Mjuk äppelkaka med kardemumma
Mjuk äppelkaka med kardemumma är en slags äppelrutor av sockerkaka med bitar av äpplen smaksatt med krossad kardemumma och kanel.
Använd gärna svenska kravmärkta äpplen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält fettet och låt det svalna.
- Vispa ägg och socker pösigt några minuter. Låt stå medan du förbereder äpplen.
- Skala äpplen om du vill det. Ta ur kärnhuset och dela dem. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i en skål och blanda runt med citronsaft, kanel och socker.
- Tillsätt mjölk och smält smör till äggblandningen under vispning.
- Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
- Rör ner i äggblandningen till en jämn smet.
- Klä en form med höga kanter i storlek som en halv långpanna eller en en rund springform med löstagbar botten med bakplåtspapper. Eller smörj med lite smält smör.
- Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
- Fördela och tryck ner äppelskivor.
- Grädda äppelkakan i 20 minuter tills den har fin färg.
- Ta ut och låt svalna något på galler.
- Skär upp i rutor till servering. Förslagsvis i fyra gånger fyra rader till 16 bitar.
- Servera äppelkakan ljummen med vaniljsås eller vaniljglass eller kall som kaka.
Serveringsförslag
- Kan serveras som den är till fika kall eller ljummen och gärna nybakt.
- Enkla förslag är med en klick vispad grädde, crème fraiche, vaniljyoghurt eller Kesella vanilj.
- Till festligare tillfällen passar äppelrutorna med vaniljsås, vaniljglass eller sorbet som cidersorbet. Kan då garneras med äppelchips.
Lätt att dubblera till flera
Enkel att dubbla och baka i en stor långpanna till många.
Kan förberedas i god tid och frysas in i rutor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal