Besk snaps med malört

Hemgjord besk. Sätt smak med malört - en blomma som ger den beska smaken men också en ljus, rödgul färg till snapsen.

1 flaska malörtsbesk

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 5 tim
 • Klart på: 5 tim 5 min

Ingredienser

 • 1 flaska Brännvin Special, 70 cl eller annan naturell vodka
 • 4 kvistar malört med blomknoppar alt. torkad malört

Tillagning

 1. Plocka små kvistar av Strandmalört som har gula knoppar med pollen. Plocka lite extra så att du har.
 2. Stoppa ner små kvistar med malört i spriten. Ett tips är att hälla över spriten på en 75 cl flaska eller annan karaff eller lufttät behållare.
 3. Låt besken stå och få smak. Helst i ett soligt fönster. Redan efter några timmar har snapsen en mild besk smak. Låt dock gärna snapsen stå några dagar ca en vecka.
 4. Smaka på besken efter några dagar. Ta upp malörten om du tycker besken är lagom. Vill du ha mer besk smak kan du vänta ett tag till eller sticka ner någon kvist malört till. Färgen ska var åt strå-gul-brun färg. 
 5. Ett tips är att göra en stark essens med malörtssnapsen som du sedan kan spä i brännvin till önskad styrka, färg och smak. En tsk honung eller socker rundar av beskan lite om du önskar.
 6. Sila i kaffefilter. 
 7. Besken är klar att njutas. Gärna väl kyld.
Besken serveras väl kyld
Besken serveras väl kyld.

Plocka rätt malört

Tänk på att det är i första hand är Strandmalört man använder till besk. Men man kan även använda vanlig malört. Kolla så den doftar och är atomatisk.

Plocka malörten när den knoppat (precis innan blommning) och har gula blomknoppar likt runda små gula pepparkorn fyllda med pollen. Det är det gula pollenet som ger färgen åt snapsen. Detta pollen blåser sedan bort så det gäller att plocka blommorna innan.

Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Med varmare somrar så får man flytta fram tiden för plockning.

Har man inte tillfälle att plocka färsk strandmalört så går torkad malört i knoppstadiet utmärkt. Torkad malört brukar finnas i välsorterade hembryggningsaffärer.

Man ska ej använda Sandmalört som inte doftar något.

Med flamberad malört

En variant är att flambera malörten i brännvin innan de täcks med brännvin och lagras till bitter eller starkare malörtsessens.

Varianter

 • Du kan smaka av besken med någon tsk honung eller socker.
 • En bit kanelstång eller en tsk frön av hel kummin är andra goda kryddor som passar i malörtssnapsen.
E-mail
Medel: 3.7 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-30