Hallonsnaps
Gör egen röd och bärig hallonsnaps. Här med färska svenska hallon men du kan ta importerade eller frysta hallon istället för färska.
Jag använde Brännvin special men det går fint med annan naturell vodka eller okryddat brännvin. Även gin funkar.
Tillagning
- Rensa hallonen. Kolla så de ej har mask.
- Lägg hallonen i en bunke, glasburk eller flaska och häll över spriten så det täcker hallonen. Tryck gärna ner hallonen med ett litet lock och en tyngd då de annars tenderar att flyta upp till ytan första dagarna - sedan sjunker de av sig själva. Täck över.
- Låt stå övertäckt på ett mörkt ställe i 3 veckor att dra. Rör om förslagsvis tre gånger. Tryck sönder bären första gången du rör om.
- Sila av i en silduk, finmaskig sil eller kaffefilter till en bringare.
- Häll tillbaka på flaska (använd en tratt) och förslut. Låt stå i 3 dagar till.
- Kan gärna lagras några månader men är klar att drickas.
- Servera hallonsnapsen väl kyld.
Serveringsförslag
- Hallonsnapsen serveras väl kyld som vanlig snaps till kräftskiva, sillbord, smörgåsbord, julbord, påsk och midsommar.
Hållbarhet
Snapsen håller minst något år mörkt och svalt.
Varianter
- Du kan blanda hallonen med hälften strimlad rabarber eller blåbär.
- Lakrits passar också bra med hallon - tillsätt förslagsvis 2 tsk lakritssirap för hallon- och lakritssnaps.
Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal