Jäst glögg

Introduktion och förberedelse

Jäs egen glögg till jul. Mycket god julglögg du jäser på svagdricka, kryddor, socker och potatis.

Glöggen får god smak av russin, nejlikor, kardemumma och pomeransskal.

Börja 4-6 veckor innan

  • Glöggen får du börja med i god tid då den ska stå och jäsa minst 3 veckor och gärna upp mot 5 veckor för bäst smak. Sedan ska den stå några dagar och klarna. Så jag brukar räkna med 6 veckor totalt.
  • Jäsningen stannar naturligt när glöggen nått en högre halt alkohol tillräcklig för att jästen ska sluta verka.
  • Glöggen håller sedan i minst ett år om den förvaras svalt och mörkt. Så du kan laga den i god tid och låta stå och lagra sig ännu godare fram till 1 advent och juletider. Häll i flaskor med patentkork som tål tryck om det skulle bli lite mer jäsning kvar.

Du behöver

  • Du behöver en stor hink av plast eller rostfritt att jäsa i.
  • Annat stort jäskärl av glas eller keramik går också bra såklart.
  • Det finns speciella jäshinkar med lock, ventil osv att köpa som funkar utmärkt. För dig som vill jäsa lite mer seriöst så finns jäshinkar, jäslås, jäst och mycket mer att beställa på nätet.

Dubbel sats

Du kan dubbla satsen till en 10-liters hink och så vidare.

Varianter

  • Man kan frysa potatisen innan i tärningar eller skivor så blir det lättare för jästen att komma åt stärkelsen. Det är dock valfritt.
  • Förutom nejlika och kardemumma är det gott att smaksätta glöggen med pomerans, färsk eller torkad ingefära och kanelstänger. Det är dock valfritt.
  • Vidare kan man ha i hela kardemummablommor istället för kardemummakärnor.
  • Du kan tillsätta jässtopp för att vara säker på att jäsningen avbruts. Finns i affärer för hemmabryggning eller på nätet.

Starkare glögg

Man kan tillsätta extra brännvin. Tillsätt förslagsvis en flaska Brännvin special eller vodka innan du tappar på flaska och smaka av om du vill ha den starkare. En starkvinsglögg håller runt 15% alkohol så det kan du sträva efter.

Vill du smaksätta med rom eller konjak så passar det utmärkt med glöggen. Andra förslag är whisky om du gillar det - tänk dock på att ta en irländsk whisky utan röksmak om du nu inte vill ha en rökig glögg.

Detta gör även att jäsningen avstannar. Du kan då också behålla mer av sockret/sötman.

Du får en hållbarare glögg som lämpar sig att lagra längre tid på flaska - lite som ett starkvin.

Tack till Jeanette i Karlshamn.

Hemjäst glögg serverad i glögg-glas med skållad mandel och russin
Hemjäst glögg serveras som vanlig glögg i glögg-glas med skållad mandel och russin.

3,5 liter jäst glögg

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 42 dagar
  • Klart på: 42 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 2,5 liter svagdricka
  • 250 gram russin, ekologiska
  • 0,75 påse hela nejlikor, 7,5 gram
  • 1/2 påse hel kardemummakärnor, 5 gram
  • 25 gram färsk brödjäst
  • 3 medelstora potatisar, skalade, tunt skivade eller tärnade
  • 1150 gram strösocker
  • 1/2 msk malda pomeransskal eller 2 bitar pomeransskal (valfritt)
  • 40 gram färsk ingefära, grovt hackad eller två bitar torkad ingefära (valfritt)
  • 4 kanelstänger (valfritt)

Tillagning

  1. Skala, tärna och frys potatis i tärningar - detta är valfritt.
  2. Stöt nejlikor och kardemummakärnor i en mortel.
  3. Blanda allt - svagdricka, russin, nejlikor, kardemumma, smulad jäst, potatis och socker i en stor plasthink, metallhink eller det du önskar jäsa i. Tillsätt även pomerans, ingefära och kanel om du önskar det i. Rör tills socker och jäst löst sig.
  4. Täck med plastfolie över hinken. Stick några lufthål med en kniv.
  5. Låt stå och jäsa i minst 3 veckor och gärna upp mot 5 veckor i rumstemperatur eller något lägre 18-20 grader.
  6. Sila och låt stå några dagar upp mot en vecka tills glöggen har klarnat.
  7. Häll upp i väl rengjorda flaskor med hjälp av en tratt.
  8. Glöggen är god att dricka direkt men kan sparas i längre - använd då flaskor som tål tryck och har patentkork. Då kan även lite jässtopp tillsättas för att vara säker på att glöggen ej jäser mer - finns i affärer för vinessenser eller på nätet.
  9. Du kan också smaka av glöggen och tillsätta mer sprit som brännvin för en starkare glögg - starkvinsglögg brukar vara runt 15%.
  10. Förvaras svalt och mörkt - jag har vänner som haft den i över ett år och bjudit på lagrad glögg.
E-mail
Medel: 3.8 (57 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 118 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-28