Gratinerade kantarellsnittar

Stuvade kantareller med hackad purjolök på vitt bröd gratinerade med ost är gott till förrätt, lätt lunch eller på buffé.
Ska du servera snittarna till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuost mozzarellstyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner kantarellsnittar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram kantareller
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
  • 4 skivor vitt bröd
  • Gratinering: 0,5 dl finhackad purjolök
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad ex. Prästost, Västerbottenost eller parmesan

Tillagning

  1. Kantarellstuvning: rensa och dela svampen grovt.
  2. Fräs svampen i hälften av smöret i en stor kastrull. Stek och rör i 5 minuter.
  3. Pudra över mjölet och rör runt.
  4. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om till en tjock stuvning.
  5. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar.
  6. Sätt ugnen på grill 225 grader.
  7. Dela bröden i trianglar och lägg upp på ett bakplåtspapper på en plåt.
  8. Riv ost. Finhacka purjolök.
  9. Fördela svampstuvningen på bröden.
  10. Fördela ost och purjolök över svampstuvningen.
  11. Gratinera kantarellmackorna i ca 5 minuter tills de har fått färg.
  12. Ta ut och servera kantarellsnittarna, gärna med lite grönt som babyspenat och halverade cocktailtomater med lite olivolja samt vinäger på.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål till kräftskivan. Designade av Receptfavoriters kock och skapare Henrik Mattsson för Hackman. Passar till kräftor och andra skaldjur som krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat