Jordärtskockssoppa

Introduktion och förberedelse

Enkel, snabb och god jordärtskockssoppa som är nyttig och rätt billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet.

Vidare kan man runda av soppan med någon dl grädde och någon msk crème fraiche. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.

Servera med gott nybakt soppbröd med färskost till. Eller varma mackor.

Mixa jordärtskockorna till soppa med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.

Varianter:

  • Krämig soppa: Med någon dl grädde blir soppan krämig och god till fest. Eftersom det är citron i soppan så kan grädden liksom spricka om du kokar den - ser grynigt ut men smakar bra ändå. Tillsätt grädden precis innan servering och värm upp utan att koka samt servera direkt.
  • Vidare kan man smaksätta med någon droppe tryffelolja så blir soppan ännu lyxigare.
  • Tärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i.
  • Ha i andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök. Eller potatis, kålrot, palsternacka och morot.

4 portioner jordärtskockssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram jordärtsskockor
  • 1 liten gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 liter mjölk eller buljong som grönsak eller kyckling (vatten med buljongtärnin)
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft eller vinäger
  • 4 kvistar bladpersilja till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och tärna eller dela jordärtskockorna grovt.
  2. Lägg skockorna i väl saltat kokande vatten som precis täcker skockorna och koka mjuka i cirka 20 minuter, gärna under lock. Häll av vattnet utom 2 dl som du lägger i en skål med skockorna.
  3. Skala och hacka lök under tiden. Fräs löken i en kastrull med olivolja några minuter.
  4. Tillsätt skockorna med vatten. Tillsätt mjölken och koka upp. Rör då och då så det inte bränns i botten.
  5. Mixa med stavmixer eller mosa jordärtskockorna med en potatisstöt.
  6. Tillsätt örter och smaka av med salt, vitpeppar, citronsaft och en nypa socker innan servering.
  7. Garnera om du vill med lite bladpersilja.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.