Gratinerade kantarellsnittar

Stuvade kantareller med hackad purjolök på vitt bröd gratinerade med ost är gott till förrätt, lätt lunch eller på buffé.
Ska du servera snittarna till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuost mozzarellstyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner kantarellsnittar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram kantareller
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
  • 4 skivor vitt bröd
  • Gratinering: 0,5 dl finhackad purjolök
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad ex. Prästost, Västerbottenost eller parmesan

Tillagning

  1. Kantarellstuvning: rensa och dela svampen grovt.
  2. Fräs svampen i hälften av smöret i en stor kastrull. Stek och rör i 5 minuter.
  3. Pudra över mjölet och rör runt.
  4. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om till en tjock stuvning.
  5. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar.
  6. Sätt ugnen på grill 225 grader.
  7. Dela bröden i trianglar och lägg upp på ett bakplåtspapper på en plåt.
  8. Riv ost. Finhacka purjolök.
  9. Fördela svampstuvningen på bröden.
  10. Fördela ost och purjolök över svampstuvningen.
  11. Gratinera kantarellmackorna i ca 5 minuter tills de har fått färg.
  12. Ta ut och servera kantarellsnittarna, gärna med lite grönt som babyspenat och halverade cocktailtomater med lite olivolja samt vinäger på.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer