Aroniasnaps

Introduktion och förberedelse

Aroniasnaps är en snaps med aroniabär. Blanda sprit med aroniabär för en hemgjord och god snaps.

Smaken påminner om en blandning av körsbär och rönnbär med en lite bärig och bitter ton.

Aronia är en vanlig häck och prydnadsväxt. Plocka svarta aroniabär som mognar i slutet av sommaren.

Du kan ta valfri vodka eller brännvin. Gärna av neutral sort. Jag tog Brännvin Special som har 30%.

Du kan blanda snapsen i en glasburk eller fylla upp en glasflaska till 3/4 och sedan fylla på med sprit.

Du får en stark snaps du kan använda som essens och späda med sprit till önskad styrka på smaken.

Vidare kan man runda av smaken med lite sötma som en halv tsk socker, sockerlag eller lite honung.

Framförhållning

Du får ha lite framförhållning - först ska bären frysa in sedan ska snapsen stå och dra i minst fyra veckor. Den blir bara godare ju längre den står.

Frys först bären

Likt rönnbär blir aroniabär lite sötare efter första frostknäppen. Istället för att vänta på frostknäpp kan man frysa in dem själv över natten eller några dagar. Då blir de lite sötare.

Aroniabären i sprit till snaps
Aroniabären lägger du i sprit att ge smak till snapsen i ca 4 veckor. Lätt att göra men det tar lite tid. Smaken påminner om körsbär blandat med rönnbär.

2 flaskor á 70 cl aroniasnaps

  • Förberedelse: 1 dag 10 min
  • Tillagning: 28 dagar
  • Klart på: 29 dagar 10 min

Ingredienser

  • 2 flaskor 70 cl sprit som Brännvin Special eller motsvarande brännvin eller vodka
  • 7 dl aroniabär, frostbitna eller frysta över natten
  • 1/2 tsk socker, sockerlag eller honung (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och skölj färska aroniabär. Frys in dem över natten om de ej varit frostbitna.
  2. Lägg bären i en glasburk eller glasflaska på en liter. Eller flera flaskor.
  3. Fyll på med ca 4 dl sprit i burken eller så det täcker bären i burk och flaska/flaskor.
  4. Låt stå i rumstemperatur med lock eller kapsyl på i fyra veckor att få smak.
  5. Sila av bären och blanda med resten av spriten till önskad styrka efter eget tycke.
  6. Valfritt är att smaka av snapsen med lite sötma - tillsätt lite socker, sockerlag eller honung.
  7. Snapsen håller mycket länge och blir bara godare - så den kan njutas till julbord, påsk, midsommar och kräftskiva eller när som.
  8. Serveras väl kyld i nubbeglas.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.