Slånbärssnaps

Hur du gör hemgjord slånbärssnaps. Blanda brännvis med slånbär och ge det lite tid så har du snart en vacker röd snaps med god smak som passar till aperitif, snapsbord, midsommar, jul eller kräftkalas.

Detta recept på slånbärssnaps är till en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annan okryddat brännvin eller vodka. Du kan också tillsätt socker och lite mer vatten då blir det slånbärslikör.

Slånbären ska traditionellt plockas efter den första frosten då bären är sötare. Antar att träden skickar ut socker i bären när det blir kallare för att skydda mot kylan. Men går att göra på mogna slånbär sen höst även utan frost.

70 cl slånbärssnaps

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 7 dagar
  • Klart på: 7 dagar 5 min

Ingredienser

  • 2 dl mogna frostutsatta slånbär
  • 70 cl brännvin som Brännvin Special
  • 1 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka fina mogna slånbär. De är extra söta efter första frostnatten.
  2. Lägg slånbären i en glasburk, flaska eller liknande (du kan såklart hälla ut lite av brännvinet i flaskan och toppa med slånbär).
  3. Häll på hälften av brännvinet så att det täcker och förslut.
  4. Låt slånbärsessensen stå och dra en vecka men gärna längre. Vänd då och då.
  5. Ta upp eller sila bort slånbären.
  6. Slänbärsessensen späder du sedan med brännvin eller vodka till önskad smak, förslagsvis med resterande brännvin.
  7. Du kan också söta slånbärssnapsen lite för att runda av smaken med 1 tsk socker till en flaska på 70 cl.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer