Enkel äppelpaj med smördeg

Enkel äppelpaj bakad med färdig smördeg. En äppelpaj där du slipper göra degen utan bakar med färdig smördeg som finns att köpa fryst i plattor eller kyld på rulle. Det enda du behöver göra är att ev. tina smördegen, skala och klyfta äpplen fint samt grädda i äppelkakan i ugnen. 

Servera äppelkakan med vaniljvisp, vaniljglass eller lättvispad grädde (kanske smaksatt med lite vaniljsocker och en skvätt calvados).

Äppelpajen bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger minst 12 port. Perfekt till dessert på buffé eller fest. Äppelpajen håller sig annars i kylen eller frysen och är god att värma igen. Receptet kan också halveras till en mindre form. Om du önskar kan du ha i en skvätt calvados samt crème fraiche i äppelröran innan du brer ut äppelröran på smördegen.

12 portioner enkel äppelpaj med smördeg

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • ca 1 paket kyld smördeg, 25x42 cm eller tre plattor fryst smördeg på ca 8x17 cm vardera
  • 8 äpplen, gärna svenska
  • 150 g mandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 75 g smör

Tillagning

  1. Tina ev. smördegen om du köpt fryst.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i en bunke och blanda med socker och kanel.
  4. Hacka mandeln och tillsätt den.
  5. Smält smöret och tillsätt till äpplena. Krossa och mosa ihop ihop äpplen, smör, socker och mandel till en grov röra.
  6. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek om du köpt frysta plattor.
  7. Täck botten på en bakplåt/långpanna med höga kanter med bakplåtspapper och täck sedan pappret med smördeg. Vik en kant upp på någon cm runt om.
  8. Bred ut äppelblandningen över smördegen.
  9. Grädda äppelpajen i 30 minuter i mitten av ugnen.
  10. Ta ut äppelpajen och låt den svalna något.
  11. Skär äppelkakan i portionsbitar och servera med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer