Bookmaker toast

Bookmaker toast som är en lyxig god varm macka med kött som entrecote eller biff med stark senap, tomat, äggula, riven pepparrot, sallad på en stor god skiva rostat bröd, typ lantbröd.
Orkar du inte göra senapsdressing så går det bra med bara stark senap som Dijonsenap på brödet.
Istället för rött kött blir samma rätt god med kycklingfile, lax eller vegetarisk med quornfile.

1 portioner Bookmaker toast

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 130 gram mört kött som entrecote, biff eller oxfilé
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 stor skiva ljust bröd, gärna rustikt lantbröd
  • 3 skivor tomat
  • 2 blad sallad av isberg eller roman
  • 2 tunna skivor rödlök
  • 1 msk finriven pepparrot
  • 1 äggula
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar (gärna nymalen)
  • Dressing till Bookmaker: 1 msk dijonsenap
  • 0,5 tsk honung
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger, röd eller vit

Tillagning

  1. Blanda dressingen i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
  2. Skär tomat, rödlök och förbered salladen.
  3. Riv pepparroten fint.
  4. Salta och peppra köttet.
  5. Stek köttet i smör eller olivolja så att det får färg på varje sida och låt det sedan steka/vila på svag värme i ytterligare någon minut tills stekgraden är som du vill ha den. Du kan prova att skära ett snitt eller känna om den är hård är den välstekt, som nästippen är den medium. Det går också bra att grilla köttet såklart eller använda grillpanna.
  6. Rosta eller stek brödet vid sidan av köttet så det får lite färg.
  7. Förslag att lägga ihop din Bookmaker toast: lägg upp brödet på en tallrik, lägg på sallad, tomatskivor, rödlök samt ringla över dressingen och lägg sedan på köttbiten.
  8. Toppa med en hög riven pepparrot som du gör en liten grop i där du placerar äggulan.
  9. Salta och peppra på toppen och så är din Bookmaker toast redo för servering.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer