Slånbärssnaps

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hur du gör hemgjord slånbärssnaps. Blanda brännvis med slånbär och ge det lite tid så har du snart en vacker röd snaps med god smak som passar till aperitif, snapsbord, midsommar, jul eller kräftkalas.

Detta recept på slånbärssnaps är till en flaska 70 cl brännvin special men du kan såklart ta annan okryddat brännvin eller vodka. Du kan också tillsätt socker och lite mer vatten då blir det slånbärslikör.

Slånbären ska traditionellt plockas efter den första frosten då bären är sötare. Antar att träden skickar ut socker i bären när det blir kallare för att skydda mot kylan. Men går att göra på mogna slånbär sen höst även utan frost.

70 cl slånbärssnaps

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 7 dagar
  • Klart på: 7 dagar 5 min

Ingredienser

  • 2 dl mogna frostutsatta slånbär
  • 70 cl brännvin som Brännvin Special
  • 1 tsk socker (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka fina mogna slånbär. De är extra söta efter första frostnatten.
  2. Lägg slånbären i en glasburk, flaska eller liknande (du kan såklart hälla ut lite av brännvinet i flaskan och toppa med slånbär).
  3. Häll på hälften av brännvinet så att det täcker och förslut.
  4. Låt slånbärsessensen stå och dra en vecka men gärna längre. Vänd då och då.
  5. Ta upp eller sila bort slånbären.
  6. Slänbärsessensen späder du sedan med brännvin eller vodka till önskad smak, förslagsvis med resterande brännvin.
  7. Du kan också söta slånbärssnapsen lite för att runda av smaken med 1 tsk socker till en flaska på 70 cl.
E-mail
Medel: 4 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.