Snaps med Johannesört

Hemgjord Johannesörtssnaps med Hypericum perforatum - äkta Johannesört. Man gör först en stark essens som man sedan har att smaksätter brännvin med. Ett sätt är att smaksätta en snaps åt gången med en pipett, essens och brännvin - väl kylt förstås. Eller blanda till lagom styrka i en större flaska. 

Klipp av de gula blommorna ner i en korg (undvik helst att ta i blommorna med händerna då de färgar av sig röd färg). Johannesört blommar i juli till september. Du kan använda färska blommor eller torka blommorna för att sedan använda till snaps. De innehåller ett rött färgämne som gör att snaps och liknande sedan blir ljust rött. Se till att använda äkta äkta Johannsesört om du vill ha den röda färgen. Äkta Johannesört känns igen på att strået har två längsgående åsar samt perforerade blad med små hål i som syns om du håller upp dem mot ljuset. Fyrkantig johannesört har fyra åsar och ej perforerade blad som namnet antyder. Jag vet inte om den går att göra snaps på den med - så ta äkta Johannesört så blir det bäst. 

Johannesörtssnaps serveras väl kyld och passar till sill och traditionell svensk mat som smörgårsbord, midsommar, jul, påsk och kräftskiva. Eller serverasom förrätt eller sommarlunch med en sillsmörgås eller gubbröra

70 cl Snaps med Johannesört

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 5 min

Ingredienser

  • 1 dl tätt packade blommor av Johannesört, färska
  • 70 cl Brännvin Special eller vodka

Tillagning

  1. Lägg 1 dl blommor i en glasburk eller flaska och täck med Brännvin Special.
  2. Förslut och låt Johannesörten dra i brännvinet i 3 dagar. Snaps med Johannesört får en fin djupröd färg.
  3. Filtrera essensen.
  4. Späd essensen med brännvin eller vodka till önskad smak (förslagsvis resten av brännvinet).
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer