Äppelrosor

Äppelrosor är en slags smördegsbullar med äppelskivor inlindade i smördeg, socker, kanel och aprikosmarmelad.

Enkelt att baka med färdig smördeg. Använd rött äpple med skalet kvar så får du färgen likt rosor. Räkna 200 gram smördeg till fyra äppelrosor. Här har jag använt Icas smördegsplattor på 100 gram styck. Du kan såklart ta annan smördeg också ex. färsk från kylen på rulle. Kavla ut smördegen något om den är tjock (som ex. Icas smördegsplattor är) till remsor på 6x30 cm.

Du behöver stabila formar att baka äppelrosorna i ex. varsin stor tredubbel muffinsform i papp, stora aluminiumformar, muffinspanna eller små formar i porslin typ creme brulée från Pillivuyt.

4 st äppelrosor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 2 plattor smördeg 10x20 cm
  • 1 rött äpple
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 0,5 citron
  • 0,5 dl aprikosmarmelad
  • 1 msk mjukt smör till formarna
  • 0,5 dl florsocker till garnering

Tillagning

  1. Skölj äpplet och dela det på mitten.
  2. Skär varje halva i tunna fina skivor.
  3. Skär bort eller ta ut kärnorna och kärnhuset med en håltagare.
  4. Bred ut äppelskivorna i en djup tallrik.
  5. Pressa saften av citronen.
  6. Pensla på citronsaft på äppelskivorna.
  7. Kör dem i mikron på full effekt i 1,5 minuter.
  8. Ta ut och slå in i plastfolie. Låt stå.
  9. Blanda socker och kanel i en skål.
  10. Mät upp aprikosmarmelad i en skål.
  11. Dela varje platta på längden till fyra delar.
  12. Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
  13. Kavla ut på mjölat bakbord till 6 cm breda och 30 cm långa remsor.
  14. Pensla på aprikosmarmelad på smördegen.
  15. Strö på hälften av sockret och kanelblandningen.
  16. Fördela äppelskivorna med den röda sidan av skalet upp så att färgen syns sedan när du bakat dem. På övre halvan av smördegsremsorna så att det är 3 cm kvar nedåt
  17. Strö på resten av sockret och kanelblandningen.
  18. Vik upp 3 cm av den nedre delen av smördegen över äppelskivorna.
  19. Rulla ihop dem till rullar likt rosor.
  20. Smörj formar med lite smör.
  21. Lägg dem varsin stor tredubbel muffinsform i papp, aluminiumformar, muffinspanna eller små formar i porslin.
  22. Grädda i mitten av ugnen i 35 minuter.
  23. Ta ut och låt svalna något. Ta försiktigt ur formarna om de ej är i papp. Garnera med pudrat florsocker vid servering.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept