Bookmaker toast

Introduktion och förberedelse

Laga en god Bookmaker toast som är en lyxig god varm macka toppad med en mör köttbit, senap, pepparrot och äggula.  

Toasten lagas med stekt eller grillat kött som mör biff, oxfilé eller entrecote som serveras med stark senap, skivad tomat, äggula, riven pepparrot samt lite sallad på en skiva rostat eller grillat bröd som köpt eller hembakt surdegsbröd, bondbröd eller lantbröd.

Varianter

  • Istället för att laga egen senapsdressing så går det bra att enbart ta stark senap som Dijonsenap på brödet. Eller ta grov senap eller blanda den senap du gillar. Du kan även göra en egen senap
  • Kan även garneras med finhackad kruspersilja. 
  • Istället för rött kött blir samma rätt god med kycklingfilé, laxfilé eller vegetarisk med quornfile.
  • Vill du ha lite mer matigt tillbehör till så kan du servera mackan med annat valfritt tillbehör - några förslag jag tycker passar är klyftpotatis, pommes, Hasselbackspotatis eller rostade rotfrukter

Att dricka till

Till Bookmaker passar en kall öl - lageröl, smakrik IPA eller alkoholfri Clausthaler. Gingerbeer eller kombucha passar också till. 

Bookmaker på tallrik
Till en Bookmaker kan du grilla eller steka kött som biff och ljust bröd som surdegsbröd. Toppa med salladsblad, skivad tomat, senapsdressing, rödlök, kött, riven pepparrot och en äggula.

1 portioner Bookmaker toast

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 130 gram mört kött som entrecote, biff eller oxfilé
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 stor skiva ljust bröd, gärna rustikt lantbröd eller surdegsbröd
  • 3 skivor tomat
  • 2 blad sallad av isberg, romansallad, valfri sallad eller blandad grönsallad från påse
  • 2 tunna skivor rödlök
  • 1 msk finriven färsk pepparrot
  • 1 äggula
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar (gärna nymalen)
  • DRESSING: 1 msk Dijonsenap
  • 0,5 tsk honung
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger, röd eller vit

Tillagning

  1. Blanda dressingen i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skär tomat, rödlök och förbered salladen.
  3. Riv pepparroten fint.
  4. Salta och peppra köttet.
  5. Stek köttet i smör eller olivolja så att det får färg på varje sida och låt det sedan steka/vila på svag värme i ytterligare någon minut tills stekgraden är som du vill ha den. Du kan prova att skära ett snitt eller känna om den är hård är den välstekt, som nästippen är den medium. Det går också bra att grilla köttet såklart eller använda grillpanna.
  6. Rosta eller stek brödet vid sidan av köttet så det får lite färg.
  7. Förslag att lägga ihop din Bookmaker toast: lägg upp brödet på en tallrik, lägg på sallad, tomatskivor, rödlök samt ringla över dressingen och lägg sedan på köttbiten.
  8. Toppa med en hög riven pepparrot som du gör en liten grop i där du placerar äggulan.
  9. Salta och peppra på toppen och så är din Bookmaker toast redo för servering.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 295 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.