Bruna bönor med fläsk

Klassisk svensk husmanskost med hemlagade bruna bönor med stek fläsk. Kokt potatis, grönsallad och finriven morot är gott till. Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Du får dock ha lite framförhållning och lägga dem i blöt dagen innan. Dubbla då gärna receptet så kan du frysa in bruna bönor och ta fram till senare tillfälle.

Bruna bönor är också goda med stekt falukorv eller vegetarisk variant med stekt halloumiost.

Du kan hälla i fettet från fläsket i bönorna så får bönorna lite mer smak. Steker du orimmat fläsk så salta lite på det under stekningen.

4 portioner bruna bönor med fläsk

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 14 tim

Ingredienser

  • 600 gram stekfläsk, rimmat eller orimmat
  • 800 gram potatis
  • 4 morötter att riva (valfritt)
  • 65 gram blandad grönsallad (valfritt)
  • Bruna bönor: 4 dl bruna bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk sirap

Tillagning

  1. Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
  2. Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
  3. Koka de bruna bönorna i ca 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
  4. Koka potatisen.
  5. När bönorna kokt mjuka så skopa du ur kokvattnet så att du har kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
  6. Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
  7. Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
  8. Bönorna kan stå och småkoka vidare medan du steker fläsket och potatisen kokar klart.
  9. Stek fläsket knaprigt några minuter på varje sida samt några skivor i taget. Lägg över på en tallrik eller fat. Håll dem ev. varma i ugnen under folie.
  10. Förbered sallad och riv morötter om du vill ha det till.
  11. Servera de bruna bönorna med fläsket, kokt potatis och salladen.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer