Paltbröd
Hembakt paltbröd - här kokt och serverat med vit sås och stekt fläsk.
Paltbrödet kan också ätas som vanligt bröd eller hängas/läggas och torkas.
Tillagning
- Hembakt paltbröd: se till att blodet är rumsvarmt.
- Värm vattnet till 70 grader i en stor kastrull och lägg i smör och rör så att det smälter. Ta av från värmen.
- Sila blodet och vispa ner det i vattnet.
- Vatten och blodblandningen borde nu vara fingervarm 37 grader. Annars värm försiktigt under omrörning.
- Ta en dl av blodvattnet och lägg i en stor degbunke och smula ner jästen. Rör ut den.
- Tillsätt resten av blodvattnet samt salt och sirap.
- Rör i 7 dl vetemjöl (spara lite till utbak) samt rågmjölet. Rör ihop till en smidig deg. Jäs degen till paltbrödet övertäckt i 50 minuter.
- Tag upp paltbrödsdegen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
- Dela i sex delar och forma varje del till en stor rund kaka ca 17 cm (likt rågkakor).
- Lägg dem på två smorda ugnsplåtar (eller med bakplåtspapper).
- Skåra dem i tårtbitar, korsvis med mjölad kniv.
- Jäs paltbrödet övertäckta i 30 minuter till.
- Sätt på ugnen 10 minuter innan paltbröden jäst klart på 200 grader.
- Grädda paltbröden i 20 minuter. Du kan byta plats på dem så att de paltbröd som varit överst i ugnen kommer underst några minuter extra på slutet så får båda plåtarna med paltbröd fin färg (om paltbröden inte redan fått fin färg.
- Ta ut paltbröden och låt de svalna under bakduk. Paltbröden är nu klara och kan ätas som smörgås, torkas eller kokas.
- Vill du ha torkade paltbröd så torkar du dem på galler i svag ugnsvärme ca 90 grader några timmar eller över natten. Sätt ugnsluckan lite på glänt några minuter då och då.
- Du kan också frysa paltbröden.
- Kokt paltbröd med fläsk och vit sås: Använder du torkat paltbröd så lägg det i blöt i 30 minuter.
- Vit sås: smält smöret och rör ut mjölet. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning. Tillsätt grädden. Koka ihop i 5 minuter och rör då och då så att det inte bränns. Smaka av såsen med salt och peppar.
- Stek under tiden skivat fläsk ljusbrunt.
- Koka morotsbitar 10 minuter. Skölj grönsallad.
- Koka upp en traktörpanna med hälften vatten och 1 tsk salt.
- Lägg i paltbrödet och låt det sjuda i 3-5 minuter.
- Tag upp det kokta paltbrödet med en hålslev och servera med önskade tillbehör förslagsvis vit sås, stekt rimmat fläsk, kokta morötter i bitar samt sallad.
Tips på köp av grisblod
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet. Detta innebär att du får ha några dagars framförhållning om du behöver beställa grisblod och sedan tina det.
Med köpt torkat paltbröd
Vill du inte baka eget paltbröd som i nedan recept så kan du köpa färdigbakt och torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet nedan.
Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter innan tillagning. Sjud det sedan i ca 5 minuter i saltat vatten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 443 kcal