Porssnaps
Hemgjord snaps med pors är enkelt och gott. Det är bara att trycka ner en kvist pors eller några blad i flaska eller burk med brännvin eller vodka.
Tillagning
- Välj ut en fin porskvist eller plocka 20-30 blad.
- Skölj av porskvisten eller bladen.
- Trockla ner porskvisten eller bladen i snapsflaskan. Se till så att porsen ligger så att du når att ta upp den med en pincett. Den kan också silas upp sedan.
- Porssnapsen får smak redan efter 12-24 timmar eller låt ligga i några dagar upp till en vecka för mer smakrik snaps eller essens.
Tips
- Har porssnapsen blivit för stark kan du använda den som essens och späda med okryddat brännvin till önskad styrka.
- Istället för färsk pors kan man ta torkad pors. Häng upp färska kvistar pors upp och ner på luftigt ställe och låt torka.
- Eller lägg kvistar av pors i frysen och använd dem som färsk pors nedan.
Framförhållning
Porsnapsen kan drickas redan efter 12 timmar men låt den gärna spriten stå med porsbladen något dygn upp till en vecka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal