Slånbärssnaps

Hemgjord snaps med slånbär blir gott slånbärsbrännvin. Detta recept på slånbärssnaps är till en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annan okryddat brännvin eller vodka.

Slånbärssnaps är enkel att göra, blir vackert röd och passar till mat samt som aperitif. Du kan också tillsätt socker och lite mer vatten då blir det slånbärslikör. Slånbären ska traditionellt plockas efter den första frosten på hösten men man kan fuska lite och lägga in mogna slånbär ett dygn i frysen. Bären ska alltså vara frostutsatta eller frysta hemma. Räkna med att snapsen ska stå i en vecka för att få smak.

70 cl slånbärssnaps

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 7 dagar
  • Klart på: 7 dagar 5 min

Ingredienser

  • 2 dl mogna frusna slånbär
  • 70 cl brännvin som Brännvin Special
  • 1 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka fina mogna slånbär. Gärna efter första frostnatten. Eller frys dem själv över natten.
  2. Lägg slånbären i en glasburk, flaska eller liknande (du kan såklart hälla ut lite av brännvinet i flaskan och toppa med slånbär).
  3. Häll på hälften av brännvinet så att det täcker och förslut.
  4. Låt slånbärsessensen stå och dra en vecka men gärna längre. Vänd då och då.
  5. Ta upp eller sila bort slånbären.
  6. Slänbärsessensen späder du sedan med brännvin eller vodka till önskad smak, förslagsvis med resterande brännvin.
  7. Du kan också söta slånbärssnapsen lite för att runda av smaken med 1 tsk socker till en flaska på 70 cl.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer