Björnbärssnaps
Gör egen vinröd och bärig björnbärssnaps med en touch av vanilj och honung.
Här med frysta svenska björnbär men du kan ta importerade eller färska björnbär också.
Tillagning
- Lägg björnbären i en bunke, glasburk eller flaska och häll över spriten så det täcker. Tryck gärna ner bären med ett litet lock och en tyngd då de annars tenderar att flyta upp till ytan första dagarna - sedan sjunker de av sig själva. Täck över.
- Tillsätt vaniljextrakt eller delad och urskrapad vaniljstång om du önskar det.
- Låt stå övertäckt på ett mörkt ställe i 3 veckor att dra. Rör om förslagsvis tre gånger. Tryck sönder bären något första gången du rör om.
- Sila av i en silduk, finmaskig sil eller kaffefilter till en bringare.
- Smaka av med honung om du önskar lite mer sötma.
- Häll tillbaka på flaska (använd en tratt) och förslut. Låt stå i 3 dagar till.
- Kan gärna lagras några månader men är klar att drickas.
- Servera björnbärssnapsen väl kyld.
Serveringsförslag
Björnbärssnapsen serveras väl kyld som vanlig snaps till kräftskiva, sillbord, smörgåsbord, julbord, påsk och midsommar.
Val av sprit
Jag använde Brännvin special men det går fint med annan naturell vodka eller okryddat brännvin. Även gin funkar.
Hållbarhet
Snapsen håller minst något år mörkt och svalt.
Varianter
- Du kan blanda hallonen med hälften strimlad rabarber eller blåbär.
- Lakrits passar också bra med hallon - tillsätt förslagsvis 2 tsk lakritssirap för hallon- och lakritssnaps.
Uppskattat näringsvärde per portion: 90 kcal