Bruna bönor med fläsk

Introduktion och förberedelse

Klassisk svensk husmanskost med hemlagade bruna bönor med stek fläsk. Kokt potatis, grönsallad och finriven morot är gott till.

Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta.

Du får dock ha lite framförhållning och lägga dem i blöt dagen innan.

Dubbla då gärna receptet så kan du frysa in bruna bönor och ta fram till senare tillfälle.

Bruna bönor är också goda med stekt falukorv eller vegetarisk variant med stekt halloumiost.

Du kan hälla i fettet från fläsket i bönorna så får bönorna lite mer smak. Steker du orimmat fläsk så salta lite på det under stekningen.

Vegetarisk variant kan du laga med halloumi-ost.

4 portioner bruna bönor med fläsk

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 14 tim

Ingredienser

  • 600 gram stekfläsk, rimmat eller orimmat
  • 800 gram potatis
  • 4 morötter att riva (valfritt)
  • 65 gram blandad grönsallad (valfritt)
  • Bruna bönor: 4 dl bruna bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk sirap

Tillagning

  1. Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
  2. Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
  3. Koka de bruna bönorna i ca 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
  4. Koka potatisen.
  5. När bönorna kokt mjuka så skopa du ur kokvattnet så att du har kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
  6. Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
  7. Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
  8. Bönorna kan stå och småkoka vidare medan du steker fläsket och potatisen kokar klart.
  9. Stek fläsket knaprigt några minuter på varje sida samt några skivor i taget. Lägg över på en tallrik eller fat. Håll dem ev. varma i ugnen under folie.
  10. Förbered sallad och riv morötter om du vill ha det till.
  11. Servera de bruna bönorna med fläsket, kokt potatis och salladen.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 570 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept