Jordärtskockssoppa

Enkel, snabb och god jordärtskockssoppa som är nyttig och rätt billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet.

Vidare kan man runda av soppan med någon dl grädde och någon msk crème fraiche. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.

Servera med gott nybakt soppbröd med färskost till. Eller varma mackor.

Mixa jordärtskockorna till soppa med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.

Varianter:

  • Krämig soppa: Med någon dl grädde blir soppan krämig och god till fest. Eftersom det är citron i soppan så kan grädden liksom spricka om du kokar den - ser grynigt ut men smakar bra ändå. Tillsätt grädden precis innan servering och värm upp utan att koka samt servera direkt.
  • Vidare kan man smaksätta med någon droppe tryffelolja så blir soppan ännu lyxigare.
  • Tärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i.
  • Ha i andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök. Eller potatis, kålrot, palsternacka och morot.

4 portioner jordärtskockssoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram jordärtsskockor
  • 1 liten gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 liter mjölk eller buljong som grönsak eller kyckling (vatten med buljongtärnin)
  • 2 msk hackad färsk persilja
  • 2 msk färsk hackad dragon eller 0,5 tsk torkad (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft eller vinäger

Tillagning

  1. Skala och tärna eller dela jordärtskockorna grovt.
  2. Lägg skockorna i väl saltat kokande vatten som precis täcker skockorna och koka mjuka i cirka 20 minuter, gärna under lock. Häll av vattnet utom 2 dl som du lägger i en skål med skockorna.
  3. Skala och hacka lök under tiden. Fräs löken i en kastrull med olivolja några minuter.
  4. Tillsätt skockorna med vatten. Tillsätt mjölken och koka upp. Rör då och då så det inte bränns i botten.
  5. Mixa med stavmixer eller mosa jordärtskockorna med en potatisstöt.
  6. Tillsätt örter och smaka av med salt, vitpeppar, citronsaft och en nypa socker innan servering.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer