Paltbröd

Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.

6 kakor paltbröd

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 dl blod
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 50 gram jäst
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1,2 liter rågmjöl
  • Vit sås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 400 gram stekt rimmat fläskt
  • 4 kokta morötter
  • 65 gram grönsallad

Tillagning

  1. Hembakt paltbröd: se till att blodet är rumsvarmt.
  2. Värm vattnet till 70 grader i en stor kastrull och lägg i smör och rör så att det smälter. Ta av från värmen.
  3. Sila blodet och vispa ner det i vattnet.
  4. Vatten och blodblandningen borde nu vara fingervarm 37 grader. Annars värm försiktigt under omrörning.
  5. Ta en dl av blodvattnet och lägg i en stor degbunke och smula ner jästen. Rör ut den.
  6. Tillsätt resten av blodvattnet samt salt och sirap.
  7. Rör i 7 dl vetemjöl (spara lite till utbak) samt rågmjölet. Rör ihop till en smidig deg. Jäs degen till paltbrödet övertäckt i 50 minuter.
  8. Tag upp paltbrödsdegen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  9. Dela i sex delar och forma varje del till en stor rund kaka ca 17 cm (likt rågkakor).
  10. Lägg dem på två smorda ugnsplåtar (eller med bakplåtspapper).
  11. Skåra dem i tårtbitar, korsvis med mjölad kniv.
  12. Jäs paltbrödet övertäckta i 30 minuter till.
  13. Sätt på ugnen 10 minuter innan paltbröden jäst klart på 200 grader.
  14. Grädda paltbröden i 20 minuter. Du kan byta plats på dem så att de paltbröd som varit överst i ugnen kommer underst några minuter extra på slutet så får båda plåtarna med paltbröd fin färg (om paltbröden inte redan fått fin färg.
  15. Ta ut paltbröden och låt de svalna under bakduk. Paltbröden är nu klara och kan ätas som smörgås, torkas eller kokas.
  16. Vill du ha torkade paltbröd så torkar du dem på svag ugnsvärme (90 grader).
  17. Du kan också frysa paltbröden.
  18. Kokt paltbröd med fläsk och vit sås: Använder du torkat paltbröd så lägg det i blöt i 30 minuter.
  19. Vit sås: smält smöret och rör ut mjölet. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning. Tillsätt grädden. Koka ihop i 5 minuter och rör då och då så att det inte bränns. Smaka av såsen med salt och peppar.
  20. Stek under tiden skivat fläsk ljusbrunt.
  21. Koka morotsbitar 10 minuter. Skölj grönsallad.
  22. Koka upp en traktörpanna med hälften vatten och 1 tsk salt.
  23. Lägg i paltbrödet och låt det sjuda i 5 minuter.
  24. Tag upp det kokta paltbrödet med en hålslev och servera med önskade tillbehör förslagsvis vit sås, stekt rimmat fläsk, kokta morötter i bitar samt sallad.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer