Biff Rydberg

Biff Rydberg som är stekt oxfilé i kuber, råstekt potatis samt lök serverat med äggula.

Gott är att blanda pytten med en skvätt grädde.

Stark senap, inlagd saltgurka, ärtor och broccoli passar också till.

4 portioner biff Rydberg

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 g oxfilé, tärnad
  • 500 g potatis, skalad, tärnad av fast sort (ca 8 stora potatisar)
  • 2 gula lökar ca 300 g, hackad
  • 3 msk smör
  • 3 msk matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Tillbehör: 4 äggulor
  • 1 dl Dijonsenap
  • 4 saltgurkor
  • 400 gram grönsaker som ex. kokt broccoli, vaxbönor, brysselkål, sockerärtor eller valfritt
  • 0,5 dl Worcestershiresås

Tillagning

  1. Skala och tärna potatis i ca 1x1 cm stora tärningar.
  2. Skölj tärningarna i ett durkslag. Skaka av dem noga. Torka dem gärna ännu torrare med lite hushållspapper.
  3. Värm en stekpanna på max.
  4. Bryn potatisen i någon msk smör och matolja. Stek först på hög värme sänk sedan värmen och stek på medelvärme. Vänd dem försiktigt då och då så de blir stekta runt om och ej bränns. Det tar ett tag ca 20 minuter för potatisen att bli mjuk. Stek gärna med lock ett tag så gör ångan att de blir snabbare klara.
  5. Smaka av potatisen med salt och svart- eller vitpeppar. Låt potatisen steka under tiden du lagar resten.
  6. Skala och hacka löken fint.
  7. Stek löken mjuk i någon msk smör och matolja på medelvärme. Rör då och då.
  8. Kläck ägg och spara äggulorna i de halva skalen. Du kan spara äggvitorna till annat i kylen.
  9. Förbered ev. grönsak samt tillbehören.
  10. Tärna oxfilé i ca 2x2 cm bitar.
  11. Krydda köttet med salt och peppar.
  12. När potatisen är mjuk och har fin färg samt löken är stekt.
  13. Bryn köttbitarna förslagsvis hälften i taget någon minut runt om i en mycket het panna med någon msk smör och matolja. Lägg över på ett fat.
  14. Servera den brynta oxfilén med den råstekta potatisen samt löken och toppa med äggulor (serverade i sina halva skal). Gott till är saltgurka, dijonsenap, Worchestershiresås samt någon kokt grönsak.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer