Steak cheese sandwich

Introduktion och förberedelse

Steak cheese sandwich med grillad biff med smält ost, grillad lök och paprika samt majonnäs i surdegsbröd eller baguette.

Här har jag valt mört biffkött som ryggbiff, lövbiff, oxfilé eller innanlår. Väljer du ett segare kött som rostas eller fransysksa så marinera minst 10 timmar eller över natten så blir den mör och fin.

Mangon i marinaden innehåller ämnen som mörar köttet.

Varianter

  • Istället för att grilla kan du steka köttet. Godast blir köttet om det grilla på utegrill.
  • Istället för hemgjorda lökringar kan du steka löken i skivor eller köpa färdiga lökringar.
  • Istället för köpt bröd kan du baka eget surdegsbröd, baguette eller surdegsbaguette.
  • Annat gott i är senap, coleslaw, ruccola, skivad saltgurka, jalapeños med mera.
  • Skippa osten och laga steak sandwich.

Serveringstips

Du kan ta små grillspett i trä och trycka ner genom sandwichen vid servering så att den inte trillar isär.

Servera med rejält med servetter eller på tallrik med kniv och gaffel.

Vidare kan man ha klyftpotatis eller pommes frites till.

4 steak cheese sandwich

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 500 gram biffkött som ryggbiff, lövbiff, oxfilé eller innanlår. Eller rostas, rostbiff eller fransyska.
  • 4 msk olivolja
  • 1/4 mango
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm timjan
  • 4 msk vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 4 msk barbequesås ex Hellmans smokey bbq sås
  • 1 tsk het chilisås som Sriracha hot chili sås
  • Några krm flingsalt eller något krm vanligt salt
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 8 msk majonnäs
  • 1,5 dl riven gratängost eller mozzarella
  • 8 skivor surdegsbröd eller 4 bitar surdegsbaguette

Tillagning

  1. Putsa biffen från ev. nät och hinnor.
  2. Skär den i 1-2 cm tjocka skivor. Försök skära mot köttfibrerna.
  3. Banka ut köttskivorna något med en köttklubba (använd trubbiga delen).
  4. Lägg dem i en skål.
  5. Tillsätt olivolja.
  6. Skala en fjärdedel av mangon och skär samt hacka den i små bitar. Lägg med köttet.
  7. Tillsätt chiliflakes, pressad vitlök, timjan, vinäger samt svartpeppar. Rör runt.
  8. Marinera mört biffkött som ryggbiff, lövbiff, oxfilé eller innanlår i minst en timme - gärna längre. Segare kött rostas, rostbiff eller fransyska marinerar du 10 timmar eller över natten. Hit kan du förbereda.
  9. Dags att grilla: Ta fram köttet och låt det bli rumsvarmt. Skala och skiva löken grovt.
  10. Stek eller grilla lökskivorna ljust bruna.
  11. Skölj och skär paprika i grova bitar och grilla den några minuter på båda sidor.
  12. Grilla den skivade biffen så att den får fin färg några minuter på varje sida. Grilla några skivor i taget om du använder en grillpanna eller liten grill. Skär ett snitt i en köttbit och se hur stekgraden är samt smaka. Är den för blodig och du vill ha ett mer välstekt kött kan du eftersteka köttet några minuter i stor stekpanna med lock eller folie över.
  13. Lägg upp köttet på en tallrik och låt vila några minuter.
  14. Strimla köttet och blanda med BBQ-sås samt chilisås i en skål. Smaka av med salt.
  15. Sätt ugnen på grill.
  16. Servering av steak cheese sandwich: Skiva upp 8 skivor surdegsbröd eller 4 bitar baguette (skär ett snitt i mitten och vik upp dem).
  17. Bred på majonnäs på bröden. Lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
  18. Fördela på en rejäl hög kött på varje steak sandwich.
  19. Fördela över riven ost.
  20. Gratinera mackorna tills osten smält några minuter.
  21. Ta ut mackorna och fördela över lök samt paprika.
  22. Toppa med en skiva surdegsbröd eller tryck ihop baguetter om du valt det.
  23. Steak cheese sandwich är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-02