Plommonsaft
Koka egen plommonsaft av färska svenska plommon.
Saft av plommon blir sötsyrlig och läskande. Passar både vuxna som barn.
Tillagning
- Rensa plommonen och skölj dem. Dela dem och ta bort kärnor. Skär i bitar.
- Lägg i en kastrull och tillsätt vatten.
- Koka i ca en timme under lock. Mosa sönder plommonen mot slutet.
- Häll över plommonen i en saftmaja eller sil med silduk och låt rinna av.
- Mät upp hur mycket råsaft du har.
- Tillsätt 4 dl strösocker per liter avrunnen saft. Jag fick ut 8 dl råsaft och tillsatte då 3 dl socker.
- Koka upp och rör tills sockret löst sig. Skumma om det behövs.
- Häll upp den heta saften i flaskor. En tratt är användbart. Förslut direkt. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt.
Serveringsförslag
- Späd saften med 4-6 gånger vatten eller till önskad smak.
- Servera kall - gärna med is. Eller ställ en blandad kanna i kylen att kallna några timmar innan servering.
- Kan även användas till drinkar - prova Plommonbellini.
Tips
Passa på under sensommaren eller tidig höst när det finns gott om plommon. Svenska plommon har säsong på hösten i september och oktober.
Hållbarhet
- Rengör gärna glasflaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader för en mer hållbar saft. Ställ in flaskorna i kall ugn och låt svalna i ugnen.
- Vill du ha en mycket hållbar saft kan du tillsätta något krm natriumbensoat - konserveringsmedel till saften.
- Istället för att ha saften på flaska kan man hälla den i burkar och frysa in den. Skrapa/skeda sedan upp några msk saft direkt i glaset eller kannan och späd med kall vatten. Iskall läskande saft när du vill.
Val av plommon
Du kan laga med vilka mogna plommon du vill - några goda sorter är Victoria, Reine-Claude eller mirabeller.
Gör sylt på resterna
Spara de avrunna plommonresterna och gör en sylt om du vill. Räkna 0,5 kg syltsocker till 1 kg syltmassa. Du kan späda med någon dl vatten till lagom tjocklek. Koka i 10 minuter.
Varianter
- Om du vill ha en twist på saften så passar det att tillsätta: 2 cm vaniljstång; eller en bit kanel eller en liten bit stjärnanis som ger lakritston.
- Vill du ha en saft med mindre kalorier (lika söt men med mindre socker) så kan du byta ut vanligt socker mot SteviaSocker (sötningsmedel) - ca 3 dl Steviasocker per liter avrunnen råsaft.
Uppskattat näringsvärde per portion: 69 kcal