Enkel äppelpaj med smördeg

Enkel äppelpaj bakad med färdig smördeg. En äppelpaj där du slipper göra degen utan bakar med färdig smördeg som finns att köpa fryst i plattor eller kyld på rulle.

Det enda du behöver göra är att tina smördegen, skala och klyfta äpplen, lägga ihop samt grädda i äppelkakan i ugnen.

    12 portioner enkel äppelpaj med smördeg

    • Förberedelse: 20 min
    • Tillagning: 30 min
    • Klart på: 50 min

    Ingredienser

    • ca 1 paket kyld smördeg, 25x42 cm eller tre plattor fryst smördeg på ca 8x17 cm vardera
    • 8 äpplen, gärna svenska
    • 150 g mandel
    • 1 dl strösocker
    • 1 tsk kanel
    • 75 g smör

    Tillagning

    1. Tina ev. smördegen om du köpt fryst.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg i en bunke och blanda med socker och kanel.
    4. Hacka mandeln och tillsätt den.
    5. Smält smöret och tillsätt till äpplena. Krossa och mosa ihop ihop äpplen, smör, socker och mandel till en grov röra.
    6. Kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek om du köpt frysta plattor.
    7. Täck botten på en bakplåt/långpanna med höga kanter med bakplåtspapper och täck sedan pappret med smördeg. Vik en kant upp på någon cm runt om.
    8. Bred ut äppelblandningen över smördegen.
    9. Grädda äppelpajen i 30 minuter i mitten av ugnen.
    10. Ta ut äppelpajen och låt den svalna något.
    11. Skär äppelkakan i portionsbitar och servera med vaniljsås, glass eller vispad grädde.

    Serveringsförslag

    • Passar till efterrätt eller dessert varm eller kall.
    • Smördegsäppelpajen är god med vaniljglass, yoghurtglass, sorbet, råkräm, vaniljvisp eller köpt eller hemgjord vaniljsås.
    • Eller med vispad grädde - gärna smaksatt med strösocker och vaniljsocker. Vidare kan man ha i något krm kanel samt någon cl calvados (valfritt).

    Lätt att baka till många i långpanna

    Äppelpajen bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger minst 12 port. Perfekt till dessert på buffé eller fest.

    Kan förberedas

    Äppelpajen håller sig i kylen eller frysen och är god att värma igen till servering.

    Varianter

    • Om du önskar kan du ha i en skvätt calvados samt crème fraiche i äppelröran innan du brer ut äppelröran på smördegen.
    • Vidare kan man innan pajen svalnat glasera äpplena med ett tunt lager marmelad som aprikosmarmelad.
    • Receptet kan också halveras till en mindre form.
    • Eller baka portionsvis som längder - en variant är smördegstarte med mandelmassa i botten.
    E-mail
    Medel: 3.7 (95 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-04

    Tillbehör och liknande: