Snabb äppelpaj utan deg

Introduktion och förberedelse

Snabb äppelpaj utan smuldeg. Lättlagad paj med äpplen i botten som du strör över med vetemjöl, hyvlat smör och mandelspån. In i ugnen och grädda - klart!

Inget kladd med smuldeg.

Serveringsförslag

Passar till efterrätt eller dessert. Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

4-6 portioner äppelpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 6 äpplen
  • 1 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g kallt smör
  • 1 dl mandelspån (eller krossade hasselnötter)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med lite smör.
  3. Skala äpplena. Dela och kärna ur samt skär i tunna klyftor och sprid ut i botten på ugnsformen.
  4. Strö över socker och mjöl jämt över äpplena.
  5. Med osthyvel hyvlar du sedan smörskivor som du täcker äpplena och socker-mjölblandningen med.
  6. Grädda äppelpajen i cirka 20 minuter och tillsätt sedan mandeln och grädda i ytterligare 10 minuter tills äppelpajen fått fin färg.
  7. Ta ut äppelpajen och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 345 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.