Jordärtskockssoppa

Enkel, snabb och god soppa på jordärtskocka. Egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet. Vidare kan man runda av soppan med någon dl grädde eller creme fraiche. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.

Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare. Med en skvätt grädde och någon droppe tryffelolja så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i. Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor. Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.

4 portioner jordärtskockssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram jordärtsskockor
  • 1 liten gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 liter mjölk eller buljong som grönsak eller kyckling (vatten med buljongtärnin)
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft eller vinäger

Tillagning

  1. Skala och tärna eller dela jordärtskockorna grovt.
  2. Lägg skockorna i väl saltat kokande vatten som precis täcker skockorna och koka mjuka i cirka 20 minuter, gärna under lock. Häll av vattnet utom 2 dl som du lägger i en skål med skockorna.
  3. Skala och hacka lök under tiden. Fräs löken i en kastrull med olivolja några minuter.
  4. Tillsätt skockorna med vatten. Tillsätt mjölken och koka upp. Rör då och då så det inte bränns i botten.
  5. Mixa med stavmixer eller mosa jordärtskockorna med en potatisstöt.
  6. Tillsätt örter och smaka av med salt, vitpeppar, citronsaft och en nypa socker innan servering.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer