Hemgjord mandelmassa
Hemgjord mandelmassa. Mandelmassa är in princip hälften malda mandlar och hälften socker.
Du kan förbereda och skålla mandlar i god tid. Eller köpa skållad mandel men det är lite dyrare än vanlig mandel.
Tillagning
- Koka upp mandeln samt bittermandel i lite vatten någon minut tills skalen börjar lossna. Häll av och skölj kall.
- Skala söt- och bittermandeln.
- Torka mandeln torr i en ren handduk.
- Mixa mandel och florsocker i en matberedare till en väl mald massa likt fint mjöl.
- Tillsätt vatten och mixa mandelmassan till jämn konsistens.
- Den hemgjorda mandelmassa är färdig att användas.
Användning
- Gott till fyllning av semlor. Nedan recept på 100 gram mandelmassa räcker till runt 5-7 semlor.
- Vidare kan mandelmassan användas till många bakverk och kakor som hallontårta, mandelbottnar, bakverk som biskvier, rabarberpaj och plommonpaj samt till konfekt, tryfflar och godis med mera.
Förvaring
Mandelmassa håller sig i kylen samt kan också frysas.
Uppskattat näringsvärde per portion: 92 kcal