Äppelkaka med kardemumma

En slags sockerkaka med äpplen, kardemumma och kanel. Kan serveras som den är eller som varm äppelkaka med vaniljsås eller vaniljglass.

Enkel att dubbla och baka i en stor långpanna till många. Använd gärna svenska kravmärkta äpplen.

16 bitar äppelkaka med kardemumma

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 dl mjölk
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 6 äpplen
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 msk kanel
  • 0,5 msk stött kardemumma
  • 1 msk socker till äpplena

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält fettet och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt några minuter. Låt stå medan du förbereder äpplen.
  4. Skala äpplen om du vill det. Ta ur kärnhuset och dela dem. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i en skål och blanda runt med citronsaft, kanel och socker.
  5. Tillsätt mjölk och smält smör till äggblandningen under vispning.
  6. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  7. Rör ner i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Klä en form med höga kanter i storlek som en halv långpanna eller en en rund springform med löstagbar botten med bakplåtspapper. Eller smörj med lite smält smör.
  9. Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
  10. Fördela och tryck ner äppelskivor.
  11. Grädda äppelkakan i 20 minuter tills den har fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna något på galler.
  13. Skär upp i rutor till servering. Förslagsvis i fyra gånger fyra rader till 16 bitar.
  14. Servera äppelkakan ljummen med vaniljsås eller vaniljglass eller kall som kaka.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer