Kantarellsoppa

Introduktion och förberedelse

Kantarellsoppa är god som förrätt, lunch eller soppmiddag. Gärna med ett gott bröd till. Soppan kan lagas på färska eller frysta kantareller.

Varianter

Du kan blanda trattkantareller och kantareller samt annan matsvamp som Karljohan, taggsvamp och champinjon med mera.

Garnering

Som förrätt till fest och middag eller lyxig soppmiddag kan soppan pimpas lite extra. Några förslag:

  • Grönsaksgarnering 2 dl smörfrästa fina kantareller, 1 msk hackad schalottenlök, 2 msk hackad gräslök eller bladpersilja, 1 dl rotselleri i små kuber, 1 dl palsternacka i kuber och 0,5 strimlad purjolök.
  • Vidare är det gott att toppa med frästa små bitar fläsk.
  • Någon droppe tryffelolja ger extra smak i varje tallrik.
  • Riven parmesan, smulad fetaost eller annan lagrad ost samt ostflarn passar också till om soppan ska serveras som finsoppa.
  • Soppbröd, smördegspinnar, grissinis eller snurror samt spenatbröd med färskost eller hemgjort smör.

Trattkantarellsoppa med garnering
Trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa garnerad med skivad parmesan, frästa trattkantareller och hackad persilja.

Vegan kantarellsoppa

Byt ut grädde och smör mot mjölkfritt margarin eller rapsolja samt använd Oatly Imat havregrädde eller sojagrädde.

Glutenfri kantarellsoppa

Red soppan med några msk maizena på slutet istället för vetemjöl i början.

Vintips

Som vintips till kantarellsoppa passar ett torrt vitt vin typ Chardonnay, eller en torr sherry fino, en god lageröl eller mörkare öl fungerar också.

4 portioner kantarellsoppa

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 300 gram färska rensade kantareller eller trattkantareller
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Tillagning

  1. Med färska trattkantareller eller kantareller: Lägg undan några av de finast svamparna till garnering och hacka resen i bitar.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fräs på medelvärme med svampen i en stor kastrull i smöret och olivoljan. Ca 5 minuter. Rör då och då.
  3. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken.
  4. Slå på vatten och grädde under omrörning.
  5. Låt soppan koka i 10 minuter. Salta och peppra och tillsätt vinäger.
  6. Du kan mixa soppan lite med en stavmixer så blir den slätare och jag tycker godare.
  7. Fräs under tiden de fina trattisarna eller kantarellerna i lite extra smör och hackad lök till serveringen.
  8. SERVERA TILL SOPPBUFFE: Du kan tillsätt svampen till soppan och servera direkt ur soppskål eller kastrull om du har mer avslappnad soppmiddag.
  9. Garnera trattkantarellsoppan med lite hackad persilja och/eller gräslök.
  10. Servera gott bröd till med ex. färskost.
  11. SERVERA TILL FEST SOM EX. FÖRRÄTT: Vill du serveras kantarellsoppan till fest så är det trevligt att lägga en hög med fin svamp och annat i mitten på en djup tallrik och sedan slå soppan runt om.
  12. Jag gillar att på låg värme råsteka 1x1 bitar av rotselleri och palsternacka i lite smör och olivolja i 10 minuter (börja samtidigt som soppan) och sedan tillsätta de fina svamparna samt purjolök i ca samma storlek och steka någon minut till. Salta och peppra. Fördela i fyra djupa tallrikar och slå soppan runt. Vidare kan man ha en droppe tryffelolja i varje tallrik och sedan dra runt oljan lite med ex. en tesked. Ett kocktrick är att skumma upp lite mjölk smaksatt med några droppar tryffelolja med en stavmixer - då blir det ett skum du kan skeda runt o på soppan. Gott är också att fräsa några tärningar fläsk och strö över varje tallrik. Vidare kan man ugnssteka 4 skivor eller högar av riven parmesan eller annan lagrad ost i ugnen på 200 grader i 5 minuter. Då blir osten knaprig och stelnar sedan till ostsegel som man kan dekorera med.
E-mail
Medel: 3.7 (75 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 287 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06