Sellerisoppa

Sellerisoppa med rotselleri, lök, grönsaksbuljong, citron och en skvätt grädde. En vegetarisk soppa som passar till soppmiddag, sopplunch, förrätt till fest eller till lunchlådan till jobbet.

Ett surdegsbröd och färskost som pålägg är gott till soppan.

Vill du ha en vegan sellerisoppa så använd sojagrädde eller Oatly Imat.

Här jag smaksatt soppan med riktigt sellerisalt från Werners Gourmetservice (finns i välsorterade butiker) men det går bra att utesluta.

Här garnerad med klippt krasse och pumpafrön. Hackad bladpersilja, riven parmesan, grovhackade stjälkselleriblad eller strimlad gräslök funkar också att garnera med.

4 portioner sellerisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 900 gram rotselleri (oskalad)
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,2 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk sellerisalt (valfritt)
  • 2 dl grädde
  • 60 gram salladslök
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 pkt krasse till garnering

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med olivolja. Stek på medelvärme och rör då och då.
  3. Skär bort det yttre skalet på rotsellerin samt tärna den i ca 1,5x1,5 cm bitar.
  4. Tillsätt rotsellerin.
  5. Skala och hacka vitlök samt tillsätt den. Fräs någon minut.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, citronsaft, salt, peppar och sellerisalt.
  7. Koka rotsellerin mjuk i ca 30 minuter på låg värme under lock.
  8. Rosta pumpafrön i en stekpanna om du vill ha det till.
  9. Mixa soppan med en stavmixer. Du kan mixa den helt slät eller ha kvar lite bitar rotselleri - gör som du vill.
  10. Tillsätt salladslök.
  11. Tillsätt grädde, rör om och koka upp.
  12. Smaka av soppan med salt och peppar.
  13. Servera sellerisoppan och garnera ev. med klippt krasse samt rostade pumpafrön.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Gilla min Facebook-sida, prenumerera på min Youtube-kanal och se min senaste film hur du bakar goda semlor. Och följ gärna på Instagram och Pinterest.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer