Äppelkaka med kardemumma

En slags sockerkaka med äpplen, kardemumma och kanel. Kan serveras som den är eller som varm äppelkaka med vaniljsås eller vaniljglass.

Enkel att dubbla och baka i en stor långpanna till många. Använd gärna svenska kravmärkta äpplen.

16 bitar äppelkaka med kardemumma

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 6 äpplen
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 msk kanel
  • 0,5 msk stött kardemumma
  • 1 msk socker till äpplena

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält fettet och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt några minuter. Låt stå medan du förbereder äpplen.
  4. Skala äpplen om du vill det. Ta ur kärnhuset och dela dem. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i en skål och blanda runt med citronsaft, kanel och socker.
  5. Tillsätt mjölk och smält smör till äggblandningen under vispning.
  6. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  7. Rör ner i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Klä en form med höga kanter i storlek som en halv långpanna eller en en rund springform med löstagbar botten med bakplåtspapper. Eller smörj med lite smält smör.
  9. Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
  10. Fördela och tryck ner äppelskivor.
  11. Grädda äppelkakan i 20 minuter tills den har fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna något på galler.
  13. Skär upp i rutor till servering. Förslagsvis i fyra gånger fyra rader till 16 bitar.
  14. Servera äppelkakan ljummen med vaniljsås eller vaniljglass eller kall som kaka.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer