Äppelkaka i långpanna

Baka en slags äppelkaka i långpanna av sockerkakssmet, äpplen, kanel och socker.

Enkel att laga till många eller att fylla frysen med till fest, kalas och att ta fram till fika och utflykt.

Köp gärna svenska kravmärkta äpplen. Ta 6 stora äpplen eller 8 mindre.

1 långpanna äppelkaka, 24 bitar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 6 ägg
  • 5 dl socker
  • 3 dl mjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 12 äpplen
  • 1 msk citronsaft
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smält fettet och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt några minuter. Låt stå medan du förbereder äpplen.
  4. Skala äpplen om du vill det. Ta ur kärnhuset och dela dem. Skär dem i tunna skivor. Lägg dem i en skål och blanda runt med citronsaft, 1 tsk kanel och socker.
  5. Tillsätt mjölk och smält smör till äggblandningen under vispning.
  6. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
  7. Rör ner i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Klä en långpanna med höga kanter med bakplåtspapper. Eller smörj med lite smör.
  9. Häll i smeten och bred ut den i ett jämnt lager.
  10. Fördela och tryck ner äppelskivor i smeten.
  11. Grädda äppelkakan i 25 minuter tills den har fin färg.
  12. Pudra över resten av kanelen.
  13. Ta ut och låt svalna något på galler.
  14. Strö över några tsk socker.
  15. Skär upp i rutor till servering. Förslagsvis i sex rader vertikalt och 4 rader horisontellt till 24 bitar.
  16. Servera äppelkakan ljummen med vaniljsås eller vaniljglass eller kall som kaka.

Serveringsförslag

  • Passar kall som den är till fika, utflykt eller buffé.
  • Kan serveras varm som efterrätt eller dessert med hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller cidersorbet.
E-mail
Medel: 3.6 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 202 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-04