Päronkaka med mandelmassa

Introduktion och förberedelse

En mjuk päronkaka med mandelmassa och kvarg i smeten och toppad med kanel samt päron. God till fika eller utflykt. Kan också serveras med en klick vispad grädde. Köp helst svenska mogna päron - de har dock kort säsong på hösten ex. är Clara frijs - annars kan du köpa importerade som Conference, Anjou eller Kaiser Alexander.

Päronkakan även garneras innan bakning med flagad mandel samt pärlsocker. Gillar du smör så kan du hyvla över lite smör innan bakning också för en festlig variant.

Baka kakan i en rund springform med löstagbara kanter. Päronkaka passar utmärkt att baka på päron som mjuknat och du kanske tycker är övermogna för att äta som de är - baka denna kaka på dem då!

12 bitar päronkaka med mandelmassa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 ägg, medelstora
  • 1 dl strösocker
  • 100 gram smör
  • 100 gram riven mandelmassa
  • 1 dl kvarg eller kesella
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 päron, ex. Conference
  • 1 msk kanel
  • Till formen: 1 msk smör
  • 2 msk ströbröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna något.
  3. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp i 3 minuter. Vispa i kvarg eller kesella.
  4. Tillsätt smöret droppvis under vispning i äggblandningen - först lite och sedan allt smör.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
  6. Riv mandelmassa grovt. Blanda i med mjölblandningen. Tillsätt och vispa i äggblandningen till en smet.
  7. Smörj en springform med löstagbar kant på ca 24 diameter med smör och ströbröd. Om du vill kan du lägga ett bakplåtspapper i botten som du klipper till efter att du klämt fast det. Du kan bröa på pappret.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Skölj och kärna ur päronen. Skär dem i klyftor - ca 8 klyftor vardera till 16 bitar. Placera dem i ett fint mönster med på smeten. Strö över en msk socker (eller pärlsocker) och kanel. Garnera ev. med mandelspån om du vill.
  10. Grädda päronkakan i 30-35 minuter i mitten av ugnen. Täck över den med bakplåtspapper om den börjar blir bränd på toppen på slutet.
  11. Ta ut och låt svalna något i eller utan formen innan du skär upp och serverar päronkakan.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.