Sellerisoppa

Sellerisoppa med rotselleri, lök, grönsaksbuljong, citron och en skvätt grädde. En vegetarisk soppa som passar till soppmiddag, sopplunch, förrätt till fest eller till lunchlådan till jobbet.

Ett surdegsbröd och färskost som pålägg är gott till soppan.

Vill du ha en vegan sellerisoppa så använd sojagrädde eller Oatly Imat.

Här jag smaksatt soppan med riktigt sellerisalt från Werners Gourmetservice (finns i välsorterade butiker) men det går bra att utesluta.

Här garnerad med klippt krasse och pumpafrön. Hackad bladpersilja, riven parmesan, grovhackade stjälkselleriblad eller strimlad gräslök funkar också att garnera med.

4 portioner sellerisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 900 gram rotselleri (oskalad)
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,2 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk sellerisalt (valfritt)
  • 2 dl grädde
  • 60 gram salladslök
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 pkt krasse till garnering

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med olivolja. Stek på medelvärme och rör då och då.
  3. Skär bort det yttre skalet på rotsellerin samt tärna den i ca 1,5x1,5 cm bitar.
  4. Tillsätt rotsellerin.
  5. Skala och hacka vitlök samt tillsätt den. Fräs någon minut.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, citronsaft, salt, peppar och sellerisalt.
  7. Koka rotsellerin mjuk i ca 30 minuter på låg värme under lock.
  8. Rosta pumpafrön i en stekpanna om du vill ha det till.
  9. Mixa soppan med en stavmixer. Du kan mixa den helt slät eller ha kvar lite bitar rotselleri - gör som du vill.
  10. Tillsätt salladslök.
  11. Tillsätt grädde, rör om och koka upp.
  12. Smaka av soppan med salt och peppar.
  13. Servera sellerisoppan och garnera ev. med klippt krasse samt rostade pumpafrön.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat