Smördegstarte med äpple och mandelmassa
Äppel- och smördegstarte med mandelmassa och hackad mandel.
Går lätt och snabbt att baka med färdig smördeg. En slags kombination av bakelse, tarte, äppelpaj och äppellängd.
Tillagning
- Tina smördegen enligt paket om du köpt fryst smördeg.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skölj och kärna ur äpplena. Om du vill kan du skala dem men jag gjorde ej det.
- Dela äpplena i halvor och skär sedan i fina tunna halvmånar.
- Hacka mandel.
- Rulla ut kyld smördeg och dela i två längder - förslagsvis med måtten ca 30x13 cm. Lägg smördegen på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Frysta tinade smördegsplattor kan du behöva kavla ut tunnare på mjölat bakbord.
- Riv mandelmassa grovt och fördela över smördegen.
- Lägg ut äppelbitarna i rader omlott i ett fint mönster på 12 tänkta bitar - längder - på smördegen - se bild.
- Vispa upp ett ägg i skål. Pensla ägg över äpplena och smördegen.
- Strö över socker samt hackad mandel.
- Grädda i mitten av ugnen i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
- Ta ut äppel- och smördegstarten och låt den svalna något.
- Servera varm, rumsvarm eller kall med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Serveringsförslag
- Passar till efterrätt eller dessert till fest, buffé eller finfika.
- Kan serveras varm, ljummen eller kall.
- Gott med vaniljglass, yoghurtglass eller sorbet; råkräm, vaniljvisp eller köpt eller hemgjord vaniljsås.
- Vispad grädde passar också till äppeltarten. Gärna smaksatt med någon tsk strösocker och ett krm vaniljsocker. Vidare kan man ha i något krm kanel samt 1 tsk calvados äppelbrännvin (valfritt).
Val av äpplen
- Du kan ta valfri sorts äpplen - jag tog Rosette-äpplen - se bild - som har rött - rosa - fruktkött och ger tarten en fin röd färg.
- Med "vanliga" gröna eller röda äpplen blir tarten också god men får en annan färg.
Val av smördeg
- Du kan baka med köpt kyld färdig smördeg på rulle - se bild.
- Köper du fryst smördeg så får du ha lite framförhållning och låta den tina i kylen över natten. Dessa säljs som plattor och då får du kalva ut dem tunnare till förslagsvis dubbel storlek.
- Överkurs är att göra egen smördeg och kavla ut på samma vis.
Lätt att baka till många i långpanna
Äppeltarten bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger 12 portioner.
Kan förberedas
Äppeltarten håller sig i kylen och är god att värma igen till servering. Kan även frysas mellan bakplåtspapper och sedan tinas i kylen och värmas i ugnen igen till servering.
Varianter
- Gillar du kanel kan du pudra över något krm tillsammans med sockret.
- Vidare kan man innan tarten svalnat glasera äpplena med ett tunt lager marmelad som aprikosmarmelad.
- Receptet kan också halveras till en mindre form och 6 portioner eller så många du önskar.
- En variant och utan nötter eller mandel är enkel äppelpaj med smördeg i långpanna som sedan skärs i rutor.
- Du kan köpa färdig eller göra egen mandelmassa.
- Istället för längder kan du baka portionsvis bitar - skär ut 1 dm rutor eller rundlar av smördegen och lägg på mandelmassa, äpplen i fint mönster och så vidare samt vik upp kanterna något och baka som på knyten eller tartletter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal