Romtopf

Introduktion och förberedelse

Gör din egen romtopf och lägg in bär och frukt i ljus rom, vaniljstång och socker.

Ett mycket gott sätt att spara på sommarens skörd av bär och frukter du sedan kan njuta som dessert till höst och vinter.

Du får ha lite framförhållning då Romtopfen ska stå minst åtta veckor och mogna. Sedan får den gärna stå längre -över hela vintern - och du kan fylla på med mer frukt och bär efterhand du skördar frukt och bär.

Du behöver en stor 2 liters glasburk med lock.

Förvaring

Romtopf håller runt sex månader mörkt och svalt. Och ännu längre svalen i kylen.

Varianter

  • Istället för ljus rom kan du ta mörk rom eller annan sprit som konjak, calvados eller armagnac.
  • Som socker bör du ta strösocker som smälter ihop bäst.
  • Istället för vaniljstång kan du ta någon tsk vaniljsocker eller kryddmått vaniljextrakt.
  • Andar smaksättningar som passar är med en bit hel kanel samt en bit stjärnanis.

Val av bär och frukt

Till romtopf kan du ta de bär du gillar och har över. I princip allt blir gott. Blanda gärna. Skär i grova bitar. Skala eventuellt bort skal. Rensa bort fula delar.

Mitt förslag nedan är med jordgubbar och nektariner. Andra goda frukter är:

  • Päron, äpplen, plommon, körsbär, bigaråer, krusbär, strimlad rabarber, hallon, lingon, äpplen, blåbär med mera.

Romtopf i glasburk
Romtopfen kan du blanda i en stor glasburk. Bär som jordgubbar och frukt som nektariner blandas med ljus rom, lite vatten och socker - vanligt socker och lite mörkare rörsocker blir gott.

Serveringsförslag

Tänk på att Romtopfen innehåller sprit och alkohol. Så servera ej till barn eller vuxna som ej vill ha alkohol.

Romtopf kan du servera som en enkel dessert i skålar. Några förslag är att toppa med:

  • Vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker; någon tsk rom, calvados eller konjak; eller någon tsk kanel.
  • En kula vaniljglass och eventuellt biscottis eller glassrån samt citronmeliss som garnering.
  • Som sviss med Italienska maränger, vaniljglass, vispad grädde och banan.

2 liters burk Romtopf

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 56 dagar
  • Klart på: 56 dagar 20 min

Ingredienser

  • 400 gram bär som jordgubbar eller rensade andra bär
  • 400 gram frukt som 4 nektariner, 4 päron, 12 plommon eller annan frukt. Blanda gärna.
  • 400 gram strösocker
  • 2 cm vaniljstång eller 1 krm vaniljextraktspulver
  • 4 dl ljus rom

Tillagning

  1. Blanda rom med socker. Rör om tills sockret löst sig. Tillsätt en bit delad och urkärnad vaniljstång eller vaniljextraktspulver.
  2. Rensa och skölj jordgubbar eller andra bär. Snoppa dem. Ta bort ev. kärnor. Skär stora jordgubbar i delar.
  3. Blanda bär och lag i en stor glasburk med lock.
  4. Skölj och rensa bort fula delar på frukt. Skär bort kärnhus och ta bort kärnor. De behövs ej skalas men det kan man göra om man vill.
  5. Ställ i kylen mörkt och svalt i minst åtta veckor att mogna till.
  6. Fyll eventuellt på med mer bär och frukt efter tycke under tiden. Se till att du täcker med socker- och romlag. Blanda mer socker och rom-lag att toppa med om det behövs.
  7. Håller i minst 6 månader mörkt och svalt med lock.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept