Jordärtskockssoppa
Enkel, snabb och god jordärtskockssoppa som är nyttig och rätt billig. Smaksätt gärna soppan med färska örter, salt, vitpeppar samt citronsaft.
Mixa jordärtskockorna till soppa med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Tillagning
- Skala och tärna eller dela jordärtskockorna grovt.
- Lägg skockorna i väl saltat kokande vatten som precis täcker skockorna och koka mjuka i cirka 20 minuter, gärna under lock. Häll av vattnet utom 2 dl som du lägger i en skål med skockorna.
- Skala och hacka lök under tiden. Fräs löken i en kastrull med olivolja några minuter.
- Tillsätt skockorna med vatten. Tillsätt mjölken och koka upp. Rör då och då så det inte bränns i botten.
- Mixa med stavmixer eller mosa jordärtskockorna med en potatisstöt.
- Tillsätt örter och smaka av med salt, vitpeppar, citronsaft och en nypa socker innan servering.
- Garnera om du vill med lite bladpersilja.
Serveringsförslag
- Servera med gott nybakt soppbröd med färskost till.
- Eller varma mackor.
Varianter
- En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet.
- Vidare kan man runda av soppan med någon dl grädde och någon msk crème fraiche. För vegan variant välj ex. Oatly havregrädde.
- Krämig soppa: Med någon dl grädde blir soppan krämig och god till fest. Eftersom det är citron i soppan så kan grädden liksom spricka om du kokar den - ser grynigt ut men smakar bra ändå. Tillsätt grädden precis innan servering och värm upp utan att koka samt servera direkt.
- Vidare kan man smaksätta med någon droppe tryffelolja så blir soppan ännu lyxigare.
- Tärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i.
- Ha i andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök. Eller potatis, kålrot, palsternacka och morot.
Uppskattat näringsvärde per portion: 207 kcal