Bruna bönor med fläsk

Klassisk svensk husmanskost med hemlagade bruna bönor.
Kokt potatis, grönsallad och finriven morot är gott till bruna bönor med fläsk.
Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Du får dock ha lite framförhållning och lägga dem i blöt dagen innan. Dubbla då gärna receptet så kan du frysa in bruna bönor och ta fram till senare tillfälle.
Bruna bönor är också goda med stekt falukorv eller vegetarisk variant med stekt halloumiost.
Bruna bönor kan också serveras till julbord.
Du kan hälla i fettet från fläsket i bönorna så får bönorna lite mer smak.
Steker du orimmat fläsk så salta lite på det under stekningen.

4 portioner bruna bönor med fläsk

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 14 tim

Ingredienser

  • 600 gram stekfläsk, rimmat eller orimmat
  • 800 gram potatis
  • 4 morötter att riva (valfritt)
  • 65 gram blandad grönsallad (valfritt)
  • Bruna bönor: 4 dl bruna bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk sirap

Tillagning

  1. Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
  2. Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
  3. Koka de bruna bönorna i ca 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
  4. Koka potatisen.
  5. När bönorna kokt mjuka så skopa du ur kokvattnet så att du har kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
  6. Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
  7. Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
  8. Bönorna kan stå och småkoka vidare medan du steker fläsket och potatisen kokar klart.
  9. Stek fläsket knaprigt några minuter på varje sida samt några skivor i taget. Lägg över på en tallrik eller fat. Håll dem ev. varma i ugnen under folie.
  10. Förbered sallad och riv morötter om du vill ha det till.
  11. Servera de bruna bönorna med fläsket, kokt potatis och salladen.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer