Stekt lever med lök
Stekt lever med lök- och gräddig skysås samt kokt potatis. Servera stekt skivad lever med finrivna morötter och lingon.
Lever är nyttig och billig mat. Lever innehåller A, B och D-vitamin.
Tillagning
- Förbered kokt potatis om du vill ha det till. Skala också morötter om du vill ha det till levern.
- Skala och strimla löken och lägg i en stor stekpanna eller gryta. Gärna med höga kanter.
- Stek löken i smör på låg värme under tiden du lagar potatis och lever. Rör då och då. Löken ska steka långsamt stekas mjuk utan att brännas.
- Riv morötterna fint om du vill ha det till levern. Skölj ev. grönsallad och lägg upp allt på fat.
- SKYSÅS: Ta upp den stekta löken och lägg i en skål.
- Låt skyn från löken vara kvar i pannan. Tillsätt smöret, höj värmen och smält smöret.
- Rör i mjöl och fräs runt någon minut under omrörning.
- Tillsätt vatten under omrörning.
- Tillsätt grädde, rör om och koka ihop.
- Smaka av skysåsen med soja, salt och peppar. När du stekt levern och den vilar i pannan så kan du ta lite av skyn från pannan och hälla i skysåsen innan du servera den sedan.
- STEKT LEVER: Har du köpt hel lever så får du ev. putsa och skära bort fula delar som hinnor och blodkärl. Skär levern i ca 1 cm tunna skivor. Två skivor var brukar vara lagom per portion lite beroende hur levern ser ut.
- Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik.
- Vänd leverskivorna i mjölblandningen och lägg över på en bricka.
- Värm en stekpanna och bryn några leverbitar i taget på varje sida i smör.
- Sänk värmen och lägg tillbaka all lever i stekpannan. Täck med ett lock eller folie och låt vila några minuter på lägsta värmen.
- Servera skivorna med lever med en rejäl skopa stekt lök, skeda över skysås och njut kokt potatis, lingon, finrivna morötter och grönsallad till.
Val av lever
Du kan ta ungnötslever eller kalvlever som båda är möra och milda i smaken. Finns ofta färdigskivad. Räkna 1-2 skivor per portion eller ca 150 gram.
Lever från äldre djur - gäller mest lever från vilt - samt lammlever tycker jag man kan hoppa över.
Svinlever och nötlever har kraftigare leversmak så de brukar ej stekas utan blir godast i leverpastej.
Variant
En annan klassisk variant är att servera kalvlever är med bacon och kapris som lever Anglais.
Uppskattat näringsvärde per portion: 375 kcal