Romtopf

Gör din egen romtopf och lägg in bär och frukt i ljus rom, vaniljstång och socker.

Ett mycket gott sätt att spara på sommarens skörd av bär som jordgubbar, körsbär, hallon och frukter som nektarin, päron och plommon.

Sedan kan du servera den som dessert till höst och vinter.

2,5 liter Romtopf

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 56 dagar
  • Klart på: 56 dagar 20 min

Ingredienser

  • 300 gram färska bär som jordgubbar
  • 300 gram färsk frukt som 3 nektariner eller 3 päron eller 10 plommon eller annan frukt. Blanda gärna.
  • 400 gram körsbär med kärnor, tillsätts efter 6 veckor
  • SOCKERLAG: 500 gram strösocker
  • 2 cm vaniljstång eller 1 krm vaniljextraktspulver
  • 5 dl ljus rom, minst 37,5% alkohol

Tillagning

  1. SOCKERLAG: Blanda rom med socker. Rör om tills sockret löst sig. Tillsätt en bit delad och urkärnad vaniljstång eller vaniljextraktspulver.
  2. Rensa och skölj jordgubbar. Snoppa dem. Skär i delar ca 2x2 cm. Skölj frukt och skär bort fula delar samt blomfästen, kärnhus osv. Skär i ca 2x2 cm bitar.
  3. Blanda frukt och jordgubbar i en eller flera rena glasburkar med lock. Tillsätt lagen. Fyll inte ända upp utan lämna 3-4 cm upp till kanten.
  4. Tryck ner frukt och bär under lagen med en liten plastpåse fylld med lite vatten som du lägger överst i burken.
  5. Förvara romtopfen i kylen mörkt och svalt i ca 6 veckor.
  6. Skölj körsbär och tillsätt dem. Låt stå ca 2 veckor till.
  7. Se till att lagen täcker bär och frukt under hela tiden du har den. Gör annars mer lag och tillsätt den.
Romtopf i glasburk med jordgubbar och nektariner
Gör din egen romtopf med sockerlag med några dl stark ljus eller mörk rom som du lägger i och marinerar frukt och bär i - ovan jordgubbar och nektariner som start.
Några ingredienser till Romtopf
Några ingredienser till Romtopf - ljus rom, socker, vatten, frukt som nektariner och bär som jordgubbar.
Påfyllning av Romtopf med körsbär
Påfyllning av Romtopf med körsbär. Du kan fylla på romtopfen efterhand du får tillgång till mogna bär och frukter.
Romtopfen är lagrad och färdig för servering
Efter några månader i burken är romtopfen klar för servering och såsen har fått fin färg och supergod smak.
Ett serveringsförslag på romtopf med vispad grädde, vaniljglass och kex.
Ett serveringsförslag på romtopf med vispad grädde, vaniljglass och kex. Enkelt och gott med den lagrade romtopfen som sås och bär över.

Ha framförhållning

Du får ha lite framförhållning då Romtopfen ska stå minst åtta veckor och mogna. 

Förvaring

Du behöver glasburkar för ca tre liter med lock. Jag tog en stor 2 liters och en 1 liters glasburk när jag gjorde till mina bilder.

Romtopf håller runt sex månader mörkt och svalt i kylen. 

Varianter

  • Istället för ljus rom kan du ta lagrad mörk rom eller annan lagrad sprit som konjak, calvados eller armagnac.
  • Som socker bör du ta strösocker som löser sig bäst till sockerlag.
  • Istället för vaniljstång kan du ta någon tsk vaniljsocker eller kryddmått vaniljextrakt.
  • Andar smaksättningar som passar är med en bit hel kanel samt en bit stjärnanis.
  • Har du i körsbär så kan du kärna ur dem om du vill. Bjuder du på romtopf med körsbär som har kärnorna kvar berätta detta för gästerna.
  • Receptet kan halveras.

Romtopf med körsbär, jordgubbar och nektariner i burkar
Här fyller jag på Romtopfen med körsbär. Tidigare hade jag i jordgubbar och nektariner i lagen och nu ökar jag på med körsbär och för över i en till burk.

Val av bär och frukt

Till romtopf kan du ta de färska bär du gillar och har över. I princip allt blir gott. Blanda gärna. Skär i grova bitar. Skala eventuellt bort skal. Rensa bort fula delar.

Mitt förslag nedan är med jordgubbar, nektariner samt körsbär (vanliga surkörsbär).

Vill du gör med frysta bär så välj körsbär. Jordgubbar går också.

Andra goda frukter är:

  • Päron, äpplen, plommon, bigaråer, krusbär, strimlad rabarber, hallon, lingon, äpplen, blåbär med mera.

Romtopf i glasburk
Romtopfen kan du blanda i en stor glasburk. Bär som jordgubbar och frukt som nektariner blandas med ljus rom, lite vatten och socker - vanligt socker och lite mörkare rörsocker blir gott.

Serveringsförslag

Tänk på att Romtopfen innehåller sprit och alkohol. Så servera ej till barn eller vuxna som ej vill ha alkohol.

Romtopf kan du servera som en enkel dessert i skålar. Några förslag är att toppa med:

  • Vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker; någon tsk rom, calvados eller konjak; eller någon tsk kanel.
  • En kula vaniljglass och eventuellt biscottis eller glassrån samt citronmeliss som garnering.
  • Som sviss med Italienska maränger, vaniljglass, vispad grädde och banan.

Romtopfen serverad i skålar med grädde, vaniljglass och kex.
Ett serveringsförslag för romtopfen är att servera den i skålar som glasscoupe med grädde, vaniljglass och kex garnerad med citronmeliss.

E-mail
Medel: 3.7 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-02-19

Tillbehör och liknande: