2 portioner torsk med vitvinssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 280 gram torskfilé eller torskrygg
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk smör att steka torsken i
  • Vitvinssås: 0,5 schalottenlök
  • 10 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin, torrt och neutralt ex. Sauvignon Blanc
  • 2 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 0,5 krm salt
  • 2 msk hackad gräslök
  • 0,5 dl riven parmesan eller gratängost (valfritt)
  • Tillbehör: 200 gram palsternacka
  • 200 gram potatis
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 30 gram babyspenat
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som förslagsvis palsternacksmos om du vill ha det till: skala palsternackor och potatis. Skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (eller så kan du laga torsken klart i stekpannan).
  3. Vitvinssåsen: Skala och finhacka schalottenlök.
  4. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  5. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  6. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  7. Rör i grädde.
  8. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  9. Smaka av såsen med salt och peppar och håll den varm.
  10. Bryn torsken på båda sidor någon minut i lite smör och salta samt peppra den.
  11. Lägg över i en ugnsform och häll över vitvinssås samt strö över riven ost. Sätt in torsken i övre delen av ugnen i 10 minuter och låt den få lite färg. Eller låt småputtra i pannan under lock i ytterligare ca 8 minuter tills torsken är genomstekt.
  12. Mosa palsternacka och potatis med smör, mjölk och smaka av med salt och peppar.
  13. Servera torsken i såsen garnerad med hackad gräslök. Gott till är även citronklyftor samt babyspenat.

Serveringsförslag

Förutom palsternacksmos och citron så hade jag en sallad på babyspenat samt riven morot till.

Val av torsk

  • Köp MSC-märkt torsk. Sej eller kolja går också bra.
  • Det finns portionsfrysta bitar torskfiléer och torskrygg som är god att använda. Räkna en filébit på ca 120-140 gram per portion.

Varianter

Här har jag efterstekt torsken i såsen i ugnen med lite parmesan på men det går lika bra att låta den koka en stund i såsen med lock och utesluta parmesanosten.

Torskfilé med vitvinssås och parmesan lagad i ugnen
Bitar av torskfilé blir mycket god att laga färdig i vitvinssås samt gratinera med lite parmesan eller annan riven ost på slutet. Jag hade palsternacksmos till men vanligt potatismos är också gott till. Ris eller tagliatelle passar också.

E-mail
Medel: 3.8 (75 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 420 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-27