milda i smaken. Finns ofta färdigskivad. Räkna 1-2 skivor per portion eller ca 150 gram.
Lever från äldre djur - gäller mest lever från vilt - samt lammlever tycker jag man kan hoppa över.
Svinlever och nötlever har kraftigare leversmak så de brukar ej stekas utan blir godast i leverpastej.
Variant
En annan klassisk variant är att servera kalvlever är med bacon och kapris som lever Anglais.
Tillagning
- Förbered kokt potatis om du vill ha det till. Skala också morötter om du vill ha det till levern.
- Skala och strimla löken och lägg i en stor stekpanna eller gryta. Gärna med höga kanter.
- Stek löken i smör på låg värme under tiden du lagar potatis och lever. Rör då och då. Löken ska steka långsamt stekas mjuk utan att brännas.
- Riv morötterna fint om du vill ha det till levern. Skölj ev. grönsallad och lägg upp allt på fat.
- SKYSÅS: Ta upp den stekta löken och lägg i en skål.
- Låt skyn från löken vara kvar i pannan. Tillsätt smöret, höj värmen och smält smöret.
- Rör i mjöl och fräs runt någon minut under omrörning.
- Tillsätt vatten under omrörning.
- Tillsätt grädde, rör om och koka ihop.
- Smaka av skysåsen med soja, salt och peppar. När du stekt levern och den vilar i pannan så kan du ta lite av skyn från pannan och hälla i skysåsen innan du servera den sedan.
- STEKT LEVER: Har du köpt hel lever så får du ev. putsa och skära bort fula delar som hinnor och blodkärl. Skär levern i ca 1 cm tunna skivor. Två skivor var brukar vara lagom per portion lite beroende hur levern ser ut.
- Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik.
- Vänd leverskivorna i mjölblandningen och lägg över på en bricka.
- Värm en stekpanna och bryn några leverbitar i taget på varje sida i smör.
- Sänk värmen och lägg tillbaka all lever i stekpannan. Täck med ett lock eller folie och låt vila några minuter på lägsta värmen.
- Servera skivorna med lever med en rejäl skopa stekt lök, skeda över skysås och njut kokt potatis, lingon, finrivna morötter och grönsallad till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal