Sellerisoppa

Sellerisoppa med rotselleri, lök, grönsaksbuljong, citron och en skvätt grädde. En vegetarisk soppa som passar till soppmiddag, sopplunch, förrätt till fest eller till lunchlådan till jobbet. Ett surdegsbröd och färskost som pålägg är gott till soppan.

Kolla in min film på Youtube hur man lagar sellerisoppan.

Vill du ha en vegan sellerisoppa så använd sojagrädde eller Oatly Imat.

Här jag smaksatt soppan med riktigt sellerisalt från Werners Gourmetservice (finns i välsorterade butiker) men det går bra att utesluta.

Du kan garnera med klippt krasse och pumpafrön. Hackad bladpersilja, riven parmesan, grovhackade stjälkselleriblad eller strimlad gräslök funkar också att toppa med.

4 portioner sellerisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 900 gram rotselleri (oskalad)
  • 1 gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,2 liter vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 tsk sellerisalt (valfritt)
  • 2 dl grädde
  • 60 gram salladslök
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 pkt krasse till garnering

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med olivolja. Stek på medelvärme och rör då och då.
  3. Skär bort det yttre skalet på rotsellerin samt tärna den i ca 1,5x1,5 cm bitar.
  4. Tillsätt rotsellerin.
  5. Skala och hacka vitlök samt tillsätt den. Fräs någon minut.
  6. Tillsätt vatten, buljongtärning, citronsaft, salt, peppar och sellerisalt.
  7. Koka rotsellerin mjuk i ca 30 minuter på låg värme under lock.
  8. Rosta pumpafrön i en stekpanna om du vill ha det till.
  9. Mixa soppan med en stavmixer. Du kan mixa den helt slät eller ha kvar lite bitar rotselleri - gör som du vill.
  10. Tillsätt salladslök.
  11. Tillsätt grädde, rör om och koka upp.
  12. Smaka av soppan med salt och peppar.
  13. Servera sellerisoppan och garnera ev. med klippt krasse samt rostade pumpafrön.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept