Jäst glögg

Jäst glögg till jul. Mycket god hemgjord julglögg på svagdricka, kryddor, socker och potatis som ska stå och jäsa i fem veckor sedan ska den stå några dagar och klarna. Tidsangivelsen ovan stämmer alltså ej.

Glöggen håller sedan i minst ett år om den förvaras svalt och mörkt. Du behöver en stor hink av plast eller rostfritt att jäsa i. Annat stort jäskärl av glas eller keramik går också bra såklart. Det finns speciella jäshinkar med lock, ventil osv att köpa som funkar utmärkt.

Julglögg som jäses med svagdricka, russin, nejlikor, kardemumma, potatis, socker och pomeransskal.

Tack till Jeanette i Karlshamn.

3,5 liter jäst glögg

  • Förberedelse: 59 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 2,5 liter svagdricka
  • 250 gram russin
  • 1 påse hela nejlikor, 10 gram
  • 1 påse hel kardemummakärnor, 10 gram
  • 25 gram färsk brödjäst
  • 3 råa, frysta och tärnade potatisar
  • 1150 gram strösocker
  • 1 msk malda pomeransskal, 0,5 påse 7,5 gram

Tillagning

  1. Skala, tärna och frys potatis i tärningar.
  2. Stöt nejlikor och kardemumma i en mortel.
  3. Blanda allt - svagdricka, russin, nejlikor, kardemumma, smulad jäst, potatis, socker och pomerans i en stor plasthink. Lägg plastfolie över hinken.
  4. Gör några hål.
  5. Låt stå och jäsa i 5 veckor i rumstemperatur eller något lägre 18-20 grader.
  6. Sila och låt stå några dagar tills glöggen har klarnat
  7. Häll upp i väl rengjorda flaskor. Glöggen kan sparas i minst ett år.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer