Rostbiff i ugn

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på ugnsstekt rostbiff samt förslag på tillbehör.

Serveringsförslag

Portionsberäkning

Räkna ca 150 gram ostekt rostbiff per portion. Du kan såklart steka mindre eller större bitar rostbiff.

Rester

Överbliven rostbiff kan man spara och frysa. En god resträtt är Pytt i panna som är gott att laga på tärnad rostbiff.

Stekgrader

Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt. Tänk på att temperaturen stiger ca 5 grader ytterligare efter att du tagit ut rostbiffen.

Varianter

  • Gillar du paprika kan du krydda rostbiffen med 1 msk paprikapulver.
  • En annan variant på detta recept är engelsk rostbiff som har mer stekyta. Krydda då även med 1 msk senapspulver. Börja stek rostbiffen på 250 grader i 20 minuter och stek sedan färdigt på 175 grader till önskad stekgrad.

10 portioner rostbiff i ugn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,5 kg rostbiff
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • Sås: 1 dl japansk ljus soja
  • 1 balsamvinäger
  • 3 msk flytande honung
  • 1 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Krydda rostbiffen med salt och peppar.
  3. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.
  4. Lägg rostbiffen i en ugnsfast form.
  5. Sätt in formen mitt i ugnen.
  6. Stek tills termometern visar 60° (medium) eller önskad stekgrad. Det tar cirka 2 timmar.
  7. Ta ut rostbiffen och låt den vila i 20 minuter innan du skär upp den.
  8. Skär rostbiffen mot köttfibrerna i tunna skivor samt lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
  9. Sås med soja eller sojamarinad är gott att servera till rostbiffen (om du inte servera någon annan sås till). Blanda soja, balsamvinäger, honung, pressad vitlök och svartpeppar i en skål och skeda över rostbiffen.
E-mail
Medel: 3.4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-07-01