Koka saft

Koka saft av bär som jordgubbar, svarta-, vita- eller röda vinbär, hallon, blåbär eller rabarber; frukt som äpplen eller päron. Eller blanda till blandsaft ex. jordgubbar och rabarber; hallon och blåbär efter tycke och smak.

Hemgjord eller hemkokt saft är enkelt att laga - bara kokta bär eller frukt med vatten, sila av och tillsätt socker så har du en hållbar hemlagad saft. Om du vill ha en extra hållbar saft så kan du tillsätta konserveringsmedel ex. Natriumbensoat - 1 krm per liter saft. 

Servera den blandade saften väl kyld eller med is.

1,3 - 1,5 liter saft

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2 liter - ca 1 kilo som jordgubbar, svarta-, vita- eller röda vinbär, hallon, blåbär eller rabarber (ev. skalade); frukt som äpplen eller päron (urkärnade i klyftor)
  • 4 dl vatten (undantag: 6 dl vatten till svarta vinbär)
  • 500 gram strösocker, ca 5,5 dl per liter saft
  • 1 krm natriumbensoat per liter saft (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bär och skölj dem samt ta bort ev. dåliga bär. De behövs ej repas eller snoppas. Skala rabarber om de är grova samt strimla dem. Kärna ur och klyfta frukt.
  2. Koka vatten med bär, rabarber, frukt (eller blanda för blandsaft) på medelvärme i en stor kastrull i 10 minuter. Mosa sönder mot botten och kanten med en potatisstöt eller slev.
  3. Ställ i ordning en silställning eller durkslag med ren kökshandduk med en stor bunke eller kastrull under.
  4. Häll av saften i silställningen eller durkslaget. Låt självrinna i 20 minuter. Tryck ut den sista saften lite försiktigt med en slev.
  5. Gör rent och sterilisera flaskor genom att diska och skölja ur dem noga och sedan sätta in dem i 100 gradig ugn 20 minuter eller koka dem i en stor kastrull med vatten 10 minuter.
  6. Mät upp saften häll tillbaks i kastrullen (skölj och diska gärna ur den innan).
  7. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft.
  8. Koka upp saften under omrörning samt värm tills allt socker löst sig.
  9. Vill du ha konserveringsmedel (för en mycket hållbar saft) så tar du ut någon dl saft i ett glas och rör ut 1 krm natriumbensoat per lite saft. Rör sedan ut i saften.
  10. Skumma bort skum med en slev.
  11. Häll upp saften upp - helst upp till kanten - på väl rengjorda varma flaskor. Förslut dem genast och låt dem svalna. Förvara saften svalt och mörkt.
  12. Vid servering så spär du saften till önskad styrka ex. någon halv dl saft till ett stort saftglas - 1 del saft och 4-5 delar vatten. Servera gärna saften med isbitar eller kyl den blandade saften innan servering.
E-mail
Medel: 4.6 (20 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer