Enkel äppelpaj med smördeg
Enkel äppelpaj bakad med färdig smördeg. En äppelpaj där du slipper göra degen utan bakar med färdig smördeg som finns att köpa fryst i plattor eller kyld på rulle.
Det enda du behöver göra är att tina smördegen, skala och klyfta äpplen, lägga ihop samt grädda i äppelkakan i ugnen.
Tillagning
- Tina ev. smördegen om du köpt fryst.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i en bunke och blanda med socker och kanel.
- Hacka mandeln och tillsätt den.
- Smält smöret och tillsätt till äpplena. Krossa och mosa ihop ihop äpplen, smör, socker och mandel till en grov röra.
- Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek om du köpt frysta plattor.
- Täck botten på en bakplåt/långpanna med höga kanter med bakplåtspapper och täck sedan pappret med smördeg. Vik en kant upp på någon cm runt om.
- Bred ut äppelblandningen över smördegen.
- Grädda äppelpajen i 30 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut äppelpajen och låt den svalna något.
- Skär äppelkakan i portionsbitar och servera med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Serveringsförslag
- Passar till efterrätt eller dessert varm eller kall.
- Smördegsäppelpajen är god med vaniljglass, yoghurtglass, sorbet, råkräm, vaniljvisp eller köpt eller hemgjord vaniljsås.
- Eller med vispad grädde - gärna smaksatt med strösocker och vaniljsocker. Vidare kan man ha i något krm kanel samt någon cl calvados (valfritt).
Lätt att baka till många i långpanna
Äppelpajen bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger minst 12 port. Perfekt till dessert på buffé eller fest.
Kan förberedas
Äppelpajen håller sig i kylen eller frysen och är god att värma igen till servering.
Varianter
- Om du önskar kan du ha i en skvätt calvados samt crème fraiche i äppelröran innan du brer ut äppelröran på smördegen.
- Vidare kan man innan pajen svalnat glasera äpplena med ett tunt lager marmelad som aprikosmarmelad.
- Receptet kan också halveras till en mindre form.
- Eller baka portionsvis som längder - en variant är smördegstarte med mandelmassa i botten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal