Koka saft
Hemgjord eller hemkokt saft är enkelt att laga - bara kokta bär eller frukt med vatten, sila av och tillsätt socker så har du en hållbar hemlagad saft.
Tillagning
- Rensa bär och skölj dem samt ta bort ev. dåliga bär. De behövs ej repas eller snoppas. Skala rabarber om de är grova samt strimla dem. Kärna ur och klyfta frukt.
- Koka vatten med bär, rabarber, frukt (eller blanda för blandsaft) på medelvärme i en stor kastrull i 10 minuter. Mosa sönder mot botten och kanten med en potatisstöt eller slev.
- Ställ i ordning en silställning eller durkslag med ren kökshandduk med en stor bunke eller kastrull under.
- Häll av saften i silställningen eller durkslaget. Låt självrinna i 20 minuter. Tryck ut den sista saften lite försiktigt med en slev.
- Gör rent och sterilisera flaskor genom att diska och skölja ur dem och sedan sätta in dem i 180 gradig ugn 30 minuter.
- Mät upp saften och häll tillbaks i kastrullen (skölj och diska gärna ur den innan).
- Man brukar räkna 5,5 dl socker per liter avrunnen saft.
- Koka upp saften under omrörning samt värm tills allt socker löst sig.
- Vill du ha konserveringsmedel (för en mycket hållbar saft) så tar du ut någon dl saft i ett glas och rör ut 1 krm natriumbensoat per lite saft. Rör sedan ut i saften.
- Skumma bort skum med en slev.
- Häll upp saften upp - helst upp till kanten - på väl rengjorda varma flaskor. Förslut dem genast och låt dem svalna. Förvara saften svalt och mörkt.
- Vid servering så spär du saften till önskad styrka ex. någon halv dl saft till ett stort saftglas - 1 del saft och 4-5 delar vatten. Servera gärna saften med isbitar eller kyl den blandade saften innan servering.
Serveringsförslag
- Späd saften med vatten till servering - förslagsvis 3-4 gånger.
- Servera den blandade saften väl kyld eller med isbitar eller krossad is.
Val av bär och frukt
- Du kan koka saft av de flesta bär som jordgubbar, svarta-, björnbär, körsbär, vita- eller röda vinbär, hallon eller blåbär.
- Vidare passar rabarber eller fläder, svartvinbärsblad med mera.
- Gott blir också frukt som äpplen eller päron.
- Eller blanda till blandsaft ex. söta bär som jordgubbar att blanda med syrliga rabarber, vinbär eller krusbär; hallon och blåbär eller blanda efter tycke och smak.
Hållbar saft
- Desinficera gärna flaskorna innan så får du en hållbar saft.
- Om du vill ha en extra hållbar saft så kan du tillsätta konserveringsmedel ex. Natriumbensoat - 1 krm per liter saft. Rör först ut i ett glas med varm saft och rör sedan ut i resten innan du häller upp på flaska.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal