Jordärtskockssoppa

Enkel, snabb och god soppa på jordärtskocka. Egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet. Vidare kan man runda av soppan med någon dl grädde eller creme fraiche. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.

Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Med en skvätt grädde och någon droppe tryffelolja så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i. Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.

4 portioner jordärtskockssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram jordärtsskockor
  • 1 liten gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 liter mjölk eller buljong som grönsak eller kyckling (vatten med buljongtärnin)
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft eller vinäger

Tillagning

  1. Skala och tärna eller dela jordärtskockorna grovt.
  2. Lägg skockorna i väl saltat kokande vatten som precis täcker skockorna och koka mjuka i cirka 20 minuter, gärna under lock. Häll av vattnet utom 2 dl som du lägger i en skål med skockorna.
  3. Skala och hacka lök under tiden. Fräs löken i en kastrull med olivolja några minuter.
  4. Tillsätt skockorna med vatten. Tillsätt mjölken och koka upp. Rör då och då så det inte bränns i botten.
  5. Mixa med stavmixer eller mosa jordärtskockorna med en potatisstöt.
  6. Tillsätt örter och smaka av med salt, vitpeppar, citronsaft och en nypa socker innan servering.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer