Ugnsrostad rotselleri
Ugnsrostad rotselleri blir mycket god på enkelt vis med olivolja, salt och peppar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skär bort skalet från rotsellerin.
- Skär den i förslagsvis 1 cm breda stavar.
- Lägg dem en i en stor ugnsfast stekpanna, ugnsform eller långpanna med höga kanter.
- Blanda med olja, salt och peppar.
- Sprid ut dem så de har lite mellanrum mellan varandra.
- Rosta rotsellerin mitt i ugnen i 20 minuter.
- Ta ut och vänd runt dem och rosta 5 minuter till.
- Servera den rostade rotsellerin som tillbehör.
Serveringsförslag
Gott som tillbehör till det mesta ex. som alternativ till rostad potatis till kött, kyckling, fisk eller vegetariskt.
Varianter
- Olivolja kan bytas mot rapsolja, majsolja eller solrosolja.
- Eller laga en smörbakad rotselleri med vitlök.
Val av rotselleri
Köp gärna svensk rotselleri som finns nästan hela året från Juli till Mars. Det finns fin rotselleri med blast som är extra god tycker jag.
Tips
Skölj och spara bladen på blasten och hacka samt strö över som garnering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 95 kcal