Besk snaps med malört

Hemgjord besk. Malört är en blomma som ger besk smak samt ljus rödgul färg till snapsen.

Tänk på att det är Strandmalört man använder till besk. Plocka malörten när den knoppat (precis innan blommning) och har gula blomknoppar likt runda små gula pepparkorn fyllda med pollen. Det är det gula pollenet som ger färgen åt snapsen. Detta pollen blåser sedan bort så det gäller att plocka blommorna innan. Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Med varmare somrar så får man flytta fram tiden för plockning. Har man inte tillfälle att plocka färsk strandmalört så går torkad malört i knoppstadiet utmärkt. Torkad malört brukar finnas i välsorterade hembryggningsaffärer. 

En variant är att flambera malörten i brännvin innan de täcks med brännvin och lagras till bitter eller starkare malörtsessens. Du kan också smaka av besken med någon tsk honung eller socker.

1 flaska

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 5 tim
 • Klart på: 5 tim 5 min

Ingredienser

 • 1 flaska Brännvin Special, 70 cl eller annan naturell vodka
 • 4 kvistar malört med blomknoppar alt. torkad malört

Tillagning

 1. Plocka små kvistar av Strandmalört som har gula knoppar med pollen. Plocka lite extra så att du har.
 2. Stoppa ner små kvistar med malört i spriten. Ett tips är att hälla över spriten på en 75 cl flaska eller annan karaff eller lufttät behållare.
 3. Låt besken stå och få smak. Helst i ett soligt fönster. Redan efter några timmar har snapsen en mild besk smak. Låt dock gärna snapsen stå några dagar ca en vecka.
 4. Smaka på besken efter några dagar. Ta upp malörten om du tycker besken är lagom. Vill du ha mer besk smak kan du vänta ett tag till eller sticka ner någon kvist malört till. Färgen ska var åt strå-gul-brun färg. 
 5. Ett tips är att göra en stark essens med malörtssnapsen som du sedan kan spä i brännvin till önskad styrka, färg och smak. En tsk honung eller socker rundar av beskan lite om du önskar.
 6. Sila i kaffefilter. 
 7. Besken är klar att njutas. Gärna väl kyld.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer