Bookmaker toast
Laga en god Bookmaker toast som är en lyxig god varm macka toppad med en mör köttbit, senap, pepparrot och äggula.
Toasten lagas med stekt eller grillat kött som mör biff, oxfilé eller entrecote som serveras med stark senap, skivad tomat, äggula, riven pepparrot samt lite sallad på en skiva rostat eller grillat bröd som köpt eller hembakt surdegsbröd, bondbröd eller lantbröd.
Tillagning
- Blanda dressingen i en bunke. Smaka av med salt och peppar.
- Skär tomat, rödlök och förbered salladen.
- Riv pepparroten fint.
- Salta och peppra köttet.
- Stek köttet i smör eller olivolja så att det får färg på varje sida och låt det sedan steka/vila på svag värme i ytterligare någon minut tills stekgraden är som du vill ha den. Du kan prova att skära ett snitt eller känna om den är hård är den välstekt, som nästippen är den medium. Det går också bra att grilla köttet såklart eller använda grillpanna.
- Rosta eller stek brödet vid sidan av köttet så det får lite färg.
- Förslag att lägga ihop din Bookmaker toast: lägg upp brödet på en tallrik, lägg på sallad, tomatskivor, rödlök samt ringla över dressingen och lägg sedan på köttbiten.
- Toppa med en hög riven pepparrot som du gör en liten grop i där du placerar äggulan.
- Salta och peppra på toppen och så är din Bookmaker toast redo för servering.
Varianter
- Istället för att laga egen senapsdressing så går det bra att enbart ta stark senap som Dijonsenap på brödet. Eller ta grov senap eller blanda den senap du gillar. Du kan även göra en egen senap.
- Kan även garneras med finhackad kruspersilja.
- Istället för rött kött blir samma rätt god med kycklingfilé, laxfilé eller vegetarisk med quornfile.
- Vill du ha lite mer matigt tillbehör till så kan du servera mackan med annat valfritt tillbehör - några förslag jag tycker passar är klyftpotatis, pommes, Hasselbackspotatis eller rostade rotfrukter.
Att dricka till
Till Bookmaker passar en kall öl - lageröl, smakrik IPA eller alkoholfri Clausthaler. Gingerbeer eller kombucha passar också till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 295 kcal