Kantarellrisotto

Kantarellrisott är en mycket god risotto smaksatt med kantareller, riven parmesan och mascarpone. God på egen hand som vegetarisk rätt ev. med grillade grönsaker. Eller som tillbehör ex. till lufttorkad skinka som prosciutto och fin salami, grillad kyckling, kött eller fisk.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Istället för färska kantareller kan du ta någon dl torkade kantareller eller ca 150 gram frysta kantareller.

4 portioner kantarellrisotto

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 dl rundkornigt ris, avorio-, carnaroliris eller annat risottoris
  • 2 dl vitt neutralt vin
  • 8 dl grönsaksbuljong, kycklingbuljong eller vatten med buljongtärning
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl till 2 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 msk mascarpone färskost eller smör
  • 1 msk smör att steka svamp i
  • 250 gram färska kantareller

Tillagning

  1. Skala, dela och finhacka löken.
  2. Skala och finhacka vitlöken.
  3. Mät upp buljongen i en kanna. Använder du vatten och buljongtärning så löser du upp buljongen i varmt vatten.
  4. Fräs lök, vitlök och ris i olivolja samt smör i en stor kastrull.
  5. Salta och peppra.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Koka risotton på medelvärme i 25 minuter, rör då och då samt tillsätt buljong efter hand som risotton kokar ner.
  8. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  9. Riv under tiden osten fint.
  10. Rensa färsk svamp. Dela färsk eller fryst tinad svamp i 2-3 bitar om de är stora kantareller. Små kantareller kan du behålla hela.
  11. Torkad svamp förväller du i 2-3 dl vatten först i en panna.
  12. Fräs svampen torr i en stekpanna.
  13. Tillsätt sedan smör, samt salt och peppra kantarellerna lätt.
  14. Vänd i hälften av svampen i risotton. Fördela resterande svamp över risotton vid servering.
  15. Innan servering så smakar du av risotton med minst 0,5 dl riven ost, mascarpone, salt, peppar och ev. en klick smör.
  16. Risotton tjocknar något av osten, mascarponen och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer buljong.
  17. Lägg ev. upp kantarellrisotton på fat. Garnera risotton med resterande kantareller samt ev. mer riven ost. Vidare kan du ha grovhackad persilja över också.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.