Romtopf

Introduktion och förberedelse

Gör din egen romtopf och lägg in bär och frukt i ljus rom, vaniljstång och socker.

Ett mycket gott sätt att spara på sommarens skörd av bär som jordgubbar, körsbär, hallon och frukter som nektarin, päron och plommon.

Sedan kan du servera den som dessert till höst och vinter.

Ha framförhållning

Du får ha lite framförhållning då Romtopfen ska stå minst åtta veckor och mogna. Sedan får den gärna stå längre -över hela vintern - och du kan fylla på med mer frukt och bär efterhand du skördar frukt och bär.

Förvaring

Du behöver glasburkar för tre liter med lock. Jag tog en stor 2 liters och en 1 liters glasburk när jag gjorde till mina bilder.

Romtopf håller runt sex månader mörkt och svalt. Och ännu längre svalen i kylen.

Varianter

  • Istället för ljus rom kan du ta lagrad mörk rom eller annan lagrad sprit som konjak, calvados eller armagnac.
  • Som socker bör du ta strösocker som löser sig bäst till sockerlag.
  • Istället för vaniljstång kan du ta någon tsk vaniljsocker eller kryddmått vaniljextrakt.
  • Andar smaksättningar som passar är med en bit hel kanel samt en bit stjärnanis.

Romtopf med körsbär, jordgubbar och nektariner i burkar
Här fyller jag på Romtopfen med körsbär. Tidigare hade jag i jordgubbar och nektariner i lagen och nu ökar jag på med körsbär och för över i en till burk.

Val av bär och frukt

Till romtopf kan du ta de bär du gillar och har över. I princip allt blir gott. Blanda gärna. Skär i grova bitar. Skala eventuellt bort skal. Rensa bort fula delar.

Mitt förslag nedan är med jordgubbar, nektariner samt körsbär (vanliga surkörsbär). Andra goda frukter är:

  • Päron, äpplen, plommon, bigaråer, krusbär, strimlad rabarber, hallon, lingon, äpplen, blåbär med mera.

Romtopf i glasburk
Romtopfen kan du blanda i en stor glasburk. Bär som jordgubbar och frukt som nektariner blandas med ljus rom, lite vatten och socker - vanligt socker och lite mörkare rörsocker blir gott.

Serveringsförslag

Tänk på att Romtopfen innehåller sprit och alkohol. Så servera ej till barn eller vuxna som ej vill ha alkohol.

Romtopf kan du servera som en enkel dessert i skålar. Några förslag är att toppa med:

  • Vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker; någon tsk rom, calvados eller konjak; eller någon tsk kanel.
  • En kula vaniljglass och eventuellt biscottis eller glassrån samt citronmeliss som garnering.
  • Som sviss med Italienska maränger, vaniljglass, vispad grädde och banan.

3 liter Romtopf

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 56 dagar
  • Klart på: 56 dagar 20 min

Ingredienser

  • 400 gram bär som jordgubbar eller rensade andra bär
  • 400 gram frukt som 4 nektariner, 4 päron, 12 plommon eller annan frukt. Blanda gärna.
  • 900 gram körsbär med kärnor
  • SOCKERLAG: 400 gram strösocker
  • 2 cm vaniljstång eller 1 krm vaniljextraktspulver
  • 4 dl ljus rom

Tillagning

  1. SOCKERLAG: Blanda rom med socker. Rör om tills sockret löst sig. Tillsätt en bit delad och urkärnad vaniljstång eller vaniljextraktspulver.
  2. Rensa och skölj jordgubbar eller andra bär. Snoppa dem. Om du vill kan du ta bort kärnor. Skär stora jordgubbar och frukt i delar.
  3. Blanda frukt och bär och lag i en stor eller flera små glasburkar med lock.
  4. Du kan ta frukt och bär och tillsätta när du får tillgång till dem. Exempelvis så tog jag jordgubbar och nektariner först och sedan körsbär med kärnor någon månad senare när de blev mogna. Då kan du hälla över lite av lagen i en burk till så att fler bär eller frukt får plats. Se bild.
  5. Förvara romtopfen i kylen mörkt och svalt i minst åtta veckor efter att du tillsatt de sista frukterna eller bären så den får mogna till.
  6. Håller i minst 6 månader mörkt och svalt med lock.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-28

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.