Bookmaker toast

Bookmaker toast som är en lyxig god varm macka med kött som entrecote eller biff med stark senap, tomat, äggula, riven pepparrot, sallad på en stor god skiva rostat bröd, typ lantbröd.
Orkar du inte göra senapsdressing så går det bra med bara stark senap som Dijonsenap på brödet.
Istället för rött kött blir samma rätt god med kycklingfile, lax eller vegetarisk med quornfile.

1 portioner Bookmaker toast

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 130 gram mört kött som entrecote, biff eller oxfilé
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 stor skiva ljust bröd, gärna rustikt lantbröd
  • 3 skivor tomat
  • 2 blad sallad av isberg eller roman
  • 2 tunna skivor rödlök
  • 1 msk finriven pepparrot
  • 1 äggula
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar (gärna nymalen)
  • Dressing till Bookmaker: 1 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk honung
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger, röd eller vit

Tillagning

  1. Blanda dressingen i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skär tomat, rödlök och förbered salladen.
  3. Riv pepparroten fint.
  4. Salta och peppra köttet.
  5. Stek köttet i smör eller olivolja så att det får färg på varje sida och låt det sedan steka/vila på svag värme i ytterligare någon minut tills stekgraden är som du vill ha den. Du kan prova att skära ett snitt eller känna om den är hård är den välstekt, som nästippen är den medium. Det går också bra att grilla köttet såklart eller använda grillpanna.
  6. Rosta eller stek brödet vid sidan av köttet så det får lite färg.
  7. Förslag att lägga ihop din Bookmaker toast: lägg upp brödet på en tallrik, lägg på sallad, tomatskivor, rödlök samt ringla över dressingen och lägg sedan på köttbiten.
  8. Toppa med en hög riven pepparrot som du gör en liten grop i där du placerar äggulan.
  9. Salta och peppra på toppen och så är din Bookmaker toast redo för servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer