Granskottssnaps
Introduktion och förberedelse
Granskottssnaps för tankarna till en lugnande granskog med smak från färska späda granskott.
Jag hade även i lite honung för sötma och citron för fräschör.
Serveringsförslag
- Passar till aperitif, sillbord, smörgåsbord, sos, midsommar, jul, påsk eller kräftkalas.
- Vill du piffa till snapsen - förslagsvis till jul - så kan du servera med frysta lingon i snapsglasen samt i flaskan.
Varianter
- Brännvin kan bytas mot liknande ej smaksatt vodka.
- Honung kan bytas mot socker eller uteslutas.
- Citron är valfritt i.
Framförhållning
För att göra snapsen får du ha framförhållning och börja med att plocka ljusgröna späda granskott på vår och tidig sommar.
Snapsen kan du sedan servera nästkommande midsommar, kräftskiva, jul, påsk eller när du sedan önskar då den håller i flera år.
Tänka på vid plockning
Fråga markägaren om lov då allemansrätten ej gäller för att bryta kvistar och skott.
Tillagning
- Plocka ljusgröna späda granskott på vår och tidig sommar. OBS Fråga markägaren om lov.
- Koka upp en kastrull med 1 liter vatten.
- Lägg i granskotten och koka upp. Häll av i durkslag.
- Lägg över granskotten i en glasburk med lock.
- Fyll på med brännvin. Tryck ner granskotten något så spriten täcker.
- Tillsätt honung och pressad citron.
- Sätt på lock.
- Låt stå minst en vecka att få smak. Vänd runt den då och då så honungen löses upp. Jag lät min stå i 7 månader då jag skulle ha den till jul.
- Sila av granskotten i en finmaskig sil och spara brännvinet. Nu har du en essens som du kan smaka på.
- Späd med lite mer brännvin till önskad styrka. Du kan även smaksätta med lite extra honung för mer sötma och extra citron för mer arom.
- Ställ i kylen till servering. Serveras iskall.
- Snapsen får lite fällning i botten så ställ flaskan upp till servering. Snapsen kan även silas extra genom kaffefilter om du vill ha bort all fällning.
- Till jul kan man servera snapsen med frysta lingon i glasen och i flaskan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal