Enkel äppelpaj med smördeg

Introduktion och förberedelse

Enkel äppelpaj bakad med färdig smördeg. En äppelpaj där du slipper göra degen utan bakar med färdig smördeg som finns att köpa fryst i plattor eller kyld på rulle.

Det enda du behöver göra är att tina smördegen, skala och klyfta äpplen, lägga ihop samt grädda i äppelkakan i ugnen.

Äppelpajen håller sig i kylen eller frysen och är god att värma igen till servering.

Receptet kan också halveras till en mindre form.

Om du önskar kan du ha i en skvätt calvados samt crème fraiche i äppelröran innan du brer ut äppelröran på smördegen.

Serveringsförslag

Passar till efterrätt eller dessert. Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

Lätt att baka till många i långpanna

Äppelpajen bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger minst 12 port. Perfekt till dessert på buffé eller fest.

12 portioner enkel äppelpaj med smördeg

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • ca 1 paket kyld smördeg, 25x42 cm eller tre plattor fryst smördeg på ca 8x17 cm vardera
  • 8 äpplen, gärna svenska
  • 150 g mandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 75 g smör

Tillagning

  1. Tina ev. smördegen om du köpt fryst.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i en bunke och blanda med socker och kanel.
  4. Hacka mandeln och tillsätt den.
  5. Smält smöret och tillsätt till äpplena. Krossa och mosa ihop ihop äpplen, smör, socker och mandel till en grov röra.
  6. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek om du köpt frysta plattor.
  7. Täck botten på en bakplåt/långpanna med höga kanter med bakplåtspapper och täck sedan pappret med smördeg. Vik en kant upp på någon cm runt om.
  8. Bred ut äppelblandningen över smördegen.
  9. Grädda äppelpajen i 30 minuter i mitten av ugnen.
  10. Ta ut äppelpajen och låt den svalna något.
  11. Skär äppelkakan i portionsbitar och servera med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
E-mail
Medel: 3.9 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.