Biff Rydberg

Biff Rydberg som är stekt oxfilé i kuber, råstekt potatis samt lök serverat med äggula.

Gott är att blanda pytten med en skvätt grädde.

Stark senap, inlagd saltgurka, ärtor och broccoli passar också till.

4 portioner biff Rydberg

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 g oxfilé, tärnad
  • 500 g potatis, skalad, tärnad av fast sort (ca 8 stora potatisar)
  • 2 gula lökar ca 300 g, hackad
  • 3 msk smör
  • 3 msk matolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • Tillbehör: 4 äggulor
  • 1 dl Dijonsenap
  • 4 saltgurkor
  • 400 gram grönsaker som ex. kokt broccoli, vaxbönor, brysselkål, sockerärtor eller valfritt
  • 0,5 dl Worcestershiresås

Tillagning

  1. Skala och tärna potatis i ca 1x1 cm stora tärningar.
  2. Skölj tärningarna i ett durkslag. Skaka av dem noga. Torka dem gärna ännu torrare med lite hushållspapper.
  3. Värm en stekpanna på max.
  4. Bryn potatisen i någon msk smör och matolja. Stek först på hög värme sänk sedan värmen och stek på medelvärme. Vänd dem försiktigt då och då så de blir stekta runt om och ej bränns. Det tar ett tag ca 20 minuter för potatisen att bli mjuk. Stek gärna med lock ett tag så gör ångan att de blir snabbare klara.
  5. Smaka av potatisen med salt och svart- eller vitpeppar. Låt potatisen steka under tiden du lagar resten.
  6. Skala och hacka löken fint.
  7. Stek löken mjuk i någon msk smör och matolja på medelvärme. Rör då och då.
  8. Kläck ägg och spara äggulorna i de halva skalen. Du kan spara äggvitorna till annat i kylen.
  9. Förbered ev. grönsak samt tillbehören.
  10. Tärna oxfilé i ca 2x2 cm bitar.
  11. Krydda köttet med salt och peppar.
  12. När potatisen är mjuk och har fin färg samt löken är stekt.
  13. Bryn köttbitarna förslagsvis hälften i taget någon minut runt om i en mycket het panna med någon msk smör och matolja. Lägg över på ett fat.
  14. Servera den brynta oxfilén med den råstekta potatisen samt löken och toppa med äggulor (serverade i sina halva skal). Gott till är saltgurka, dijonsenap, Worchestershiresås samt någon kokt grönsak.
E-mail
Medel: 2.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer