Snabb och enkel dessert

Introduktion och förberedelse

Snabb och enkel dessert med färska bär och kex eller kakor med grädde, vaniljyoghurt, vaniljsås eller vaniljvisp.

En lättlagad och god efterrätt du kan variera med vad du har hemma eller gillar mest.

Varianter:

  • Ta en sort eller blanda färska bär som hallon, jordgubbar, björnbär, blåbär, hjortron eller vinbär osv;
  • Du kan också laga med frysta valfria bär. Tina dem och rör ihop dem till rårörda bär. Skeda i samt varva som med färska bär.
  • Välj knapriga kex som Digestive, hob nobs, Savoiardi-kex, Ballerina eller kakor som chokladkakor, kolakakor, finska pinnar eller havrekakor blir gott. Maränger blir också gott.
  • Vidare passar vispad grädde smaksätt med lite vaniljsocker eller lite vanligt socker, espressokaffe, kaffepulver, chokladpulver eller likör som tia maria, apelsin, kahlua eller liknande.
  • Istället för vispad grädde eller vaniljvisp kan du ta delikatessyoghurt med vaniljsmak eller vaniljglass. Eller frysa en enkel parfait och laga denna variant.
  • Vill du lyxa till det kan du toppa med hemgjord sylt och baka egna kakor eller Digestivekex, vaniljkräm, vaniljsås eller vaniljglass att laga desserten med.
  • Vidare kanske du har marinerade bär och frukt som Romtopf som du kan servera på samma vis.

Enkel dessert i glas med jordgubbar, Digestive och vaniljyoghurt.
Enkel dessert i glas med mogna jordgubbar samt hallon, krossade Digestive och vaniljyoghurt (ovan), grädde eller vaniljsås. Lättlagat och kan varieras med det du har eller gillar.

4 portioner snabb och enkel dessert

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 300-400 gram färska bär som jordgubbar, hallon, björnbär och blåbär eller andra bär - blanda gärna eller ta en sort.
  • 8 kex eller kakor, som Digestivekex, havrekakor, finska pinnor - se förslag ovan
  • 4 dl lättvispad grädde, vaniljvisp, vaniljyoghurt, vaniljkräm eller delikatessyoghurt eller 4-8 kulor vaniljglass

Tillagning

  1. Rosta gärna kexen eller kakorna i ugnen på 200 grader i några minuter så blir de knapriga och goda. Ta ut, låt svalna och bryt dem i mindre delar. Detta är valfritt men blir extra gott.
  2. Skölj och rensa bär. Dela stora bär.
  3. Vispa grädde eller vaniljvisp lätt. Eller gör vaniljsås eller vaniljkräm. Eller använd vaniljyoghurt, delikatessyoghurt vanilj eller glass.
  4. Varva kex eller kakor, bär och sås i höga glas, glasskålar eller glasskupor.
  5. Avsluta med några hela eller grovt delade kex eller kakor på toppen.
  6. Desserten är klar att servera. Kan även garneras med några extra färska bär samt citronmeliss.
E-mail
Medel: 3.8 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 309 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-17