Granskottssnaps

Introduktion och förberedelse

Granskottssnaps för tankarna till en lugnande granskog med smak från färska späda granskott.

Jag hade även i lite honung för sötma och citron för fräschör. 

Serveringsförslag

  • Passar till aperitif, sillbord, smörgåsbord, sos, midsommar, jul, påsk eller kräftkalas.
  • Vill du piffa till snapsen - förslagsvis till jul - så kan du servera med frysta lingon i snapsglasen samt i flaskan. 

Varianter

  • Brännvin kan bytas mot liknande ej smaksatt vodka.
  • Honung kan bytas mot socker eller uteslutas. 
  • Citron är valfritt i. 

Framförhållning

För att göra snapsen får du ha framförhållning och börja med att plocka ljusgröna späda granskott på vår och tidig sommar.

Snapsen kan du sedan servera nästkommande midsommar, kräftskiva, jul, påsk eller när du sedan önskar då den håller i flera år. 

Tänka på vid plockning

Fråga markägaren om lov då allemansrätten ej gäller för att bryta kvistar och skott.

 
 
 
 
 
 
Till snapsen behöver du brännvin, färska granskott, honung och citron.
Till snapsen behöver du brännvin, färska granskott, honung och citron.
Förväll rensade granskott samt lägg i en ren glasburk.
Förväll rensade granskott samt lägg i en ren glasburk.
Fyll på med brännvin.
Fyll på med brännvin.
Tillsätt lite honung samt färskpressad citron. Sätt på lock.
Tillsätt lite honung samt färskpressad citron. Sätt på lock.
Låt stå minst någon vecka. Den kan även stå mycket längre. Jag lät min stå i 7 månader då jag skulle ha den till jul.
Låt stå minst någon vecka. Den kan även stå mycket längre. Jag lät min stå i 7 månader då jag skulle ha den till jul.
Sila av granskotten i en finmaskig sil.
Sila av granskotten i en finmaskig sil.
Vill du ha en helt klar snaps kan du sila snapsen ytterligare i kaffefilter. Fällningen lägger sig annars på botten i flaskan.
Vill du ha en helt klar snaps kan du sila snapsen ytterligare i kaffefilter. Fällningen lägger sig annars på botten i flaskan.
Smaka på snapsen. Späd med mer brännvin till önskad styrka. Du kan även ha i lite extra honung och citron om du önskar.
Smaka på snapsen. Späd med mer brännvin till önskad styrka. Du kan även ha i lite extra honung och citron om du önskar.
Häll upp snapsen på flaska och sätt på kork. Ställ i kylen till servering.
Häll upp snapsen på flaska och sätt på kork. Ställ i kylen till servering.
Servera snapsen väl kyld.
Servera snapsen väl kyld.
Granskottsnapsen kan även piffas upp med frysta lingon i flaskan samt till servering i snapsglasen.
Granskottsnapsen kan även piffas upp med frysta lingon i flaskan samt till servering i snapsglasen.

50 cl slånbärssnaps

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 7 dagar
  • Klart på: 7 dagar 5 min

Ingredienser

  • 3 dl färska späda granskott
  • 55 cl brännvin som Brännvin Special
  • 1 msk honung (valfritt)
  • 1 msk pressad citron (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka ljusgröna späda granskott på vår och tidig sommar. OBS Fråga markägaren om lov.
  2. Koka upp en kastrull med 1 liter vatten.
  3. Lägg i granskotten och koka upp. Häll av i durkslag.
  4. Lägg över granskotten i en glasburk med lock.
  5. Fyll på med brännvin. Tryck ner granskotten något så spriten täcker.
  6. Tillsätt honung och pressad citron.
  7. Sätt på lock.
  8. Låt stå minst en vecka att få smak. Vänd runt den då och då så honungen löses upp. Jag lät min stå i 7 månader då jag skulle ha den till jul.
  9. Sila av granskotten i en finmaskig sil och spara brännvinet. Nu har du en essens som du kan smaka på.
  10. Späd med lite mer brännvin till önskad styrka. Du kan även smaksätta med lite extra honung för mer sötma och extra citron för mer arom.
  11. Ställ i kylen till servering. Serveras iskall.
  12. Snapsen får lite fällning i botten så ställ flaskan upp till servering. Snapsen kan även silas extra genom kaffefilter om du vill ha bort all fällning.
  13. Till jul kan man servera snapsen med frysta lingon i glasen och i flaskan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 106 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-12-02