Plommonsaft

Koka egen plommonsaft av färska svenska plommon.

Saft av plommon blir sötsyrlig och läskande. Passar både vuxna som barn.

1 liter plommonsaft

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 1 kg plommon
  • 7 dl vatten
  • 4 dl strösocker per liter avrunnen råsaft från plommonen

Tillagning

  1. Rensa plommonen och skölj dem. Dela dem och ta bort kärnor. Skär i bitar.
  2. Lägg i en kastrull och tillsätt vatten.
  3. Koka i ca en timme under lock. Mosa sönder plommonen mot slutet.
  4. Häll över plommonen i en saftmaja eller sil med silduk och låt rinna av.
  5. Mät upp hur mycket råsaft du har.
  6. Tillsätt 4 dl strösocker per liter avrunnen saft. Jag fick ut 8 dl råsaft och tillsatte då 3 dl socker.
  7. Koka upp och rör tills sockret löst sig. Skumma om det behövs.
  8. Häll upp den heta saften i flaskor. En tratt är användbart. Förslut direkt. Låt svalna. Förvara mörkt och svalt.
Plommonen delas och kärnas ur samt skärs i bitar.
Plommonen delas och kärnas ur samt skärs i bitar.
Plommonen får koka sönder med vatten i en kastrull.
Plommonen får koka sönder med vatten i en kastrull.
Saften från plommonen får stå i en saftställning saftmaja och rinna av.
Saften från plommonen får stå i en saftställning saftmaja och rinna av.
Två glas plommonsaft med is och sugrör.
Plommonsaften späds som vanlig saft 4-6 gånger med vatten eller till önskad styrka. God kall med is och sugrör. Eller blanda en kanna och ställ i kylen innan servering.

Serveringsförslag

  • Späd saften med 4-6 gånger vatten eller till önskad smak.
  • Servera kall - gärna med is. Eller ställ en blandad kanna i kylen att kallna några timmar innan servering.
  • Kan även användas till drinkar - prova Plommonbellini.

Tips

Passa på under sensommaren eller tidig höst när det finns gott om plommon. Svenska plommon har säsong på hösten i september och oktober.

Hållbarhet

  • Rengör gärna glasflaskorna i ugnen 10 minuter på 125 grader för en mer hållbar saft. Ställ in flaskorna i kall ugn och låt svalna i ugnen.
  • Vill du ha en mycket hållbar saft kan du tillsätta något krm natriumbensoat - konserveringsmedel till saften.
  • Istället för att ha saften på flaska kan man hälla den i burkar och frysa in den. Skrapa/skeda sedan upp några msk saft direkt i glaset eller kannan och späd med kall vatten. Iskall läskande saft när du vill.

Val av plommon

Du kan laga med vilka mogna plommon du vill - några goda sorter är Victoria, Reine-Claude eller mirabeller.

Gör sylt på resterna

Spara de avrunna plommonresterna och gör en sylt om du vill. Räkna 0,5 kg syltsocker till 1 kg syltmassa. Du kan späda med någon dl vatten till lagom tjocklek. Koka i 10 minuter.

Varianter

  • Om du vill ha en twist på saften så passar det att tillsätta: 2 cm vaniljstång; eller en bit kanel eller en liten bit stjärnanis som ger lakritston.
  • Vill du ha en saft med mindre kalorier (lika söt men med mindre socker) så kan du byta ut vanligt socker mot SteviaSocker (sötningsmedel) - ca 3 dl Steviasocker per liter avrunnen råsaft.
E-mail
Medel: 3.5 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 69 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-07