Äppelrosor

Introduktion och förberedelse

Äppelrosor är en slags smördegsbullar med äppelskivor inlindade i smördeg, socker, kanel och aprikosmarmelad.

Tips

  • Använd rött äpple med skalet kvar så får du färgen likt rosor. Extra fina är röda Rosette äpplen som även har rött fruktkött.
  • Du behöver stabila formar att baka äppelrosorna i ex. varsin stor tredubbel muffinsform i papp, stora aluminiumformar, muffinspanna eller små formar i porslin typ creme brulée från Pillivuyt.

Val av smördeg

  • Enkelt att baka med färdig smördeg. Räkna 200 gram smördeg till fyra äppelrosor.
  • Här har jag använt Icas smördegsplattor på 100 gram styck. Du kan såklart ta annan smördeg också ex. färsk från kylen på rulle. Kavla ut smördegen något om den är tjock (som ex. Icas smördegsplattor är) till remsor på 6x30 cm.
  • Du kan även baka med hemgjord smördeg.

Äppelrosor är en slags bulle med smördeg och äpplen som varvas i en bullform.
Äppelrosor är en slags bulle med smördeg och äpplen som varvas i en bullform. Välj äpplen med rött skal om du vill ha fin röd färg likt rosor.

4 st äppelrosor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 plattor smördeg 10x20 cm
  • 1 rött äpple
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 citron
  • 0,5 dl aprikosmarmelad
  • 1 msk mjukt smör till formarna
  • 0,5 dl florsocker till garnering

Tillagning

  1. Skölj äpplet och dela det på mitten.
  2. Skär varje halva i tunna fina skivor.
  3. Skär bort eller ta ut kärnorna och kärnhuset med en håltagare.
  4. Bred ut äppelskivorna i en djup tallrik.
  5. Pressa saften av citronen.
  6. Pensla på citronsaft på äppelskivorna.
  7. Kör dem i mikron på full effekt i 1,5 minuter.
  8. Ta ut och slå in i plastfolie. Låt stå.
  9. Blanda socker och kanel i en skål.
  10. Mät upp aprikosmarmelad i en skål.
  11. Dela varje platta på längden till fyra delar.
  12. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  13. Kavla ut på mjölat bakbord till 6 cm breda och 30 cm långa remsor.
  14. Pensla på aprikosmarmelad på smördegen.
  15. Strö på hälften av sockret och kanelblandningen.
  16. Fördela äppelskivorna med den röda sidan av skalet upp så att färgen syns sedan när du bakat dem. På övre halvan av smördegsremsorna så att det är 3 cm kvar nedåt
  17. Strö på resten av sockret och kanelblandningen.
  18. Vik upp 3 cm av den nedre delen av smördegen över äppelskivorna.
  19. Rulla ihop dem till rullar likt rosor.
  20. Smörj formar med lite smör.
  21. Lägg dem varsin stor tredubbel muffinsform i papp, aluminiumformar, muffinspanna eller små formar i porslin.
  22. Grädda i mitten av ugnen i 35 minuter.
  23. Ta ut och låt svalna något. Ta försiktigt ur formarna om de ej är i papp. Garnera med pudrat florsocker vid servering.
E-mail
Medel: 3.7 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-25