Gratinerade kantarellsnittar

Stuvade kantareller med hackad purjolök på vitt bröd gratinerade med ost är gott till förrätt, lätt lunch eller på buffé.
Ska du servera snittarna till vegetarianer så tänk på att parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. tofuost mozzarellstyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner kantarellsnittar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram kantareller
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 dl hackad persilja (valfritt)
  • 4 skivor vitt bröd
  • Gratinering: 0,5 dl finhackad purjolök
  • 1 dl riven ost, gärna lagrad ex. Prästost, Västerbottenost eller parmesan

Tillagning

  1. Kantarellstuvning: rensa och dela svampen grovt.
  2. Fräs svampen i hälften av smöret i en stor kastrull. Stek och rör i 5 minuter.
  3. Pudra över mjölet och rör runt.
  4. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om till en tjock stuvning.
  5. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar.
  6. Sätt ugnen på grill 225 grader.
  7. Dela bröden i trianglar och lägg upp på ett bakplåtspapper på en plåt.
  8. Riv ost. Finhacka purjolök.
  9. Fördela svampstuvningen på bröden.
  10. Fördela ost och purjolök över svampstuvningen.
  11. Gratinera kantarellmackorna i ca 5 minuter tills de har fått färg.
  12. Ta ut och servera kantarellsnittarna, gärna med lite grönt som babyspenat och halverade cocktailtomater med lite olivolja samt vinäger på.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer