Sellerisoppa med rotselleri

Introduktion och förberedelse

Krämig sellerisoppa med rotselleri, lök, grönsaksbuljong, citron och en skvätt grädde. En vegetarisk soppa som passar till soppmiddag, sopplunch, förrätt till fest eller till lunchlådan till jobbet.

Serveringsförslag

  • Rotsellerisoppan passar till det mesta som miniförrätt till vardags eller fest, sopplunch, soppmiddag eller buffé.
  • Ett surdegsbröd eller annat gott bröd samt smör och ost eller färskost som pålägg är gott till soppan.
  • Överkurs är att baka egen baguette, surdegsbröd, brytbröd, kuvertbröd eller annat bröd och servera hemgjort smör eller färskost till.
  • Ostgratinerade breadsticks eller varma mackor är också gott till soppan.
  • Du kan garnera med klippt krasse och pumpafrön. Hackad bladpersilja, riven parmesan, grovhackade stjälkselleriblad eller strimlad gräslök funkar också att toppa med.

Tips

Rotselleri finns som stora huvuden och mindre med blast. Båda funkar utmärkt att laga soppa på.

Varianter

  • Vill du ha en vegan sellerisoppa så använd sojagrädde eller Oatly Imat.
  • Här jag smaksatt soppan med sellerisalt från Werners Gourmetservice (finns i välsorterade butiker) men det går bra att utesluta.

Koka rotselleri och mixa till en god krämig och smakrik soppa.
Koka rotselleri och mixa till en god krämig och smakrik soppa.

4 portioner rotsellerisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 900 gram rotselleri (oskalad)
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,2 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk sellerisalt (valfritt)
  • 2 dl grädde
  • 60 gram salladslök
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 pkt krasse till garnering

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med olivolja. Stek på medelvärme och rör då och då.
  3. Skär bort det yttre skalet på rotsellerin samt tärna den i ca 1,5x1,5 cm bitar.
  4. Tillsätt rotsellerin.
  5. Skala och hacka vitlök samt tillsätt den. Fräs någon minut.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, citronsaft, salt, peppar och sellerisalt.
  7. Koka rotsellerin mjuk i ca 30 minuter på låg värme under lock.
  8. Rosta pumpafrön i en stekpanna om du vill ha det till.
  9. Mixa soppan med en stavmixer. Du kan mixa den helt slät eller ha kvar lite bitar rotselleri - gör som du vill.
  10. Tillsätt salladslök.
  11. Tillsätt grädde, rör om och koka upp.
  12. Smaka av soppan med salt och peppar.
  13. Servera sellerisoppan och garnera ev. med klippt krasse samt rostade pumpafrön.
E-mail
Medel: 4.1 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 394 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-21