Torsk med vitvinssås
Torsk med vitvinssås, gräslök, palsternacksmos samt citronklyftor.
Tillagning
- Förbered tillbehör som förslagsvis palsternacksmos om du vill ha det till: skala palsternackor och potatis. Skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader (eller så kan du laga torsken klart i stekpannan).
- Vitvinssåsen: Skala och finhacka schalottenlök.
- Fräs löken i smör i en såskastrull.
- När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
- Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
- Rör i grädde.
- Mixa gärna såsen med en stavmixer.
- Smaka av såsen med salt och peppar och håll den varm.
- Bryn torsken på båda sidor någon minut i lite smör och salta samt peppra den.
- Lägg över i en ugnsform och häll över vitvinssås samt strö över riven ost. Sätt in torsken i övre delen av ugnen i 10 minuter och låt den få lite färg. Eller låt småputtra i pannan under lock i ytterligare ca 8 minuter tills torsken är genomstekt.
- Mosa palsternacka och potatis med smör, mjölk och smaka av med salt och peppar.
- Servera torsken i såsen garnerad med hackad gräslök. Gott till är även citronklyftor samt babyspenat.
Serveringsförslag
Förutom palsternacksmos och citron så hade jag en sallad på babyspenat samt riven morot till.
- Andra tillbehör som passar till torsken istället för palsternacksmos är potatismos, rotmos, pressad potatis, kokt potatis, ris, råris, blomkålsmos eller quinoa.
Val av torsk
- Köp MSC-märkt torsk. Sej eller kolja går också bra.
- Det finns portionsfrysta bitar torskfiléer och torskrygg som är god att använda. Räkna en filébit på ca 120-140 gram per portion.
Varianter
Här har jag efterstekt torsken i såsen i ugnen med lite parmesan på men det går lika bra att låta den koka en stund i såsen med lock och utesluta parmesanosten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 420 kcal