Snaps med Johannesört
Hemgjord Johannesörtssnaps med Hypericum perforatum - äkta Johannesört. Man gör först en stark essens som man sedan har att smaksätter brännvin med.
Tillagning
- Lägg 1 dl blommor i en glasburk eller flaska och täck med Brännvin Special.
- Förslut och låt Johannesörten dra i brännvinet i 3 dagar. Snaps med Johannesört får en fin djupröd färg.
- Filtrera essensen.
- Späd essensen med brännvin eller vodka till önskad smak (förslagsvis resten av brännvinet).
Serveringsförslag
- Johannesörtssnaps serveras väl kyld och passar till sill och traditionell svensk mat som smörgårsbord, midsommar, jul, påsk och kräftskiva.
- Eller servera till en förrätt eller sommarlunch med en sillsmörgås eller gubbröra.
Tips
Ett sätt är att smaksätta en snaps åt gången. Ta lite essens i en pipett eller cl-mått och späd med brännvin. Allt väl kylt förstås. Eller blanda till lagom styrka i en större flaska.
Äkta Johannesört
Se till att använda äkta äkta Johannsesört om du vill ha den röda färgen som kommer av ett rött färgämne i blommorna.
- Johannesört blommar i juli till september.
- Äkta Johannesört känns igen på att strået har två längsgående åsar samt perforerade blad med små hål i som syns om du håller upp dem mot ljuset.
- Klipp av de gula blommorna ner i en korg. Undvik helst att ta i blommorna med händerna eller använd plasthandskar då de färgar av sig med röd färg.
- Du kan använda färska blommor eller torka blommorna för att sedan använda till snaps.
- Fyrkantig johannesört har fyra åsar och ej perforerade blad som namnet antyder. Jag vet inte om den går att göra snaps på den med - säkrast är att använda äkta Johannesört.
Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal