Stekt fläsk med persiljesås

Introduktion och förberedelse

Dansk husmanskost som är mycket god och utmärkt variation till fläsk med bruna bönor.

Det är också gott med en grönsallad eller tomatsallad till.

Val av fläsk

I Danmark är det vanligt med färskt fläsk istället för rimmat fläsk.

Rimmat fläsk är dock lättare att hitta i Sverige och blir gott det med.

Val av persilja

Till persiljesåsen tycker jag det blir bäst med hackad färsk fin kruspersilja - hacka så fint du kan.

Bladpersilja går också bra.

Fryst hackad persilja går snabbt och lätt samt blir helt ok sås. 

Tips att hacka kruspersiljan

Lite tips angående färsk kruspersilja är att först plocka bort kvistar, sedan lägga i en stor skål, behållare eller kastrull med kallt vatten någon minut och röra om så sjunker ev. smuts och grus till botten.

Plocka sedan upp och låt rinna av i durkslag.

Jag brukar rulla och vika ihop persiljan i små buntar med ena handen och strimla den fint med vass kniv på en skärbräda. Sedan hackar jag högen med persilja tills den är finhackad.  

Glutenfri sås

Vill du laga en glutenfri sås kan du ersätta mjöl med maizenastärkelse enligt paket. 

4 portioner stekt fläsk med persiljesås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • ca 800 gram eller 16 skivor stekfläsk, färskt eller rimmat (räkna ca 4 skivor fläsk per portion)
  • Persiljesås: 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl finhackad kruspersilja (går bra med hackad fryst persilja)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: ca 12 medelstora potatisar

Tillagning

  1. Skala potatis och börja koka den (tar 20-25 minuter).
  2. Skär fläsket i skivor om det ej redan är skivat.
  3. Stek fläsket knaprigt några skivor i taget i 3-4 minuter på varje sida i en stor stekpanna. Sänk värmen och håll varmt. Du kan också lägga in fläsket i ugnen och steka det på 225 grader i 20 minuter eller tills det är knaprigt och har färg.
  4. Persiljesås: smält smöret i en kastrull.
  5. Tillsätt och rör ut mjölet.
  6. Späd med lite mjölk, vatten och grädde i taget under tiden du kokar upp persiljesåsen under vispning och rör ut ev. klumpar.
  7. Sänk värmen och låt koka 5 minuter. Rör då och då så att såsen ej bränns.
  8. Skölj, plocka och finhacka persiljan.
  9. Tillsätt persiljan och smaka av persiljesåsen med salt och peppar.
  10. Servera det stekta fläsket med persiljesåsen samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 501 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.