Snaps med Johannesört

Introduktion och förberedelse

Hemgjord Johannesörtssnaps med Hypericum perforatum - äkta Johannesört. Man gör först en stark essens som man sedan har att smaksätter brännvin med.

Serveringsförslag

  • Johannesörtssnaps serveras väl kyld och passar till sill och traditionell svensk mat som smörgårsbord, midsommar, jul, påsk och kräftskiva.
  • Eller servera till en förrätt eller sommarlunch med en sillsmörgås eller gubbröra.

Tips

Ett sätt är att smaksätta en snaps åt gången. Ta lite essens i en pipett eller cl-mått och späd med brännvin. Allt väl kylt förstås. Eller blanda till lagom styrka i en större flaska.

Äkta Johannesört

Se till att använda äkta äkta Johannsesört om du vill ha den röda färgen som kommer av ett rött färgämne i blommorna.

  • Johannesört blommar i juli till september.
  • Äkta Johannesört känns igen på att strået har två längsgående åsar samt perforerade blad med små hål i som syns om du håller upp dem mot ljuset.
  • Klipp av de gula blommorna ner i en korg. Undvik helst att ta i blommorna med händerna eller använd plasthandskar då de färgar av sig med röd färg.
  • Du kan använda färska blommor eller torka blommorna för att sedan använda till snaps.
  • Fyrkantig johannesört har fyra åsar och ej perforerade blad som namnet antyder. Jag vet inte om den går att göra snaps på den med - säkrast är att använda äkta Johannesört.

70 cl snaps med Johannesört

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 5 min

Ingredienser

  • 1 dl tätt packade blommor av Johannesört, färska
  • 70 cl Brännvin Special eller vodka

Tillagning

  1. Lägg 1 dl blommor i en glasburk eller flaska och täck med Brännvin Special.
  2. Förslut och låt Johannesörten dra i brännvinet i 3 dagar. Snaps med Johannesört får en fin djupröd färg.
  3. Filtrera essensen.
  4. Späd essensen med brännvin eller vodka till önskad smak (förslagsvis resten av brännvinet).
E-mail
Medel: 4.4 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-12-14