Stekt lever med lök

Stekt lever med lök- och gräddig skysås samt kokt potatis. Servera stekt skivad lever med finrivna morötter och lingon.
Du kan ta lammlever, ungnötslever eller kalvlever som är mör och mild i smaken. Finns ofta färdigskivad. Räkna 1-2 skivor per portion eller ca 150 gram.
Lever är nyttig och billig mat. Lever innehåller A, B och D-vitamin. Lever från äldre djur äts ej då kadmium och bly samlas i levern (gäller mest lever från vilt).
Svinlever och nötlever med kraftigare leversmak brukar ej stekas utan blir godast i leverpastej.

4 portioner stekt lever med lök

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram lever, kalvlever, ungnötslever eller lammlever
  • 1 dl mjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 4 msk smör
  • Lök- och skysås: 4 gula lökar
  • 4 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • Tillbehör: 16 kokta potatisar
  • 2 dl lingonsylt
  • 3 finrivna morötter
  • 65 gram blandad grönsallad

Tillagning

  1. Förbered kokt potatis om du vill ha det till. Skala också morötter om du vill ha det till levern.
  2. Skala och strimla löken och lägg i en stor stekpanna eller gryta. Gärna med höga kanter.
  3. Stek löken i smör på låg värme under tiden du lagar potatis och lever. Rör då och då. Löken ska steka långsamt stekas mjuk utan att brännas.
  4. Riv morötterna fint om du vill ha det till levern. Skölj ev. grönsallad och lägg upp allt på fat.
  5. SKYSÅS: Ta upp den stekta löken och lägg i en skål.
  6. Låt skyn från löken vara kvar i pannan. Tillsätt smöret, höj värmen och smält smöret.
  7. Rör i mjöl och fräs runt någon minut under omrörning.
  8. Tillsätt vatten under omrörning.
  9. Tillsätt grädde, rör om och koka ihop.
  10. Smaka av skysåsen med soja, salt och peppar. När du stekt levern och den vilar i pannan så kan du ta lite av skyn från pannan och hälla i skysåsen innan du servera den sedan.
  11. STEKT LEVER: Har du köpt hel lever så får du ev. putsa och skära bort fula delar som hinnor och blodkärl. Skär levern i ca 1 cm tunna skivor. Två skivor var brukar vara lagom per portion lite beroende hur levern ser ut.
  12. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik.
  13. Vänd leverskivorna i mjölblandningen och lägg över på en bricka.
  14. Värm en stekpanna och bryn några leverbitar i taget på varje sida i smör.
  15. Sänk värmen och lägg tillbaka all lever i stekpannan. Täck med ett lock eller folie och låt vila några minuter på lägsta värmen.
  16. Servera skivorna med lever med en rejäl skopa stekt lök, skeda över skysås och njut kokt potatis, lingon, finrivna morötter och grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer