Rostbiff i ugn

Grundrecept på ugnsstekt rostbiff.
Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.
Gillar du paprika kan du krydda rostbiffen med 1 msk paprikapulver.
En annan variant på detta recept är engelsk rostbiff som har mer stekyta. Krydda då även med 1 msk senapspulver. Börja stek rostbiffen på 250 grader i 20 minuter och stek sedan färdigt på 175 grader till önskad stekgrad.
Rostbiff passar på buffé, middag, lunch eller utflykt. Klassiskt till är potatissallad, rostad lök och tomatsallad; eller potatisgratäng och rödvinssås. På bilden rostbiff med potatisgratäng, sås med soja samt kapris och ruccola.
Räkna ca 150 gram rostbiff per portion. Du såklart steka mindre eller större bitar rostbiff - använd bara en termometer så har koll på när rostbiffen är färdigstekt.
Överbliven rostbiff kan man spara och frysa. En god resträtt är Pytt i panna som är gott att laga på tärnad rostbiff.

10 portioner rostbiff i ugn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,5 kg rostbiff
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • Sås: 1 dl japansk ljus soja
  • 1 balsamvinäger
  • 3 msk flytande honung
  • 1 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Krydda rostbiffen med salt och peppar.
  3. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.
  4. Lägg rostbiffen i en ugnsfast form.
  5. Sätt in formen mitt i ugnen.
  6. Stek tills termometern visar 60° (medium) eller önskad stekgrad. Det tar cirka 2 timmar.
  7. Ta ut rostbiffen och låt den vila i 20 minuter innan du skär upp den.
  8. Skär rostbiffen mot köttfibrerna i tunna skivor samt lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
  9. Sås med soja eller sojamarinad är gott att servera till rostbiffen (om du inte servera någon annan sås till). Blanda soja, balsamvinäger, honung, pressad vitlök och svartpeppar i en skål och skeda över rostbiffen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer