Cidersorbet

Introduktion och förberedelse

Cidersorbet med mousserande äppelcider, apelsin och lite citron. God att kula upp och servera med äppelchips eller annan garnering.

Gör sorbeten med en torr fin cider från Sverige eller Frankrike.

Servera i valfria skålar, glas, coupe-skålar eller mandelkorgar.

Garnera med äppelchips som på bilden eller mandelflarn eller andra glassrån. Vidare passar citronmeliss.

Ta fram sorbeten lite innan servering så den får tina lite och är lättare att skopa upp ur behållaren till fina kulor. Använd en glasskopa som du värmt i hett vatten i ett glas.

Du behöver bland annat:

  • Du behöver en sats sockerlag med glykos som du får förbereda innan och ha rumstempererad till att blanda sorbet-smeten med. Gör gärna en stor omgång på 2 liter om du ska ha till mer sorbet.
  • En glassmaskin att köra sorbeten i.
  • En våg att väga upp ingredienser.
  • En termometer.
  • Ett okokt normalstort ägg eller en sockervåg Baumémätare.

Kontrollera sockerhalten i sorbet-smeten

När man gör sorbet så är det viktigt att kontrollera sockerhalten i sorbet-smeten. Den ska vara 18 baumé när sorbet-smeten håller ca 20 grader rumstemperatur.

Man kan även mäta sockerhalten med ett okokt ägg som man lägger i sorbet-smeten. Ägget ska flyta upp så pass mycket att det motsvarar en yta som en enkrona eller modern femkrona ca 22 mm diameter. Då håller sorbet-smeten ca 18 baumé.

Är ytan större får du röra i vatten för att sänka densiteten. Är ytan för liten får du ha i mer sockerlag.

Sorbet ska ha runt 25- 35% sockerhalt - justeras med strösocker och sockerlag. Vidare runt 0,5% syra som finns naturligt i bär och juice samt kan justeras med citronsaft.

6 portioner; 1,4 liter cidersorbet, ca 12 kulor

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 7 tim
  • Klart på: 7 tim 40 min

Ingredienser

  • 37 cl torr mousserande cider
  • 220 gram sockerlag med glykos
  • 1,5 blad gelatin
  • 0,25 cl citronsaft eller en 1/2 citron
  • 0,75 cl apelsinsaft eller en 1/2 apelsin
  • 30 gram äggvita (en äggvita)

Tillagning

  1. Gör en sockerlag med glykos - se receptlänk ovan - och låt den stå till rumstemperatur.
  2. Lägg gelatinblad i 2 dl kallt vattnet i en liten kastrull i tio minuter.
  3. Öppna ciderflaskan. Häll över i en kanna på en våg. Nollställ vågen.
  4. Tillsätt sockerlag till cidern.
  5. Pressa citron och apelsin samt tillsätt det till sorbet-blandningen.
  6. Häll av vattnet från gelatinen. Tillsätt 1 dl av sorbet-blandningen. Värm försiktigt och rör gelatinbladen till ca 40 grader under omrörning så att gelatinbladen löser upp sig.
  7. Rör i det upplösta gelatinet i sorbet-blandningen.
  8. När man gör sorbet så är det viktigt att kontrollera sockerhalten i sorbet-blandningen. Mät sockerhalten i sorbeten med en sockervåg Baumé-mätare till 18 baumé. Blandningen ska hålla 20 grader celsius - kontrollera med en termometer. Värm försiktigt i mikron eller kyl i kylen till rätt temperatur. Eller gör ägg-tricket: lägg i ett okokt ägg i smeten. Ägget ska flyta upp så pass mycket att det motsvarar en yta som en enkrona eller modern femkrona ca 22 mm diameter. Då håller sorbet-smeten ca 18 baumé. Är ytan större får du röra i vatten för att sänka densiteten. Är ytan för liten får du ha i mer sockerlag. 
  9. Kör sorbeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner. Brukar vara runt 50-60 minuter.
  10. Vispa äggvitan till ett lätt skum i en bunke. Tillsätt och rör i sorbeten när den gått ca 25 minuter i maskinen. Kör sedan färdigt sorbeten.
  11. Skopa upp sorbeten i en plastburk på minst 1,5 liter. Jämna ut den i burken och sätt på lock.
  12. Frys in sorbeten så den stelnar till i minst 6 timmar eller över natten.
  13. Sorbeten är godast samma dag eller några dagar efter. Den håller dock några veckor i frysen.
  14. Ta gärna fram sorbeten några minuter - ca 5 minuter - innan servering så den får tina och mjukna lite. Kula upp med en glasskopa som du doppat i ett glas med hett vatten.
  15. Servera sorbeten med önskade tillbehör som äppelflarn, mandelflarn eller glassrån med mera.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-24