Besk snaps med malört

Hemgjord besk. Malört är en blomma som ger besk smak samt ljus, rödgul färg till snapsen.

Tänk på att det är i första hand är Strandmalört man använder till besk. Men man kan även använda vanlig malört. Kolla så den doftar och är atomatisk. Man ska ej använda Sandmalört som inte doftar något. Plocka malörten när den knoppat (precis innan blommning) och har gula blomknoppar likt runda små gula pepparkorn fyllda med pollen. Det är det gula pollenet som ger färgen åt snapsen. Detta pollen blåser sedan bort så det gäller att plocka blommorna innan. 

Traditionellt så plockar man malört vid Bartolomeusdagen i slutet på augusti. Med varmare somrar så får man flytta fram tiden för plockning. Har man inte tillfälle att plocka färsk strandmalört så går torkad malört i knoppstadiet utmärkt. Torkad malört brukar finnas i välsorterade hembryggningsaffärer. 

En variant är att flambera malörten i brännvin innan de täcks med brännvin och lagras till bitter eller starkare malörtsessens. Du kan också smaka av besken med någon tsk honung eller socker.

1 flaska

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 5 tim
 • Klart på: 5 tim 5 min

Ingredienser

 • 1 flaska Brännvin Special, 70 cl eller annan naturell vodka
 • 4 kvistar malört med blomknoppar alt. torkad malört

Tillagning

 1. Plocka små kvistar av Strandmalört som har gula knoppar med pollen. Plocka lite extra så att du har.
 2. Stoppa ner små kvistar med malört i spriten. Ett tips är att hälla över spriten på en 75 cl flaska eller annan karaff eller lufttät behållare.
 3. Låt besken stå och få smak. Helst i ett soligt fönster. Redan efter några timmar har snapsen en mild besk smak. Låt dock gärna snapsen stå några dagar ca en vecka.
 4. Smaka på besken efter några dagar. Ta upp malörten om du tycker besken är lagom. Vill du ha mer besk smak kan du vänta ett tag till eller sticka ner någon kvist malört till. Färgen ska var åt strå-gul-brun färg. 
 5. Ett tips är att göra en stark essens med malörtssnapsen som du sedan kan spä i brännvin till önskad styrka, färg och smak. En tsk honung eller socker rundar av beskan lite om du önskar.
 6. Sila i kaffefilter. 
 7. Besken är klar att njutas. Gärna väl kyld.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer