Äppelrosor

Äppelrosor är en slags smördegsbullar med äppelskivor inlindade i smördeg, socker, kanel och aprikosmarmelad.

Enkelt att baka med färdig smördeg. Använd rött äpple med skalet kvar så får du färgen likt rosor. Räkna 200 gram smördeg till fyra äppelrosor. Här har jag använt Icas smördegsplattor på 100 gram styck. Du kan såklart ta annan smördeg också ex. färsk från kylen på rulle. Kavla ut smördegen något om den är tjock (som ex. Icas smördegsplattor är) till remsor på 6x30 cm.

Du behöver stabila formar att baka äppelrosorna i ex. varsin stor tredubbel muffinsform i papp, stora aluminiumformar, muffinspanna eller små formar i porslin typ creme brulée från Pillivuyt.

4 st äppelrosor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 plattor smördeg 10x20 cm
  • 1 rött äpple
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 citron
  • 0,5 dl aprikosmarmelad
  • 1 msk mjukt smör till formarna
  • 0,5 dl florsocker till garnering

Tillagning

  1. Skölj äpplet och dela det på mitten.
  2. Skär varje halva i tunna fina skivor.
  3. Skär bort eller ta ut kärnorna och kärnhuset med en håltagare.
  4. Bred ut äppelskivorna i en djup tallrik.
  5. Pressa saften av citronen.
  6. Pensla på citronsaft på äppelskivorna.
  7. Kör dem i mikron på full effekt i 1,5 minuter.
  8. Ta ut och slå in i plastfolie. Låt stå.
  9. Blanda socker och kanel i en skål.
  10. Mät upp aprikosmarmelad i en skål.
  11. Dela varje platta på längden till fyra delar.
  12. Sätt ugnen på 175 grader.
  13. Kavla ut på mjölat bakbord till 6 cm breda och 30 cm långa remsor.
  14. Pensla på aprikosmarmelad på smördegen.
  15. Strö på hälften av sockret och kanelblandningen.
  16. Fördela äppelskivorna med den röda sidan av skalet upp så att färgen syns sedan när du bakat dem. På övre halvan av smördegsremsorna så att det är 3 cm kvar nedåt
  17. Strö på resten av sockret och kanelblandningen.
  18. Vik upp 3 cm av den nedre delen av smördegen över äppelskivorna.
  19. Rulla ihop dem till rullar likt rosor.
  20. Smörj formar med lite smör.
  21. Lägg dem varsin stor tredubbel muffinsform i papp, aluminiumformar, muffinspanna eller små formar i porslin.
  22. Grädda i mitten av ugnen i 35 minuter.
  23. Ta ut och låt svalna något. Ta försiktigt ur formarna om de ej är i papp. Garnera med pudrat florsocker vid servering.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer