Bruna bönor med fläsk
Klassisk svensk husmanskost med hemlagade bruna bönor med stek fläsk. Kokt potatis, grönsallad och finriven morot är gott till.
Egna hemkokta bruna bönor blir goda och är mysigt att laga själv.
Dubbla då gärna receptet så kan du frysa in bruna bönor och ta fram till senare tillfälle.
Tillagning
- Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
- Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
- Koka de bruna bönorna i ca 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
- Koka potatisen.
- När bönorna kokt mjuka så skopa du ur kokvattnet så att du har kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
- Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
- Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
- Bönorna kan stå och småkoka vidare medan du steker fläsket och potatisen kokar klart.
- Stek fläsket knaprigt några minuter på varje sida samt några skivor i taget. Lägg över på en tallrik eller fat. Håll dem ev. varma i ugnen under folie.
- Förbered sallad och riv morötter om du vill ha det till.
- Servera de bruna bönorna med fläsket, kokt potatis och salladen.
Framförhållning
Du får dock ha lite framförhållning och lägga dem i blöt kvällen innan.
Serveringsförslag
- Bruna bönor är också goda med stekt falukorv eller vegetarisk variant med stekt halloumiost.
Extra smak från fläskflottet
Du kan hälla i fettet från fläsket i bönorna så får bönorna lite mer smak. Steker du orimmat fläsk så salta lite på det under stekningen.
Vegovariant
Vegetarisk variant kan du laga med halloumi-ost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 570 kcal