Paltbröd

Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.

6 kakor paltbröd

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 dl blod
  • 2,5 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 msk ljus sirap
  • 50 gram jäst
  • 1 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1,2 liter rågmjöl
  • Vit sås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 400 gram stekt rimmat fläskt
  • 4 kokta morötter
  • 65 gram grönsallad

Tillagning

  1. Hembakt paltbröd: se till att blodet är rumsvarmt.
  2. Värm vattnet till 70 grader i en stor kastrull och lägg i smör och rör så att det smälter. Ta av från värmen.
  3. Sila blodet och vispa ner det i vattnet.
  4. Vatten och blodblandningen borde nu vara fingervarm 37 grader. Annars värm försiktigt under omrörning.
  5. Ta en dl av blodvattnet och lägg i en stor degbunke och smula ner jästen. Rör ut den.
  6. Tillsätt resten av blodvattnet samt salt och sirap.
  7. Rör i 7 dl vetemjöl (spara lite till utbak) samt rågmjölet. Rör ihop till en smidig deg. Jäs degen till paltbrödet övertäckt i 50 minuter.
  8. Tag upp paltbrödsdegen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
  9. Dela i sex delar och forma varje del till en stor rund kaka ca 17 cm (likt rågkakor).
  10. Lägg dem på två smorda ugnsplåtar (eller med bakplåtspapper).
  11. Skåra dem i tårtbitar, korsvis med mjölad kniv.
  12. Jäs paltbrödet övertäckta i 30 minuter till.
  13. Sätt på ugnen 10 minuter innan paltbröden jäst klart på 200 grader.
  14. Grädda paltbröden i 20 minuter. Du kan byta plats på dem så att de paltbröd som varit överst i ugnen kommer underst några minuter extra på slutet så får båda plåtarna med paltbröd fin färg (om paltbröden inte redan fått fin färg.
  15. Ta ut paltbröden och låt de svalna under bakduk. Paltbröden är nu klara och kan ätas som smörgås, torkas eller kokas.
  16. Vill du ha torkade paltbröd så torkar du dem på svag ugnsvärme (90 grader).
  17. Du kan också frysa paltbröden.
  18. Kokt paltbröd med fläsk och vit sås: Använder du torkat paltbröd så lägg det i blöt i 30 minuter.
  19. Vit sås: smält smöret och rör ut mjölet. Tillsätt lite mjölk i taget under vispning. Tillsätt grädden. Koka ihop i 5 minuter och rör då och då så att det inte bränns. Smaka av såsen med salt och peppar.
  20. Stek under tiden skivat fläsk ljusbrunt.
  21. Koka morotsbitar 10 minuter. Skölj grönsallad.
  22. Koka upp en traktörpanna med hälften vatten och 1 tsk salt.
  23. Lägg i paltbrödet och låt det sjuda i 5 minuter.
  24. Tag upp det kokta paltbrödet med en hålslev och servera med önskade tillbehör förslagsvis vit sås, stekt rimmat fläsk, kokta morötter i bitar samt sallad.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer