Blåbärssnaps
Gör egen snaps med smak av blåbär.
Här med färska svenska blåbär men du kan ta frysta blåbär istället för färska.
Jag använde Brännvin special men det går fint med annan naturell vodka eller okryddat brännvin. Även gin funkar.
Tillagning
- Rensa och skölj blåbär.
- Lägg bären i en bunke, glasburk eller flaska och häll över spriten så det täcker blåbären. Tryck gärna ner blåbären med ett litet lock och en tyngd då de annars tenderar att flyta upp till ytan. Förslut.
- Låt stå övertäckt på ett mörkt ställe i 3 veckor att dra. Rör om förslagsvis tre gånger.
- Mixa bär och sprit med en stavmixer.
- Sila av i en silduk, finmaskig sil eller kaffefilter till en bringare.
- Häll tillbaka på flaska (använd en tratt) och förslut. Låt stå i 3 dagar till.
- Kan gärna lagras några månader men är klar att drickas.
- Servera blåbärssnapsen väl kyld.
Serveringsförslag
- Blåbärssnapsen serverar du väl kyld som vanlig snaps till kräftskiva, sillbord, smörgåsbord, julbord, påsk och midsommar.
Snapsen håller minst något år mörkt och svalt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal