Snaps med Johannesört

Hemgjord Johannesörtssnaps med Hypericum perforatum - äkta Johannesört. Man gör först en stark essens som man sedan har att smaksätter brännvin med. Ett sätt är att smaksätta en snaps åt gången med en pipett, essens och brännvin - väl kylt förstås. Eller blanda till lagom styrka i en större flaska. 

Klipp av de gula blommorna ner i en korg (undvik helst att ta i blommorna med händerna då de färgar av sig röd färg). Johannesört blommar i juli till september. Du kan använda färska blommor eller torka blommorna för att sedan använda till snaps. De innehåller ett rött färgämne som gör att snaps och liknande sedan blir ljust rött. Se till att använda äkta äkta Johannsesört om du vill ha den röda färgen. Äkta Johannesört känns igen på att strået har två längsgående åsar samt perforerade blad med små hål i som syns om du håller upp dem mot ljuset. Fyrkantig johannesört har fyra åsar och ej perforerade blad som namnet antyder. Jag vet inte om den går att göra snaps på den med - så ta äkta Johannesört så blir det bäst. 

Johannesörtssnaps serveras väl kyld och passar till sill och traditionell svensk mat som smörgårsbord, midsommar, jul, påsk och kräftskiva. Eller serverasom förrätt eller sommarlunch med en sillsmörgås eller gubbröra

70 cl Snaps med Johannesört

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 3 dagar
  • Klart på: 3 dagar 5 min

Ingredienser

  • 1 dl tätt packade blommor av Johannesört, färska
  • 70 cl Brännvin Special eller vodka

Tillagning

  1. Lägg 1 dl blommor i en glasburk eller flaska och täck med Brännvin Special.
  2. Förslut och låt Johannesörten dra i brännvinet i 3 dagar. Snaps med Johannesört får en fin djupröd färg.
  3. Filtrera essensen.
  4. Späd essensen med brännvin eller vodka till önskad smak (förslagsvis resten av brännvinet).
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer