Ingefärsshot

Introduktion och förberedelse

Ingefärsshot du kokar av färsk ingefära och smaksätter med lite honung och råsaft från äpple.

Serveringsförslag

  • Serveras väl kyld som uppfriskande shot.
  • Passar även som alkoholfri snaps - ingefärssnaps - till midsommar, julbord, påsk, kräftskiva, surströmming eller smörgåsbord.
  • Kan även serveras med is On the rocks eller toppa upp med lite Ginger Ale eller fruktsoda för en läskande alkoholfri drink.

Val av ingredienser

Välj gärna en färskpressad äppeljuice eller råsaft med äpple exempelvis Brämhults nypressad äpple eller råsaft med äpple från Loviseberg. Eller gör egen äppelråsaft eller annan råsaft.

Ingefäran bör vara ekologisk - skala den annars noga och väl.

Varianter

  • Tillsätt chili för en hetare shot. Förslag är en röd spansk peppar du strimlar och kokar med ingefäran.
  • Koka med 50 gram färsk skalad riven gurkmeja eller en tsk torkad gurkmeja.
  • För en frisk touch kan du ta i en ekologisk skivad citron eller lime när du kokt ingefäran och den ännu är varm.
  • Istället för äppeljuice eller äppelråsaft kan du ta valfri blandad råsaft eller juice efter den smak du gillar.
  • Du kan byta ut äppeljuice mot vatten eller annan juice eller råsaft efter tycke.
  • Vill du inte ha så stark shot kan du minska mängden ingefära till förslagsvis 100 gram oskalad ingefära.

Ingefäran som blir över när du silat shoten kan du spara om du vill till wok, marinader, marmelad, bakning eller annan matlagning. Kan frysas in.

32 portioner på 4 cl vardera, ca 1,3 liter ingefärsshot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 150 gram ekologisk ingefära, oskalad
  • 7,5 dl vatten
  • 7,5 dl eller råsaft från äpple eller äppeljuice
  • 3 msk honung

Tillagning

  1. Skala ingefäran samt riv och hacka den så fint du kan.
  2. Lägg ingefäran i en medelstor kastrull och fyll på med vatten samt råsaft eller äppeljuice.
  3. Nu kan du även ha i sköljd och strimlad chili om du önskar en hetare shot.
  4. Koka i 15 minuter på under lock på låg värme.
  5. Ta av från värmen och låt svalna till runt 50 grader.
  6. Rör i och smaksätt med honung till önskad sötma.
  7. Låt svalna helt.
  8. Sila upp på flaskor och förslut. Ställ i kylen att kallna.
  9. Förvaras i kylen.
  10. Serveras kall i shot- eller snapsglas.
E-mail
Medel: 4.7 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 12 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-12