Rostbiff i ugn

Grundrecept på ugnsstekt rostbiff.
Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.
Gillar du paprika kan du krydda rostbiffen med 1 msk paprikapulver.
En annan variant på detta recept är engelsk rostbiff som har mer stekyta. Krydda då även med 1 msk senapspulver. Börja stek rostbiffen på 250 grader i 20 minuter och stek sedan färdigt på 175 grader till önskad stekgrad.
Rostbiff passar på buffé, middag, lunch eller utflykt. Klassiskt till är potatissallad, rostad lök och tomatsallad; eller potatisgratäng och rödvinssås. På bilden rostbiff med potatisgratäng, sås med soja samt kapris och ruccola.
Räkna ca 150 gram rostbiff per portion. Du såklart steka mindre eller större bitar rostbiff - använd bara en termometer så har koll på när rostbiffen är färdigstekt.
Överbliven rostbiff kan man spara och frysa. En god resträtt är Pytt i panna som är gott att laga på tärnad rostbiff.

10 portioner rostbiff i ugn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 1,5 kg rostbiff
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • Sås: 1 dl japansk ljus soja
  • 1 balsamvinäger
  • 3 msk flytande honung
  • 1 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Krydda rostbiffen med salt och peppar.
  3. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet.
  4. Lägg rostbiffen i en ugnsfast form.
  5. Sätt in formen mitt i ugnen.
  6. Stek tills termometern visar 60° (medium) eller önskad stekgrad. Det tar cirka 2 timmar.
  7. Ta ut rostbiffen och låt den vila i 20 minuter innan du skär upp den.
  8. Skär rostbiffen mot köttfibrerna i tunna skivor samt lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
  9. Sås med soja eller sojamarinad är gott att servera till rostbiffen (om du inte servera någon annan sås till). Blanda soja, balsamvinäger, honung, pressad vitlök och svartpeppar i en skål och skeda över rostbiffen.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer