Gratinerade kantarellsnittar
Kantarellsnittar med stuvade kantareller smaksatta med lite purjolök på ljust bröd gratinerade med ost.
Tillagning
- STUVNING: rensa och dela svampen grovt.
- Fräs svampen i hälften av smöret i en stor kastrull. Stek och rör i 5 minuter.
- Pudra över mjölet och rör runt.
- Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om till en tjock stuvning.
- Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar.
- Riv ost. Finhacka purjolök.
- Hit kan du förbereda och ha stuvning, ost och purjolök i kylen.
- SERVERING: Sätt ugnen på grill 225 grader vanlig ugn.
- Dela bröden i trianglar och lägg upp på ett bakplåtspapper på en plåt.
- Fördela svampstuvningen på bröden.
- Fördela ost och purjolök över svampstuvningen.
- Gratinera i ca 5 minuter tills de har fått färg.
- Ta ut och servera kantarellsnittarna som de är. Eller som en liten förrätt med lite grönt som babyspenat och halverade cocktailtomater med lite olivolja samt vinäger på.
Serveringsförslag
- Servera som de är som snittar, aptitretare eller tilltugg.
- Eller som en lätt förrätt förrätt, lunch eller på buffé med en grönsallad som hackad babyspenat och halverade cocktailtomater med lite olivolja samt vinäger på.
Varianter
- Du kan ta vanligt ljust rostbröd, skivad baguette eller ett ljust surdegsbröd.
- Som ost kan du ta valfri riven lagrad ost - prova Västerbottenost - gratängost eller riven mozzarella.
- Blir också gott med annan matsvamp som skogschampinjoner, trattkantareller, Karljohan, ostronskivling, Shii-take eller citronskivling. Eller blanda den svamp du har.
- Purjolöken kan uteslutas eller bytas mot annan lök som salladslök, knipplök, rödlök eller schalottenlök.
Att dricka till
Mitt vintips till kantarellsnittarna är ett glas kylt vitt vin som Pinot Blanc eller Soave Classico. Ett mousserande vin som Cava, prosecco eller Champagne är också festligt och gott till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal