Enkel dessert med parfait, sylt och kex

Introduktion och förberedelse

Bjud på en enkel dessert du lagar av vispad grädde blandad med sylt och fryser till en parfait.

Smaksätt parfaiten med lite kaffe eller vanilj. Varva sedan parfaiten med krossade kex eller kakor du gillar portionsvis i valfria glas till servering.

En enkel och god dessert som de flesta gillar.

Kan förberedas i god tid

Parfaiten kan du förbereda i god tid och ha i frysen.

Med köpt eller hembakat

Du kan använda färdig köpt sylt och kex eller kakor. Vill du lyxa till det kan du göra egen sylt och baka egna kakor eller Digestivekex att laga desserten med.

Varianter

Garnering

Om du vill kan du göra desserten extra festlig genom att toppa med rostad flagad mandel, färska bär som hallon, blåbär eller jordubbar; en kvist citronmeliss, glassrån samt riven vit choklad är några förslag som passar att garnera med.

4 portioner snabb dessert med parfait

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl grädde
  • 1 tsk kaffepulver eller vaniljsocker
  • 1 dl jordgubbssylt eller annan sylt
  • 8 kex som Bragokex, finska pinnar, havrekakor, Digestivekex, drömmar eller havreflarn eller andra kakor eller söta kex

Tillagning

  1. Vispa grädden hård.
  2. Lägg i en plastbunke eller avlång sockerkaksform.
  3. Blanda kaffepulvret med några droppar vatten och rör i grädden. Eller ta vaniljsocker och rör i det.
  4. Bred ut grädden i ett lager i formen.
  5. Bred ut sylten på toppen.
  6. Ställ i frysen i 2 timmar.
  7. Ta ut och rör om grädden.
  8. Frys en timme till. Hit kan du förbereda och ha parfait i frysen.
  9. Ta fram parfaiten och låt den bli mjuk någon halvtimme innan servering.
  10. Servera parfaiten i små glas portionsvis. Lägg först ca 2 msk parfait i botten, sedan grovt krossade kex, vidare 1-2 msk parfait och lite kex på toppen.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 307 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-17