Enkel äppelpaj med smördeg

Enkel äppelpaj bakad med färdig smördeg. En äppelpaj där du slipper göra degen utan bakar med färdig smördeg som finns att köpa fryst i plattor eller kyld på rulle. Det enda du behöver göra är att ev. tina smördegen, skala och klyfta äpplen fint samt grädda i äppelkakan i ugnen.

Servera äppelkakan med vaniljvisp, vaniljglass eller lättvispad grädde (kanske smaksatt med lite vaniljsocker och en skvätt calvados).

Äppelpajen bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger minst 12 port. Perfekt till dessert på buffé eller fest. Äppelpajen håller sig annars i kylen eller frysen och är god att värma igen. Receptet kan också halveras till en mindre form. Om du önskar kan du ha i en skvätt calvados samt crème fraiche i äppelröran innan du brer ut äppelröran på smördegen.

12 portioner enkel äppelpaj med smördeg

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • ca 1 paket kyld smördeg, 25x42 cm eller tre plattor fryst smördeg på ca 8x17 cm vardera
  • 8 äpplen, gärna svenska
  • 150 g mandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 75 g smör

Tillagning

  1. Tina ev. smördegen om du köpt fryst.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i en bunke och blanda med socker och kanel.
  4. Hacka mandeln och tillsätt den.
  5. Smält smöret och tillsätt till äpplena. Krossa och mosa ihop ihop äpplen, smör, socker och mandel till en grov röra.
  6. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek om du köpt frysta plattor.
  7. Täck botten på en bakplåt/långpanna med höga kanter med bakplåtspapper och täck sedan pappret med smördeg. Vik en kant upp på någon cm runt om.
  8. Bred ut äppelblandningen över smördegen.
  9. Grädda äppelpajen i 30 minuter i mitten av ugnen.
  10. Ta ut äppelpajen och låt den svalna något.
  11. Skär äppelkakan i portionsbitar och servera med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 4 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer