Rostbiff i ugn

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grundrecept på ugnsstekt rostbiff.

Rostbiff passar på buffé, middag, lunch eller utflykt. Klassiskt till är potatissallad, rostad lök eller hemgjord friterad lök och tomatsallad; eller potatisgratäng och rödvinssås.

På bilden rostbiff med potatisgratäng, sås med soja (se receptet nedan) samt kapris och ruccola.

Räkna ca 150 gram rostbiff per portion. Du kan såklart steka mindre eller större bitar rostbiff - använd bara en termometer så har koll på när rostbiffen är färdigstekt.

Överbliven rostbiff kan man spara och frysa. En god resträtt är Pytt i panna som är gott att laga på tärnad rostbiff.

Stekgrader för rostbiff

Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt. Tänk på att temperaturen stiger ca 5 grader ytterligare efter att du tagit ut rostbiffen.

Varianter

Gillar du paprika kan du krydda rostbiffen med 1 msk paprikapulver.

En annan variant på detta recept är engelsk rostbiff som har mer stekyta. Krydda då även med 1 msk senapspulver. Börja stek rostbiffen på 250 grader i 20 minuter och stek sedan färdigt på 175 grader till önskad stekgrad.

10 portioner rostbiff i ugn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,5 kg rostbiff
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • Sås: 1 dl japansk ljus soja
  • 1 balsamvinäger
  • 3 msk flytande honung
  • 1 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Krydda rostbiffen med salt och peppar.
  3. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.
  4. Lägg rostbiffen i en ugnsfast form.
  5. Sätt in formen mitt i ugnen.
  6. Stek tills termometern visar 60° (medium) eller önskad stekgrad. Det tar cirka 2 timmar.
  7. Ta ut rostbiffen och låt den vila i 20 minuter innan du skär upp den.
  8. Skär rostbiffen mot köttfibrerna i tunna skivor samt lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
  9. Sås med soja eller sojamarinad är gott att servera till rostbiffen (om du inte servera någon annan sås till). Blanda soja, balsamvinäger, honung, pressad vitlök och svartpeppar i en skål och skeda över rostbiffen.
E-mail
Medel: 3 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.