Torsk med vitvinssås

Torsk med vitvinssås, gräslök, palsternacksmos samt citronklyftor. Gott med sallad på babyspenat samt riven morot.
Andra tillbehör som passar till torsken istället för palsternacksmos är potatismos, rotmos, pressad potatis, kokt potatis, ris, råris eller quinoa.
Det finns portionsfrysta bitar torskrygg som är god att använda. Räkna en filébit på ca 120-140 gram per portion.
Här har jag efterstekt torsken i såsen i ugnen med lite parmesan på men det går lika bra att låta den koka en stund i såsen med lock och utesluta parmesanosten.

2 portioner torsk med vitvinssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 280 gram torskfilé
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk smör att steka torsken i
  • Vitvinssås: 0,5 schalottenlök
  • 10 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 0,5 krm salt
  • 2 msk hackad gräslök
  • 0,5 dl riven parmesan eller gratängost (valfritt)
  • Tillbehör: 200 gram palsternacka
  • 200 gram potatis
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 30 gram babyspenat
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som förslagsvis palsternacksmos om du vill ha det till: skala palsternackor och potatis. Skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (eller så kan du laga torsken klart i stekpannan).
  3. Vitvinssåsen: Skala och finhacka schalottenlök.
  4. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  5. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  6. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  7. Rör i grädde.
  8. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  9. Smaka av såsen med salt och peppar och håll den varm.
  10. Bryn torsken på båda sidor någon minut i lite smör och salta samt peppra den.
  11. Lägg över i en ugnsform och häll över vitvinssås samt strö över riven ost. Sätt in torsken i övre delen av ugnen i 10 minuter och låt den få lite färg. Eller låt småputtra i pannan under lock i ytterligare ca 8 minuter tills torsken är genomstekt.
  12. Mosa palsternacka och potatis med smör, mjölk och smaka av med salt och peppar.
  13. Servera torsken i såsen garnerad med hackad gräslök. Gott till är även citronklyftor samt babyspenat.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer