Snabb dessert med parfait, sylt och kex

Fryst vispad grädde smaksatt med lite kaffe samt serverad med jordgubbssylt som parfait i glas med krossade kex. En enkel och god dessert som de flesta gillar.

Du kan byta ut jordgubbssylten mot annan sylt som blåbärssylt, hallonsylt, körsbärssylt osv.

4 portioner snabb dessert med parfait

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 1 tsk kaffepulver
  • 1 dl jordgubbssylt
  • 8 kex som Bragokex, finska pinnar, drömmar eller havreflarn

Tillagning

  1. Vispa grädden hård.
  2. Lägg i en plastbunke eller avlång sockerkaksform.
  3. Blanda kaffet med några droppar vatten och rör i grädden.
  4. Bred ut kaffegrädden i ett lager.
  5. Bred ut sylten på toppen.
  6. Ställ i frysen i 2 timmar.
  7. Ta ut och rör om grädden som nu kan kallas parfait.
  8. Frys ev. någon halvtimme till.
  9. Nu kan du servera parfaiten i små glas portionsvis. Lägg först ca 2 msk parfait i botten, sedan grovt krossade kex, vidare 1-2 msk parfait och lite kex på toppen.
  10. Klart att servera.
  11. Du kan göra parfaiten dagar innan om du vill men ta då fram parfaiten och låt den tina 2-3 timmar innan i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat