Romtopf
Gör din egen romtopf och lägg in bär och frukt i ljus rom, vaniljstång och socker.
Ett mycket gott sätt att spara på sommarens skörd av bär som jordgubbar, körsbär, hallon och frukter som nektarin, päron och plommon.
Sedan kan du servera den som dessert till höst och vinter.
Tillagning
- SOCKERLAG: Blanda rom med socker. Rör om tills sockret löst sig. Tillsätt en bit delad och urkärnad vaniljstång eller vaniljextraktspulver.
- Rensa och skölj jordgubbar. Snoppa dem. Skär i delar ca 2x2 cm. Skölj frukt och skär bort fula delar samt blomfästen, kärnhus osv. Skär i ca 2x2 cm bitar.
- Blanda frukt och jordgubbar i en eller flera rena glasburkar med lock. Tillsätt lagen. Fyll inte ända upp utan lämna 3-4 cm upp till kanten.
- Tryck ner frukt och bär under lagen med en liten plastpåse fylld med lite vatten som du lägger överst i burken.
- Förvara romtopfen i kylen mörkt och svalt i ca 6 veckor.
- Skölj körsbär och tillsätt dem. Låt stå ca 2 veckor till.
- Se till att lagen täcker bär och frukt under hela tiden du har den. Gör annars mer lag och tillsätt den.
Ha framförhållning
Du får ha lite framförhållning då Romtopfen ska stå minst åtta veckor och mogna.
Förvaring
Du behöver glasburkar för ca tre liter med lock. Jag tog en stor 2 liters och en 1 liters glasburk när jag gjorde till mina bilder.
Romtopf håller runt sex månader mörkt och svalt i kylen.
Varianter
- Istället för ljus rom kan du ta lagrad mörk rom eller annan lagrad sprit som konjak, calvados eller armagnac.
- Som socker bör du ta strösocker som löser sig bäst till sockerlag.
- Istället för vaniljstång kan du ta någon tsk vaniljsocker eller kryddmått vaniljextrakt.
- Andar smaksättningar som passar är med en bit hel kanel samt en bit stjärnanis.
- Har du i körsbär så kan du kärna ur dem om du vill. Bjuder du på romtopf med körsbär som har kärnorna kvar berätta detta för gästerna.
- Receptet kan halveras.

Val av bär och frukt
Till romtopf kan du ta de färska bär du gillar och har över. I princip allt blir gott. Blanda gärna. Skär i grova bitar. Skala eventuellt bort skal. Rensa bort fula delar.
Mitt förslag nedan är med jordgubbar, nektariner samt körsbär (vanliga surkörsbär).
Vill du gör med frysta bär så välj körsbär. Jordgubbar går också.
Andra goda frukter är:
- Päron, äpplen, plommon, bigaråer, krusbär, strimlad rabarber, hallon, lingon, äpplen, blåbär med mera.

Serveringsförslag
Tänk på att Romtopfen innehåller sprit och alkohol. Så servera ej till barn eller vuxna som ej vill ha alkohol.
Romtopf kan du servera som en enkel dessert i skålar. Några förslag är att toppa med:
- Vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker; någon tsk rom, calvados eller konjak; eller någon tsk kanel.
- En kula vaniljglass och eventuellt biscottis eller glassrån samt citronmeliss som garnering.
- Som sviss med Italienska maränger, vaniljglass, vispad grädde och banan.

Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal