Jäst glögg

Jäst glögg till jul. Mycket god hemgjord julglögg på svagdricka, kryddor, socker och potatis.

Glöggen får du göra i god tid då den ska stå och jäsa i fem veckor sedan ska den stå några dagar och klarna.

Håller sedan i minst ett år om den förvaras svalt och mörkt.

Du behöver en stor hink av plast eller rostfritt att jäsa i. Annat stort jäskärl av glas eller keramik går också bra såklart. Det finns speciella jäshinkar med lock, ventil osv att köpa som funkar utmärkt.

Får god smak av russin, nejlikor, kardemumma och pomeransskal.

Tack till Jeanette i Karlshamn.

3,5 liter jäst glögg

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 38 dagar
  • Klart på: 38 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 2,5 liter svagdricka
  • 250 gram russin
  • 1 påse hela nejlikor, 10 gram
  • 1 påse hel kardemummakärnor, 10 gram
  • 25 gram färsk brödjäst
  • 3 råa, frysta och tärnade potatisar
  • 1150 gram strösocker
  • 1 msk malda pomeransskal, 0,5 påse 7,5 gram

Tillagning

  1. Skala, tärna och frys potatis i tärningar.
  2. Stöt nejlikor och kardemumma i en mortel.
  3. Blanda allt - svagdricka, russin, nejlikor, kardemumma, smulad jäst, potatis, socker och pomerans i en stor plasthink. Lägg plastfolie över hinken.
  4. Gör några hål.
  5. Låt stå och jäsa i 5 veckor i rumstemperatur eller något lägre 18-20 grader.
  6. Sila och låt stå några dagar tills glöggen har klarnat
  7. Häll upp i väl rengjorda flaskor. Glöggen kan sparas i minst ett år.
E-mail
Medel: 4.2 (26 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.