Jäst glögg

Introduktion och förberedelse

Jäst glögg till jul. Mycket god hemgjord julglögg på svagdricka, kryddor, socker och potatis.

Får god smak av russin, nejlikor, kardemumma och pomeransskal.

Börja ca 6 veckor innan

Glöggen får du göra i god tid då den ska stå och jäsa i fem veckor sedan ska den stå några dagar och klarna.

Glöggen håller sedan i minst ett år om den förvaras svalt och mörkt.

Du behöver

Du behöver en stor hink av plast eller rostfritt att jäsa i. Annat stort jäskärl av glas eller keramik går också bra såklart. Det finns speciella jäshinkar med lock, ventil osv att köpa som funkar utmärkt.

Tack till Jeanette i Karlshamn.

3,5 liter jäst glögg

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 38 dagar
  • Klart på: 38 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 2,5 liter svagdricka
  • 250 gram russin
  • 1 påse hela nejlikor, 10 gram
  • 1 påse hel kardemummakärnor, 10 gram
  • 25 gram färsk brödjäst
  • 3 råa, frysta och tärnade potatisar
  • 1150 gram strösocker
  • 1 msk malda pomeransskal, 0,5 påse 7,5 gram

Tillagning

  1. Skala, tärna och frys potatis i tärningar.
  2. Stöt nejlikor och kardemumma i en mortel.
  3. Blanda allt - svagdricka, russin, nejlikor, kardemumma, smulad jäst, potatis, socker och pomerans i en stor plasthink. Lägg plastfolie över hinken.
  4. Gör några hål.
  5. Låt stå och jäsa i 5 veckor i rumstemperatur eller något lägre 18-20 grader.
  6. Sila och låt stå några dagar tills glöggen har klarnat
  7. Häll upp i väl rengjorda flaskor. Glöggen kan sparas i minst ett år.
E-mail
Medel: 4.2 (26 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 118 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept