Snaps med Johannesört

Introduktion och förberedelse

Hemgjord Johannesörtssnaps med Hypericum perforatum - äkta Johannesört. Man gör först en stark essens som man sedan har att smaksätter brännvin med. Ett sätt är att smaksätta en snaps åt gången med en pipett, essens och brännvin - väl kylt förstås. Eller blanda till lagom styrka i en större flaska.

Klipp av de gula blommorna ner i en korg (undvik helst att ta i blommorna med händerna då de färgar av sig röd färg). Johannesört blommar i juli till september. Du kan använda färska blommor eller torka blommorna för att sedan använda till snaps. De innehåller ett rött färgämne som gör att snaps och liknande sedan blir ljust rött.

Se till att använda äkta äkta Johannsesört om du vill ha den röda färgen. Äkta Johannesört känns igen på att strået har två längsgående åsar samt perforerade blad med små hål i som syns om du håller upp dem mot ljuset. Fyrkantig johannesört har fyra åsar och ej perforerade blad som namnet antyder. Jag vet inte om den går att göra snaps på den med - så ta äkta Johannesört så blir det bäst.

Johannesörtssnaps serveras väl kyld och passar till sill och traditionell svensk mat som smörgårsbord, midsommar, jul, påsk och kräftskiva. Eller serverasom förrätt eller sommarlunch med en sillsmörgås eller gubbröra.

70 cl Snaps med Johannesört

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 5 min

Ingredienser

  • 1 dl tätt packade blommor av Johannesört, färska
  • 70 cl Brännvin Special eller vodka

Tillagning

  1. Lägg 1 dl blommor i en glasburk eller flaska och täck med Brännvin Special.
  2. Förslut och låt Johannesörten dra i brännvinet i 3 dagar. Snaps med Johannesört får en fin djupröd färg.
  3. Filtrera essensen.
  4. Späd essensen med brännvin eller vodka till önskad smak (förslagsvis resten av brännvinet).
E-mail
Medel: 4.3 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-20