Stekt fläsk med persiljesås

Dansk husmanskost som är mycket god och utmärkt variation till fläsk med bruna bönor.
I Danmark är det vanligt med färskt fläsk istället för rimmat fläsk. Rimmat fläsk är dock lättare att hitta i Sverige och blir gott det med.
Det är också gott med en grönsallad eller tomatsallad till.

4 portioner stekt fläsk med persiljesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • ca 800 gram eller 16 skivor stekfläsk, färskt eller rimmat (räkna ca 4 skivor fläsk per portion)
  • Persiljesås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl finhackad kruspersilja (går bra med hackad fryst persilja)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: ca 12 medelstora potatisar

Tillagning

  1. Skala potatis och börja koka den (tar 20-25 minuter).
  2. Skär fläsket i skivor om det ej redan är skivat.
  3. Stek fläsket knaprigt några skivor i taget i 3-4 minuter på varje sida i en stor stekpanna. Sänk värmen och håll varmt. Du kan också lägga in fläsket i ugnen och steka det på 225 grader i 20 minuter eller tills det är knaprigt och har färg.
  4. Persiljesås: smält smöret i en kastrull.
  5. Tillsätt och rör ut mjölet.
  6. Späd med lite mjölk, vatten och grädde i taget under tiden du kokar upp persiljesåsen under vispning och rör ut ev. klumpar.
  7. Sänk värmen och låt koka 5 minuter. Rör då och då så att såsen ej bränns.
  8. Skölj, plocka och finhacka persiljan.
  9. Tillsätt persiljan och smaka av persiljesåsen med salt och peppar.
  10. Servera det stekta fläsket med persiljesåsen samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer