Smördegstarte med äpple och mandelmassa

Introduktion och förberedelse

Äppel- och smördegstarte med mandelmassa och hackad mandel.

Går lätt och snabbt att baka med färdig smördeg. En slags kombination av bakelse, tarte, äppelpaj och äppellängd.

Serveringsförslag

  • Passar till efterrätt eller dessert till fest, buffé eller finfika.
  • Kan serveras varm, ljummen eller kall.
  • Gott med vaniljglass, yoghurtglass eller sorbet; råkräm, vaniljvisp eller köpt eller hemgjord vaniljsås.
  • Vispad grädde passar också till äppeltarten. Gärna smaksatt med någon tsk strösocker och ett krm vaniljsocker. Vidare kan man ha i något krm kanel samt 1 tsk calvados äppelbrännvin (valfritt).

Val av äpplen

  • Du kan ta valfri sorts äpplen - jag tog Rosette-äpplen - se bild - som har rött - rosa - fruktkött och ger tarten en fin röd färg.
  • Med "vanliga" gröna eller röda äpplen blir tarten också god men får en annan färg.

Val av smördeg

  • Du kan baka med köpt kyld färdig smördeg på rulle - se bild.
  • Köper du fryst smördeg så får du ha lite framförhållning och låta den tina i kylen över natten. Dessa säljs som plattor och då får du kalva ut dem tunnare till förslagsvis dubbel storlek.
  • Överkurs är att göra egen smördeg och kavla ut på samma vis.

Lätt att baka till många i långpanna

Äppeltarten bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger 12 portioner.

Kan förberedas

Äppeltarten håller sig i kylen och är god att värma igen till servering. Kan även frysas mellan bakplåtspapper och sedan tinas i kylen och värmas i ugnen igen till servering.

Varianter

  • Gillar du kanel kan du pudra över något krm tillsammans med sockret.
  • Vidare kan man innan tarten svalnat glasera äpplena med ett tunt lager marmelad som aprikosmarmelad.
  • Receptet kan också halveras till en mindre form och 6 portioner eller så många du önskar.
  • En variant och utan nötter eller mandel är enkel äppelpaj med smördeg i långpanna som sedan skärs i rutor.
  • Du kan köpa färdig eller göra egen mandelmassa.
  • Istället för längder kan du baka portionsvis bitar - skär ut 1 dm rutor eller rundlar av smördegen och lägg på mandelmassa, äpplen i fint mönster och så vidare samt vik upp kanterna något och baka som på knyten eller tartletter.

Smördegstarte med äpple och mandel är en lättgjord och festlig dessert till många
Smördegstarte med äpple och mandel är en festlig dessert - en slags variant på äppeltarte eller äppelpaj som är lätt att baka till många. Ovan med röda Rosette äpplen.

12 portioner smördegstarte med äpple och mandelmassa

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 paket/rulle kyld smördeg, 25x42 cm på 250 gram. Eller två plattor fryst smördeg på ca 8x17 cm vardera.
  • 5 äpplen, gärna svenska och förslagsvis röda Rosette
  • 150 gram mandelmassa
  • 1 ägg
  • 1 dl hackad mandel, mandelspån eller flagad mandel
  • 1/2 dl råsocker eller strösocker

Tillagning

  1. Tina smördegen enligt paket om du köpt fryst smördeg.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Skölj och kärna ur äpplena. Om du vill kan du skala dem men jag gjorde ej det.
  4. Dela äpplena i halvor och skär sedan i fina tunna halvmånar.
  5. Hacka mandel.
  6. Rulla ut kyld smördeg och dela i två längder - förslagsvis med måtten ca 30x13 cm. Lägg smördegen på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Frysta tinade smördegsplattor kan du behöva kavla ut tunnare på mjölat bakbord.
  7. Riv mandelmassa grovt och fördela över smördegen.
  8. Lägg ut äppelbitarna i rader omlott i ett fint mönster på 12 tänkta bitar - längder - på smördegen - se bild.
  9. Vispa upp ett ägg i skål. Pensla ägg över äpplena och smördegen.
  10. Strö över socker samt hackad mandel.
  11. Grädda i mitten av ugnen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  12. Ta ut äppel- och smördegstarten och låt den svalna något.
  13. Servera varm, rumsvarm eller kall med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-04

Tillbehör och liknande recept: