Jäst glögg

Introduktion och förberedelse

Jäs egen glögg till jul. Mycket god julglögg du jäser på svagdricka, kryddor, socker och potatis.

Glöggen får god smak av russin, nejlikor, kardemumma och pomeransskal.

Börja ca 6 veckor innan

  • Glöggen får du börja med i god tid då den ska stå och jäsa i ca fem veckor sedan ska den stå några dagar och klarna.
  • Glöggen håller sedan i minst ett år om den förvaras svalt och mörkt. Så du kan laga den i god tid och låta stå och lagra sig ännu godare fram till 1 advent och juletider. Häll i flaskor med patentkork som tål tryck om det skulle bli lite mer jäsning kvar.
  • Du kan också tillsätt jässtopp för att vara säker på att jäsningen avbruts. Jäsningen stannar annars naturligt när glöggen nått en högre halt alkohol tillräcklig för att jästen ska sluta verka.
  • Man kan också tillsätta extra brännvin för att avstanna jäsningen och behålla mer av sockret/sötman samt få en glögg som lämpar sig att lagra på flaska - lite som ett starkvin. En starkvinsglögg håller runt 15% alkohol så det kan du sträva efter.

Du behöver

Du behöver en stor hink av plast eller rostfritt att jäsa i. Annat stort jäskärl av glas eller keramik går också bra såklart. Det finns speciella jäshinkar med lock, ventil osv att köpa som funkar utmärkt.

Tack till Jeanette i Karlshamn.

Hemjäst glögg serverad i glögg-glas med skållad mandel och russin
Hemjäst glögg serveras som vanlig glögg i glögg-glas med skållad mandel och russin.

3,5 liter jäst glögg

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 42 dagar
  • Klart på: 42 dagar 1 tim

Ingredienser

  • 2,5 liter svagdricka
  • 250 gram russin
  • 1 påse hela nejlikor, 10 gram
  • 1 påse hel kardemummakärnor, 10 gram
  • 25 gram färsk brödjäst
  • 3 råa, frysta och tärnade potatisar
  • 1150 gram strösocker
  • 1 msk malda pomeransskal, 0,5 påse 7,5 gram

Tillagning

  1. Skala, tärna och frys potatis i tärningar.
  2. Stöt nejlikor och kardemumma i en mortel.
  3. Blanda allt - svagdricka, russin, nejlikor, kardemumma, smulad jäst, potatis, socker och pomerans i en stor plasthink. Lägg plastfolie över hinken.
  4. Gör några hål.
  5. Låt stå och jäsa i 5 veckor i rumstemperatur eller något lägre 18-20 grader.
  6. Sila och låt stå några dagar tills glöggen har klarnat.
  7. Häll upp i väl rengjorda flaskor. Glöggen är god att dricka direkt men kan sparas i längre - använd då flaskor som tål tryck och har patentkork. Då kan även jässtopp tillsättas för att vara säker på att glöggen ej jäser mer.
  8. Du kan också smaka av glöggen och tillsätta mer sprit som brännvin för en starkare glögg - starkvinsglögg brukar vara runt 15%.
E-mail
Medel: 3.9 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 118 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-01