Mjuk äppelkaka med kardemumma

Introduktion och förberedelse

Mjuk äppelkaka med kardemumma är en slags äppelrutor av sockerkaka med bitar av äpplen smaksatt med krossad kardemumma och kanel.

Använd gärna svenska kravmärkta äpplen.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som den är till fika kall eller ljummen och gärna nybakt.
  • Enkla förslag är med en klick vispad grädde, crème fraiche, vaniljyoghurt eller Kesella vanilj.
  • Till festligare tillfällen passar äppelrutorna med vaniljsås, vaniljglass eller sorbet som cidersorbet. Kan då garneras med äppelchips.

Lätt att dubblera till flera

Enkel att dubbla och baka i en stor långpanna till många.

Kan förberedas i god tid och frysas in i rutor.

16 bitar mjuk äppelkaka med kardemumma

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 6 äpplen
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 msk kanel
  • 0,5 msk stött kardemumma
  • 1 msk socker till äpplena

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält fettet och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt några minuter. Låt stå medan du förbereder äpplen.
  4. Skala äpplen om du vill det. Ta ur kärnhuset och dela dem. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i en skål och blanda runt med citronsaft, kanel och socker.
  5. Tillsätt mjölk och smält smör till äggblandningen under vispning.
  6. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  7. Rör ner i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Klä en form med höga kanter i storlek som en halv långpanna eller en en rund springform med löstagbar botten med bakplåtspapper. Eller smörj med lite smält smör.
  9. Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
  10. Fördela och tryck ner äppelskivor.
  11. Grädda äppelkakan i 20 minuter tills den har fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna något på galler.
  13. Skär upp i rutor till servering. Förslagsvis i fyra gånger fyra rader till 16 bitar.
  14. Servera äppelkakan ljummen med vaniljsås eller vaniljglass eller kall som kaka.
E-mail
Medel: 3.9 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.