Äppelkaka i långpanna

En kaka med sockerkakssmet, äpplen, kanel och socker. Kan serveras som den är eller som varm äppelkaka med vaniljsås eller vaniljglass.
Räkna att du får ut 24 bitar äppelkaka på en långpanna.
Enkel att laga till många eller att fylla frysen med.
Köp gärna svenska kravmärkta äpplen. Ta sex stora äpplen eller 8 mindre.

1 långpanna äppelkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 6 ägg
  • 5 dl socker
  • 3 dl mjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 12 äpplen
  • 1 msk citronsaft
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält fettet och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt några minuter. Låt stå medan du förbereder äpplen.
  4. Skala äpplen om du vill det. Ta ur kärnhuset och dela dem. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i en skål och blanda runt med citronsaft, 1 tsk kanel och socker.
  5. Tillsätt mjölk och smält smör till äggblandningen under vispning.
  6. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  7. Rör ner i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Klä en långpanna med höga kanter med bakplåtspapper. Eller smörj med lite smör.
  9. Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
  10. Fördela och tryck ner äppelskivor i smeten.
  11. Grädda äppelkakan i 25 minuter tills den har fin färg.
  12. Pudra över resten av kanelen.
  13. Ta ut och låt svalna något på galler.
  14. Strö över några tsk socker.
  15. Skär upp i rutor till servering. Förslagsvis i sex rader vertikalt och 4 rader horisontellt till 24 bitar.
  16. Servera äppelkakan ljummen med vaniljsås eller vaniljglass eller kall som kaka.
E-mail
Medel: 3.4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer