Stekt fläsk med persiljesås

Dansk husmanskost som är mycket god och utmärkt variation till fläsk med bruna bönor.
I Danmark är det vanligt med färskt fläsk istället för rimmat fläsk. Rimmat fläsk är dock lättare att hitta i Sverige och blir gott det med.
Det är också gott med en grönsallad eller tomatsallad till.

4 portioner stekt fläsk med persiljesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • ca 800 gram eller 16 skivor stekfläsk, färskt eller rimmat (räkna ca 4 skivor fläsk per portion)
  • Persiljesås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl finhackad kruspersilja (går bra med hackad fryst persilja)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: ca 12 medelstora potatisar

Tillagning

  1. Skala potatis och börja koka den (tar 20-25 minuter).
  2. Skär fläsket i skivor om det ej redan är skivat.
  3. Stek fläsket knaprigt några skivor i taget i 3-4 minuter på varje sida i en stor stekpanna. Sänk värmen och håll varmt. Du kan också lägga in fläsket i ugnen och steka det på 225 grader i 20 minuter eller tills det är knaprigt och har färg.
  4. Persiljesås: smält smöret i en kastrull.
  5. Tillsätt och rör ut mjölet.
  6. Späd med lite mjölk, vatten och grädde i taget under tiden du kokar upp persiljesåsen under vispning och rör ut ev. klumpar.
  7. Sänk värmen och låt koka 5 minuter. Rör då och då så att såsen ej bränns.
  8. Skölj, plocka och finhacka persiljan.
  9. Tillsätt persiljan och smaka av persiljesåsen med salt och peppar.
  10. Servera det stekta fläsket med persiljesåsen samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer